Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Ćelić, Ivan, saziv: X, sjednica: 10

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
19.01.2022.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Slijedeće pitanje postavit će poštovani zastupnika Ivan Ćelić potpredsjedniku vlade i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću.

Ćelić, Ivan (HDZ)

Zahvaljujem g. potpredsjedniče.
Poštovane ministrice i ministri, svoje pitanje upućujem potpredsjedniku Vlade RH i ministru unutarnjih poslova dr. Davoru Božinoviću.
12. siječnja je Europska komisija zatražila jačanje mandata Agencije za droge i tom prigodom je povjerenica za unutarnje poslove Europske komisije Ylva Johansson istaknula da trgovina drogom ostaje najveće kriminalno tržište u EU. Organizirani kriminal droge je multinacionalni problem koji potiče korupciju i ubojstva, banda su sve vještije u distribuciji ilegalnih droga, ali i u proizvodnji tvari koje tek treba kategorizirati.
Svjedoci smo kako je prošloga tjedna hrvatska policija u provedenoj zahtjevnoj akciji zaplijenila u luci Ploče rekordnu zapljenu 220 kg heroina i 62 kg kokaina. Pored akcija dobrih rezultata u domeni sprječavanja kriminaliteta droga zanima me kakvi su rezultati policije u otkrivanju kaznenih djela korupcije, organiziranog kriminala posebice ratnih zločina, jesu li rezultati rada policije u prošloj godini bili lošiji ili bolji u odnosu na prethodne godine i ukoliko su bolji ili lošiji što je tome doprinjelo?
Pored navedenoga zanima me što činite u smislu jačanja policije i sigurnosti građana? Hvala.

Reiner, Željko (HDZ)

Odgovor poštovanog ministra unutarnjih poslova Božinovića.

Božinović, Davor (HDZ)

Hvala vam lijepa uvaženi zastupniče na tom pitanju i na mogućnosti da par rečenica na aktualnom satu posvetimo i radu hrvatske policije. Mi znamo da policija i policijski službenici dolaze u javni prostor, a to je tako u demokracijama, i kada se naprave nekakvi propusti u radu, pa to dobije puno veći odjek od onoga što su rezultati, a rezultati kad govorimo o 2021.g. hrvatske policije su da imamo 16,7% manje ubojstava u Hrvatskoj, sva su razriješena, da je 10,2% manje kaznenih djela razbojništva, također sa visokim postotkom razriješenosti, najvećim u zadnjih 10.g., a slično je i kad govorimo o teškim krađama 13,6%, porast kaznenih djela koja spadaju u domenu tzv. tamnog kriminaliteta gdje zapravo dolazi do izražaja taj istraživački rad policije, pogotovo kad imamo u vidu organizirani kriminal o čemu ste i vi govorili je 11,6%, 37,6% je povećan broj otkrivanja krijumčara ljudi, dakle hrvatska policija je u prošloj godini uhitila danas već vjerojatno i 9 stotina krijumčara koji na ilegalan način žele transferirati ljude koji nemaju pravo ući u RH kroz teritorij RH.
Kad govorimo o korupciji tu ste spomenuli, a i nastavlja se na prethodno pitanje 69,5% je veći udio podnesenih kaznenih prijava korupcijskog karaktera u odnosu prije, a kad govorimo o ratnim zločinima 100%, dakle 101 kaznena prijava za ratne zločine. Dakle, to su rezultati koji su neusporedivi, mi ih uspoređujemo sa posljednjih 10.g., ali ja bih kazao i na puno dulje razdoblje.
E sad kad govorimo o tome što su rezultati uključujući i ove zaplijene droga koje su rekordne, kokain je rekordan 790 kg prošle godine, heroin je rekordan 270 kg isto i za sintetičke droge, marihuana je standard od preko tone zapljene, tu se radi prije svega o jednom sveobuhvatnom pristupu, jednoj stalnoj edukaciji, ulaganju u te ljude koji daju jedan ogroman obol ja bi kazao i stabilnosti pogotovo u ovim teškim vremenima Covid krize. Samo usporedite ponašanje Hrvatske policije kako je riješila sigurnosno bez ikakvih tenzija sve izazovne situacije u usporedbi sa drugim europskim policijama, dakle vidimo te snimke dnevno na televiziji. Dakle, ovo je dobar i hvala vam na tome trenutak i mogućnost da odamo priznanje tim ljudima, ali i da naglasimo i nastavak i edukacije i opremanja koje je neusporedivo kad govorimo o novcima koji se ulažu u razvoj Hrvatske policije u odnosu na bilo koje razdoblje u prošlosti.
Evo, hvala.

Reiner, Željko (HDZ)

Poštovani zastupnik Ćelić.

Ćelić, Ivan (HDZ)

Zahvaljujem gospodine potpredsjedniče, zadovoljan sam vašim odgovorom. Dakle, problem migracija, ali i problem kriminaliteta droga je visoko na agendi EU i Europske komisije i možemo sigurno reći da je Hrvatska po tom pitanju sigurna zemlja da nema otvorenih narko scena kao što je u nekim zapadnoeuropskim gradovima situacija. Na kraju moram iskazati i zadovoljstvo što ste vi imenovani za predsjednika Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga. Mi koji se bavimo tom problematikom očekujemo što skorije donošenje nacionalnog strateškog okvira za suzbijanje svih oblika ovisnosti i ono što je vrlo važno dakle da je ovaj put umjesto pojedinačnih strategija gdje su različiti resori nastojali na svoj način rješavati taj problem sada imamo objedinjenu dakle strategiju za sve oblike ovisnosti bilo one klasične, bilo ove nove ovisnosti, a ovisnost o kockanju je sve veći i veći javnozdravstveni, ako hoćete i sigurnosni problem. Tako da se nadamo da će uskoro doći do realizacije i donošenja nacionalne strategije i posljedično tome donošenje akcijskih planova za suzbijanje svih oblika ovisnosti.
Hvala.
PDF