Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Stier, Davor Ivo, saziv: X, sjednica: 10

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
19.01.2022.

Jandroković, Gordan (HDZ)

32. pitanje zastupnik Davor Ivo Stier postavit će ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu, izvolite.

Stier, Davor Ivo (HDZ)

Hvala g. predsjedniče, kolegice i kolege, članice i članovi hrvatske vlade svjedočimo eskalaciji tenzija između zapada i Ruske Federacije, doista jedna neviđena eskalacija možda nije se to dogodilo praktički od kraja hladnoga rata i zato svoje zastupničko pitanje postavljam ministru vanjskih i europski poslova. Ministre bili ste na različitim sastancima u različitim formatima na ovoj temi, dakle i u europskim institucijama i u NATO, OESS-u, a nedavno ste bili i u Moskvi na sastanku sa ministrom Lavrovom. Zato moje pitanje je kako procjenjujete daljnji tijek ove vrlo ozbiljne situacije i kako Hrvatska naravno u okviru naših mogućnosti, ali i kao članica EU i NATO-a planira pridonijeti deeskalaciji dakle smirivanju stanja i očuvanja mira i sigurnosti na europskom kontinentu.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor.

Grlić Radman, Gordan (HDZ)

Hvala lijepa uvaženih gospodine zastupniče Stier, evo vi ste bili zadnji put prije 5 godina kao ministar vanjskih poslova u Moskvi, naravno s pravom ste konstatirali upravo tu jednu, dakle međunarodni aspekt i promjenjivu narav geopolitike, ali i u zadnje vrijeme jednostavnost koja eskalira upravo u Istočnoj Europi gdje iskazujemo jednu veliku zabrinutost, znači jedna nesigurnost i zapravo neizvjesnost. Prije 10-tak dana bilo je doista puno susreta. 7. siječnja imali smo NATO konferenciju ministara na kojoj smo raspravljali ruski prijedlog o budućnosti europske sigurnosne arhitekture, posebno u prosincu mjesecu, 10. siječnja već su se dogodio dijalog između SAD-a i Ruske Federacije, 12. siječnja NATO vijeće i Ruska federacija, 13. siječnja je bilo stalno vijeće OESS-a sa, razgovor o Rusiji a mi smo isto unutar EU imali …/nerazumljivo/… neformalno vijeće, neformalni sastanak ministara vanjskih poslova u Francuskoj u Brestu gdje smo također raspravljali o situaciji, nezavidnoj situaciji u Istočnoj Europi, gomilana naoružanja sa ruske strane. Tada sam najavio i svoj odlazak u Moskvu koji je bio zapravo dogovoren prije 4 ili 5 mjeseci. Naravno s jedne strane tu imamo bilateralni trenutak koji je povoljan i pragmatičan i s druge strane međunarodni aspekt koji je vrlo važan. Tada sam na tom vijeću, na neformalnom vijeću najavio svoj odlazak u Moskvu s porukom kako želim promovirati deeskalaciju, pozvati ruskog kolegu dakle na smirivanje, na dijalog, na razgovor, uložiti zapravo sve one diplomatske napore i sve one instrumente pravne, međunarodno pravne kako bismo zaustavili eskalaciju koja je evidentna. I naravno da situacija koja je sada ona sigurno može imati negativne implikacije na kompletnu sigurnost u Europi. Moj put bio je apsolutno i poruke da Hrvatska prizna teritorijalni integritet Ukrajine, da želimo imati sporazum, poštivati sporazum o kontroli naoružanja, da Hrvatska ima, dijeli europsko jedinstvo ali ima dvotrećni pristup, s jedne strane znači sankcije koje su uvedene, a s druge strane afirmirati i poslati zapravo sve one vrijednosti i poruke otvorenih kanala komunikacije, dijaloga, promovirati mir, stabilnost jer zapravo koji nema cijenu. Hrvatska vrlo dobro zna iz prije 30 godina imamo to iskustvo i znamo cijeniti mir, stabilnost, sigurnost, a naravno moj odlazak je bio gore upravo isto tako kako bih, kako bismo razgovarali o obilježavanju 30 obljetnice međunarodnog priznanja RH. Znači ono što je zapravo bitno, bitno je štititi zajedničke europske vrijednosti i to je poruka. Ja ću sada na vijeću za koji dan izvijestiti o svom boravku u Moskvi, njemačku ministricu već sam izvijestio gospodina Borela tako da to predstoji sada.
Hvala lijepa.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje.

Stier, Davor Ivo (HDZ)

Hvala predsjedniče.
Ministre, zadovoljan sam što se nastavlja sa tim izravnim kanalom komunikacije sa Moskvom jer je Ruska Federacija važan geopolitički čimbenik za europsku sigurnost, pogotovo je za nas važno što se tiče jugoistočnog dijela Europe i našeg najbližeg susjedstva, ali isto tako sam zadovoljan što Hrvatska ulazi u takav dijalog kao članica EU, kao članica NATO-a, dakle kao članica političkoga zapada jer zapad nije samo jedna civilizacijska kategorija, on je doista i jedan i geopolitički kontekst, dakle savez između SAD-a i Europe. Mi znamo koliko to savezništvo i sa SAD-om je bilo za nas bitno i '95. i kasnije pa sve do danas. Naravno Europa pa tako i Hrvatska mora graditi svoje kapacitete, imati svoj glas, postići svoju kao što se kaže stratešku autonomiju, a ta strateška autonomija nije nasuprot SAD-u, nije udaljavanje od SAD-a nego naprotiv to je zapravo jačanje tog saveza između Europe i Amerike i Hrvatska naravno u tome treba dati svoj doprinos, a i sama graditi na taj način svoje kapacitete u vanjskoj i sigurnosnoj politici. Stoga mi je zadovoljstvo što hrvatska Vlada na taj način gleda geopolitičku realnost, na taj način djeluje i djelovat će u narednom razdoblju.
Hvala vam.
PDF