Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Hajdaš Dončić, Siniša, saziv: X, sjednica: 10

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
19.01.2022.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo sada na 29 pitanje, zastupnik Siniša Hajdaš Dončić postavit će ga predsjedniku vlade Andreju Plenkoviću.
Izvolite.

Hajdaš Dončić, Siniša (SDP)

Hvala lijepo predsjedniče sabora.
Poštovani Andrej Plenkoviću prije svega sve najbolje u Novoj godini, a sada poštovani predsjedniče vlade Hrvatska je kupila 12 aviona, francuski predsjednik je došao u Zagreb, avioni su preletjeli reći ću Markov trg, popili ste nadam se pjenušac, a ne šampanjac i zapravo ostalo je pitanje negdje visiti u zraku koliko zapravo taj posao RH košta. Dakle, prvo se spominjao iznos od 999 milijuna EUR-a pa je on porastao na 100 miliona EUR-a više i na kraju smo došli do iznosa od milijardu i 200 milijuna EUR-a po zadnjim podacima koji su bili dostupni. E sad, što mene zanima, pošto ste vi predsjednik stranke koja je reći ću osuđena za jedan dio za političku korupciju i kao što se spominjalo u medijima i što je istražilo francusko povjerenstvo reći ću ili komisija ili agencija za suzbijanje korupcije također neku nabavu aviona od strane Indije i nekakve fakture koje su išle Francuska – Indija dakle javno objavljen podatak, mene vam zanima jedna stvar, zašto vi taj ugovor dakle ne objavite hrvatskim građanima da oni znaju koliko zapravo je novaca potrošeno, za što je taj novac potrošen, mislim ja to govorim zbog vas, zbog transparentnosti zbog vas samih pa vam postavljam pitanje da li ćete vi taj ugovor objaviti ili nećete.
Hvala vam lijepo gospodine predsjedniče.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepa poštovani zastupniče Hajdaš Dončić i vama želim svako dobro i vašim kolegama, ali ću prije nego što odgovorim na ovo pitanje ipak se malo osvrnuti na vašega predsjednika stranke nekada isto tako suspendiranoga kao i vi koji nije tada od strane prethodne varijante SDP-a bio izbačen nego samo suspendiran. Onda ste došli vi i veliki socijaldemokrati, sofisticirani, skloni dijalogu, otvoreni, tolerantni, snošljivi onda ste ih izbacili kroz prozor 18 čak. Toliko da jedna vaša bivša kolegica kaže da je gotovo ružno sjediti tu među vama. To je vaš acquis kao inače poznatoga prijavljivača Povjerenstvu za sukob interesa. To ću vam ponavljat dok ste živi, namjerno to radim. Zašto ovo govorim? Jer smo sad slušali intervenciju gospodina Grbina koji krene pristojno, kulturno pa čak i supstantivno interesantno i onda završi na predstojniku ureda gospodinu Frki Petešić onda najedanput 2 metra i 10 se pretvori kako kaže jedan komentator sada koji ne smije više na RTL u liliputanca, sitničav, bezvezan, nebitan, zlonamjeran gori od Bernardića što nije lako, što politički nije lako. Dakle, taj, ta jedna sinteza tolike netalentiranosti političke koja dolazi sa vaše strane ona je, meni gotovo da vas je žao, ali dobro to je što se tiče Grbina.
Što se tiče vaše kolegice Ahmetović, zamislite vi ovo, načelnica Omišlja koja je gotovo rukama demontirala izgradnju LNG terminala koji Hrvatskoj nakon 40 godina osigurava diverzifikaciju opskrbe plinom i energetsku sigurnost i autonomiju sada dođe meni imputirati pazite na kraju gdje se ona brine za cijene plina, cijene struje, cijeni energenata, sve joj lijepo objasnimo, ona završi još sitnije i gore od Grbina na Sanderu, ne Anti nego na Ivi.
I to je rezime kužite to su dometi, to je to, to je to, to je taj, to je polje primjene jedne ili druge verzije koju god hoćete vaših kolega. Tužba, morao sam nešto reći jer mi je nekako gotovo pa dosadan aktualni sat, barem kad je riječ o pitanjima oporbe.
Što se tiče, zamislite pazite vi vašega researcha na Googlu Indija, Francuska, Sarkozy neka, neka istraga, vi g. Hajdaš Dončić sada idete direktnom aluzijom na koruptivne radne između predsjednika hrvatske Vlade, da, da, da nemojte kimat glavom i predsjednika Francuske. Dakle, bivši suspendirani potpredsjednik SDP-a optužuje francuskog predsjednika koji je sad tamo u izbornoj kampanji, valjda da je došao ovdje dati recimo meni mito, a ja sam ga onda primio i onda smo napravili deal pustili dva Rafala da lete i onda smo mi dignuli šampanjac i to je to. Jeste vi normalni? Da li vi znate g. Hajdaš Dončić što je sadržaj tih ugovora? Jeste li bili na Odboru za obranu kad je ta tema prezentirana svima? Ne znam jeste li bili, možda niste. Da ste bili vi bi kao g. Vidović bili sretni i za.
Ja ću predložiti ministru Banožiću da vas pozove sve u Ministarstvo obrane da pogledate to pa da onda sukladno vašem nahođenju puštate na portale tipove naoružanja koja će svaka …/Upadica predsjednik: Hvala vam./… država u našem ozračju rado saznat što u ugovoru piše.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala. Hvala vam lijepa. Imamo nekoliko povreda Poslovnika, prvi je kolega Glavašević.
Izvolite.

