Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Cappelli, Gari, saziv: X, sjednica: 11

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
20.04.2022.

Jandroković, Gordan (HDZ)

3. pitanje zastupnik Gari Cappelli postavit će ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu.
Izvolite.

Cappelli, Gari (HDZ)

Hvala lijepo predsjedniče HS-a.
Poštovani predsjedniče vlade, ministrice, ministri, dragi uvaženi kolege.
Uvaženi ministar Grlić Radman u jeku krize dakle u Ukrajini sankcijama Rusiji možda je ispod radara što se može reći nedovoljno … prošao jedan važan događaj, RH je 25. siječnja 2022.g. primila pozivnicu za otvaranje pregovora o pristupanju Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj, skraćeno OECD, slijedom čega ste se vi sredinom ožujka, dakle ukoliko se ne varam 16. ožujka susreli s glavnim tajnikom OECD-a u Parizu.
Ja bi samo podsjetio da je RH službeni interes za pristupanjem OECD-u podnijela 25. siječnja 2017.g. predsjednik Vlade RH g. Andrej Plenković tadašnjem glavnom tajniku uputio pismo namjere. Dakle, od tog trenutka bili smo u statusu države potencijalne kandidatkinje.
Uz ulazak u Schengen i eurozonu članstvo u OECD-u je jedan od preostalih važnih vanjskopolitičkih prioriteta RH. Glede Schengena ispunili smo kriterije, očekivanja uz ulazak u eurozonu su iduće godine.
Stoga bi vas molio da nas više malo informirate upravo o aktualnostima glede RH i OECD-a, što nam je sljedeće očekivati, koja su eventualno očekivanja upravo i od HS-a u pristupnom procesu?
Hvala lijepo.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Ministre izvolite odgovor.

Grlić Radman, Gordan (HDZ)

Hvala lijepa g. Cappelli uvaženi zastupniče.
Drago mi je da ste evo uključili taj radar i da konačno smo i tu jednu aktivnost koja se možda percipira kao nešto što ide jedno s drugim, kao što i mnogo toga se dogodilo u vanjskopolitičkom smislu, a nije adekvatno popraćeno u javnosti jer se smatra da se podrazumijeva, na neki način je doista bačeno u sjenu, a fokus je doista bio na ukrajinskoj krizi i ruskoj agresiji na Ukrajinu bez presedana u novijoj povijesti.
Naravno, uz to što ste nabrojali što nam predstoji od ovih prioriteta strateških jedan je OECD, ali naravno redom pristup Šengenskom prostoru vrlo skoro nadamo se i uvođenje eura od 1. siječnja iduće godine i OECD kao kruna svega budući da je organizacija za ekonomsku suradnju i razvitak jedna prestižna organizacija koja promiče ekonomske vrijednosti, socijalnu politiku. Organizacija koja uključuje tek 38 zemalja članica. Pristupanje toj organizaciji značilo bi puno za Hrvatsku prije svega u reformi u nacionalnoj reformi. Mi već jesmo krenuli u, kada je u pitanju poboljšanja investicijske klime. Znači Hrvatskoj i svakoj zemlji članici raste kreditni rejting i neki drugi aspekti reputacijski. Naravno tu je isto tako unapređenje korporativnog upravljanja tvrtki u državnom vlasništvu i naravno borba protiv korupcije u međunarodnim poslovnim transakcijama.
Sve je to ono zapravo što Hrvatska je već velikim dijelom usvojila kroz svoje članstvo u EU. Naravno i svi ovi pravni instrumenti koje mi trebamo ovaj naravno usvojiti u ovom jednom vremenu koje bi moglo biti doista za Hrvatsku vrlo brzo sudeći po samim procjenama i ocjenama glavnog tajništva Mathiasa Cormann i njegovih kolegica i kolega koje redovito posjećuju Hrvatsku jer Hrvatska je jedna od 6 potencijalnih kandidatkinja.
Što nam predstoji? Predstoji nam pristupni plan tzv. roundme kojeg mi želimo znači u lipnju mjesecu želimo ga i dobiti i dobit ćemo ga kada budemo pozvani na ministarsko vijeće u Pariz i tada možemo zapravo i znati o kojim se i pravnim instrumentima još i radi. Znači pravni instrumenti koji će biti sadržani u inicijalnom memorandumu kako bi Hrvatska uskladila vlastito zakonodavstvo, vlastite politike, vlastitu praksu sa vrijednostima OECD-a. Naravno da je tu važno i to mi je jako drago da ste vi postavili to pitanje da je parlamentarna dimenzija pristupanja Hrvatske članstvu OECD-a vrlo bitna tako da vas molim u narednom razdoblju napraviti ćemo jednu prezentaciju moji suradnici i ja s vama što nas zapravo konkretno očekuje i kako se možete vi tu uključiti. To je znači što se tiče ovaj toga pristupanja. Naravno mi smo nedavno osnovali međuresorsku skupinu, pregovarački tim na čelu kojega je Ministarstvo vanjskih poslova, uključeni su svi resori, svi predstavnici pa čak i predstavnik Hrvatskog sabora. Evo, ukratko tolko ima puno o tome se može govoriti.
Hvala lijepa.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje zastupniče.

Cappelli, Gari (HDZ)

Hvala lijepo ministre. Kao što ste i rekli i Hrvatski sabor će biti uključen, a suradnja s OECD-om odvija se i kroz globalno parlamentarnu mrežu OECD-a u čiji su rad uključeni dakle svi članovi saborskog Odbora za vanjsku politiku od zaprimanja dakle pozivnice u listopadu 2020. godine. Odbor ujedno djeluje kao kontakt točka za aktivnosti OECD-a u Hrvatskom saboru.
Naravno važnost OECD-a je upravo analitika gospodarske politike kao što ste i spomenuli, prema tome možemo reći ovim mogućnostima ulaska upravo u tu obitelj nakon ulaska u NATO i u EU, u članstvo OECD-u je ulazak u vip klub gdje najrazvijenije zemlje svijeta upravo raspravljaju o gospodarsko socijalnoj politici. Sigurno da će biti itekako čast i dobra pozicija Hrvatske da kažem i spominjem nakon NATO-a i EU uđemo u tu itekako važnu obitelj i biti jedan od članova tog kluba najrazvijenijih zemalja svijeta.
Hvala lijepa.
PDF