Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Štromar, Predrag, saziv: X, sjednica: 11

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
20.04.2022.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Sada će kao drugi zastupnik Predrag Štromar pitanje postaviti ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu, izvolite.

Štromar, Predrag (HNS)

Hvala g. predsjedniče, poštovani g. predsjedniče vlade, gospođe i gospodo ministri.
Poštovani g. ministre Fuchs postavljam vama pitanje. U programu vlade 2020.-2024. jasno stoji, citirat ću, omogućit će se upis djece u vrtiće tijekom cijele godine, a kada se steknu proračunski uvjeti osigurat će se besplatni vrtići za svu djecu roditelja čiji imovinski cenzus po članu obitelji ne prelazi 3.000 kuna. Upravo između ostalog o programu vlade i zbog toga mi smo kao HNS podržali ovu vladu i siguran sam da ćemo to učiniti u 4.g., zato postavljam konkretno pitanje, da li su se stekli ti uvjeti da se to može odraditi, a znamo koliko su nam bitni ti uvjeti, a to je dalji razvoj demografije u Hrvatskoj, demografska revitalizacija i svakako poboljšanje stanja mladih obitelji jer će im biti jednostavnije kad znaju gdje će ostavit dijete i da neće puno platit za to gdje će ostavit dijete i da će bit na sigurnom? Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor ministre.

Fuchs, Radovan (HDZ)

Hvala g. predsjedniče, uvaženi zastupniče, zastupnice i zastupnici.
Da je predškolski odgoj jedan od bitnih segmenata u cijeloj vertikali obrazovanja mislim da je postalo svima jasno, a naročito smo se time rukovodili i kada smo radili program za oporavak. U tom segmentu osigurana su značajna, ja bih rekao velika sredstva za čitavu vertikalu od čega upravo na predškolski odgoj i obrazovanje otpada milijardu i 620 milijuna kuna. S tim kanimo izgraditi dodatnih 22 tisuće i 500 novih mjesta u vrtićima na cijelom području RH i s time bismo onda se približili pokrivenosti djece u vrtićima od 90% negdje do '27.g., a nakon toga iz sredstava operativnog programa bi se osigurao dodatak koji bi onda u Hrvatskoj osigurao da 96% djece u dobi od tri godine do 1. razreda dakle do šest godina bude smješteno u vrtićima i da obavezno pohađa predškolski odgoj s obzirom da je nebrojeno puta znanstveno utvrđeno da upravo taj predškolski odgoj rezultira boljim uspjesima ne samo u osnovnoj školi nego i u srednjoj školi, a onda kasnije i u sustavu visokog obrazovanja.
Naime, upravo relevantniji testovi poput Teams-a i kasnije naravno PISA-e i slično pokazuju nešto što smo i ranije znali da djeca iz bolje ekonomski situiranih obitelji postižu bolje rezultate u školama, a jedan od načina da se to ujednači je upravo predškolski odgoj.
Vrlo skoro, odmah već ovaj tjedan bit će jasno da program vlade koji je osmišljen u izgradnji i dogradnji postojećih kapaciteta ide punim zamahom i kako je predviđeno i svjesni smo jednako tako i činjenice da pojedine općine nisu u mogućnosti do kraja izdržati ajmo reć financijsko opterećenje održivosti dječjih vrtića i ne samo u smislu njihovog dovršetka izgradnje kada govorimo o nekim koji su već započeti ranije iz nekih sredstava, bilo iz eu fondova ili samog proračuna pa smo zato osmislili i varijantu fiskalnog održavanja općina i pomoći općinama koji nisu u mogućnosti financirati u potpunosti dječje vrtiće. A o kriterijima na koji način i ko spada u taj segment vlada će donijeti odluku.
Jednako tako bit će moguće i iz državnog proračuna završiti i započete gradnje onih dječjih vrtića u općinama koje su zastale jer nisu dovršene.
Naravno da je predviđena i mogućnost potpore onim roditeljima koji ne mogu financirati smještaj djece u dječjim vrtićima i na taj što će naravno ponovo biti omogućeno s jedne strane i iz Erasmus+ programa gdje su već sada predviđena sredstva za takvo nešto. Prema tome, sufinanciranje da po određenom imovinskom cenzusu kako je to zamišljeno.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite zastupniče očitovanje.

Štromar, Predrag (HNS)

Hvala lijepa g. ministre.
Znamo da svaka jedinica lokalne samouprave, svaki grad, svaka općina ima drugačiju situaciju fiskalnu situaciju prihode i odnos prema roditeljima i djeci sufinanciranja su različita, negdje su po čak tisuću i više kuna, a negdje su samo 200 ili 300 kuna po djetetu kako koja općina ili grad može.
Ja mislim da se tu država mora više angažirati i pomoć smanjiti one vrhove da se čim manje financira od strane roditelja, a posebno u posljednje vrijeme gdje cijene izuzetno rastu i ekonomska cijena vrtića raste sa negdje od 1.300, 1.400, na 2.000, 2.500 kuna. Evo apeliram, dajte napravite analizu i stisnite i Ministarstvo financija i da odradi to čim prije kako bi roditelji stvarno bilo bi im lakše i jednostavnije.
A druga stvar za ovaj natječaj koji govorite za vrtiće, znam da je u zadnjih četiri, pet godina izgrađeno ili dograđeno blizu 500 vrtića, ali imamo još potrebe. Hvale vrijedna je ova inicijativa za više od 20.000 novih mjesta, ali samo opet jedan apel, omogućite jedinicama lokalne samouprave da izgrade ili dograde vrtiće, ali omogućite im da ga iznajme onome ko ima javnu ustanovu, a privatnik je. Takvih situacija ima puno po Hrvatskoj i zašto ne bi omogućili i privatnicima da odgajaju djecu po svim standardima koji postoji.
Hvala.
PDF