Glavašević, Bojan (Nezavisni)

Hvala g. predsjedniče Sabora.
Povrijeđen je između ostaloga čl. 238., a i onda onaj članak koji govori o važnosti toga da se govori o temi.
Predsjednik Vlade ako ga možete zamoliti je trebao ako je želio replicirat kolegici Ahmetović trebao je to raditi u vrijeme nakon što mu je ona postavila pitanje, samo da ga upozorite da se ipak treba držati teme.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Kolega Glavašević, imali smo situaciju već sličnu ovoj prošli puta, dakle kada je u pitanju replika onda mora se odgovoriti zastupniku odnosno zastupnici koji je replicirao. Kada je u pitanju ova vrsta rasprave predstavnik Vlade može odgovarati na način na koji želi i onda imate završne dvije minute da zastupnik ili zastupnica kaže šta o tome misli, dakle može se koristiti vrlo grubim riječima i to se često događa. Ne dajem opomene, pa tako ni ovoga puta nema nikakvog razloga da opomenu. Postoji rasprava, postoji forma, svako se u njoj snalazi najbolje što može.
…/Upadica se ne razumije./…
E dobro. Hoćemo li dalje onda sa povredama Poslovnika?
Izvolite kolegice Ahmetović.

Ahmetović, Mirela (SDP)

Hvala lijepa poštovani predsjedniče HS-a.
Povrijeđen je Poslovnik čl. 238. premijer se nije držao teme jer on odgovora na zastupničko pitanje kojeg je postavio kolega Siniša Hajdaš Dončić. Premijeru, sa takvim iskustvom u diplomaciji političar takvog kalibra da ga jedna debitantica poput mene može tako ubosti i iznervirati? Baš mi je žao.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Što sad da vam kažem? Ništa. Još kolegica Glasovac, izvolite i vi.

Glasovac, Sabina (SDP)

Hvala lijepa.
Ja smatram da je pak povrijeđen čl. 14. u kojem piše da svaki zastupnik ima pravo postavljati pitanja predsjedniku Vlade i članovima Vlade samim time na odgovor premijera izraziti svoje zadovoljstvo odnosno nezadovoljstvo.
Ovakvim izvrgavanjem znači da odgovarate drugima kroz tuđe odgovore na pitanja zastupniku uskraćujete pravo da on izrazi svoje zadovoljstvo ili nezadovoljstvo.
Ja razumijem da je premijera iznerviralo ovo pitanje o avionima, možda da proglasite malu stanku malo da se premijer rifreša jer Laki je očito malo nervozan.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Dobro, ajde sada ste se malo i zadovoljili, malo ste pokušali tu pokušali ste malo sada iskoristiti ove povrede poslovnika da biste i vi replicirali, ali dobro. Ništa, idemo dalje, pa će sad kolega Hajdaš Dončić.

Hajdaš Dončić, Siniša (SDP)

Hvala vam dakle prije zapravo odgovora, pa možda i postaju neke stvari danas jasne ono što je vaš prijatelj iz Ministarstva vanjskih poslova, a sadašnji predsjednik Zoran Milanović rekao da ste u afirmativnim godinama pili ovaj kako smo rekli gusti sa šlagom umjesto GP-a tak da mi je sve jasno u profilu i vašem ponavljanju jedne te iste teze. Ali ajmo sad na …/Upadica se ne razumije./… samo sam pročitao što piše, dakle malo mi je jasno ovo ponavljanje, stalno se ponavljate sa jednom te istom pričom, pa dosadni ste već s tim, ali možete i dalje do kraja mandata. Zanimljivo mi je to promatrati, gusti sa šlagom to je to.
Ajmo sad ovako, dakle vaša Vlada skriva zapravo po tome na što se troše milijarde i vaš prijatelj kojeg sad nema zapravo prijatelj od vaše prijateljice Gabrijele, trenutno je otišao ovdje, u jednom čudnom odgovoru dakle odbija pokazati ugovore saboru, čak ne građanima, pozivajući se na to pazite na što, da je sabor treća strana. Koja je vaša strana g. Plenkoviću? Vjerojatno prva strana, a to je francuska zbog vaših daljnjih međunarodnih ambicija itd.
Dakle, molim vas i pismeno tražim da dostavite ugovore saboru, dakle zbog hrvatske javnosti, zbog hrvatskih građana. Živio gusti sa šlagom.
PDF