Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Nikolić, Romana, saziv: X, sjednica: 10

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
19.01.2022.

Reiner, Željko (HDZ)

27 pitanje će postaviti poštovana zastupnica Romana Nikolić, ministru pravosuđa i uprave dr. Ivanu Malenici.
Izvolite.

Nikolić, Romana (Nezavisni)

Zahvaljujem potpredsjedniče sabora.
Poštovani ministre Malenica, već mjesecima svjedočimo korupcijskom aferi u Kutini oko kupovine gradskih vijećnika i to od strane samog gradonačelnika Kutine koji je nakon otkrivanja afere putem audio zapisa jedino što je napravio dobro to se ispisao iz HDZ-a. Nad potpredsjednikom gradskoga vijeća USKOK provodi izvide zbog zapošljavanja sina u Eko Moslavini čija je cijena bila podizanje ručice za gradski proračun. Predsjednik gradskoga vijeća također je upleten i razotkriven iako je dao ostavku na mjesto predsjednika gradskoga vijeća, on i dalje ostaje na tom mjestu, nije kažnjen adekvatno za ono što je učinio već je suprotno od toga čak i nagrađen mjestom u nadzornom odboru i jednom, jednom od gradskih firmi. Tko je onda u ovoj cijeloj situaciji najviše kažnjen? Kažnjena je jedino direktorica Eko Moslavine koja je još prošle godine u srpnju USKOK-u prijavila kaznena djela trgovanja navedenih osoba i zbog čije je hrabrosti zapravo i razotkriven cijeli taj koruptivni lanac u Kutini, u gradu u kojem ste vi na vlasti. Sve me ovo nekako podsjeća na slučaj gospođe Ankice Lepaj, žene velikoga srca i još veće hrabrosti koja nas je jučer nažalost zauvijek napustila. Gospođa Lepaj ostat će zapamćena kao netko tko je zbog svoje savjesnosti i odgovornosti postala žrtva HDZ-ovih sramotnih progona. A vaša stranka se često hvali da se svim snagama bori protiv korupcije. Jeste li vi možda slučajno krivo formulirali poruku jer meni se zapravo čini da se vi borite za korupciju. Ako ipak i dalje tvrdite da se borite protiv korupcije zanima me hoćete li na ovome primjeru pokazati kako to provodite u praksi te kako, da li ćete kazniti one koji su koristili svoj položaj za stjecanje osobne koristi.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Odgovor poštovanog ministra Malenice.

Malenica, Ivan (HDZ)

Hvala lijepa uvažena zastupnice na postavljenom pitanju. U više navrata i predsjednik vlade, ali i ja osobno smo istaknuli da je borba protiv korupcije nešto na čemu kontinuirano radimo i u tom smjeru idu izmjene niza zakona, a isto tako idu u smjeru i jačanja pravosudnih institucija koje rade i koji su uključeni u sve te procese prije svega i Državno odvjetništvo RH ali i USKOK. O radu tih institucija u ovom konkretnom slučaju ne mogu govoriti, dakle postoje i provode se određeni izvidi koji su tajni, dakle tijela postupaju, no spomenuo bi drugu stvar, to je Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti tzv. Zakon o zviždačima. Dakle, istaknuo bi da smo mi još 2019. među prvi, među državama članicama EU donijeli taj zakon, uspostavili elemente odnosno okvir za zaštitu prijavitelja nepravilnosti i upravo smo sada u izmjenama toga zakona i dodatnom jačanju toga okvira i zaštite samih prijavitelja nepravilnosti. Evo sljedeći tjedan, krajem slijedećeg tjedna taj zakon će doći ovdje u Hrvatski sabor i vidjet ćete zapravo kako ova vlada, kako Ministarstvo pravosuđa i uprava, uprave jača zakonodavni okvir, štiti zviždače i time zapravo pokazuje svoj cilj dakle da koliko je to god moguće iskorijenimo korupciju, da zaštitimo tzv. zviždače. Tako da evo pričekajte slijedeći tjedan i vidjet ćete zapravo Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti koji je prošao javno savjetovanje i vidjet ćete zapravo kako ova vlada štiti zviždače i kako omogućava prijavu nepravilnosti i jačanje kanala prijave nepravilnosti i isto tako sve ostale elemente borbe protiv korupcije? Hvala.

Reiner, Željko (HDZ)

Poštovana zastupnica Nikolić.

Nikolić, Romana (Nezavisni)

Zahvaljujem.
Naravno da nisam zadovoljna sa odgovorom jel odgovor je bio šablonski. Koliko je ozbiljna situacija da postoji zapravo zaista osnovana sumnja u kaznena djela i dolazi informacija odnosno aktualnom gradonačelniku do daljnjega je određen pritvor. Kako vi i dalje tvrdite da se borite protiv korupcije ja ću vam pokušat pojasniti kako bi to zapravo trebalo izgledati i čudim se što mi niste mahali s onim svojim antikorupcijskim dokumentom, ali vas razumijem jer očito i sami znate da je i jedino što je mrtvo slovo na papiru.
A što se tiče najavljenoga Zakona o zviždačima, on je sve samo što ne štiti prijavitelje. Klub Socijaldemokrata već ga je proučio.
Poštovani ministre, protiv korupcije se bori tako da se oštro kazne oni koji su zlouporabili svoju moć s ciljem da sebi ili nekome svom protupravno osiguraju ono što im ne pripada ili ono što ne zaslužuju i treba ih se kazniti vrlo oštro tako da drugima više ne padne na pamet pomisliti na korupciju, a kamoli da ju učine. Protiv korupcije se ministre ne bori tako da se osoba koja je ukazala i prijavila kaznena djela da je se ušutka, diskriminira i šikanira. Protiv korupcije se pogotovo ne bori tako da se tzv. zviždačici uskrati pravo na rad, otkaže Ugovor o radu kao što se to dogodilo u Kutini.
Kakvu vi poruku zapravo šaljete građanima dok kažnjavate one koji su zločin prijavili, znate kako? Šutite i gledajte korupciju i nepravdu jer ako ju prijavite vi ćete ispasti još veći zločinac.
Gospodo draga, ukoliko nastavite s ovakvom vašom politikom borbe protiv korupcije jedino što možemo očekivati je povećani broj korupcijskih afera i još veći pad broja stanovnika RH jer zaista je ljudima više biti dio elitističkoga i nepravednoga društva za koji ste vi i vaša stranka zaslužni glavom i bradom.
PDF