Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Ahmetović, Mirela, saziv: X, sjednica: 10

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
19.01.2022.

Jandroković, Gordan (HDZ)

25 pitanje zastupnica Mirela Ahmetović postavit će predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.
Izvolite.

Ahmetović, Mirela (SDP)

Hvala lijepa.
Poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora, poštovani predsjedniče Vlade.
Još prije 4 mjeseca, točnije 15. rujna upozorila sam na rast cijena potrošačkih dobara i energenata i pitala sam ministra gospodarstva i održivog razvoja gospodina Tomislava Ćorića što Vlada planira učiniti kako bi hrvatskim građanima i gospodarstvu ublažila udar koji iz toga slijedi.
Ministar je rekao da Vlada prati rast cijena i da će pravovremeno reagirati i učiniti sve da poduzetnici i građani budu zaštićeni. Danas evo iz mjeseca u mjesec svjedočimo porastu cijena i dalje 3,8%, 4,8%, u prosincu 5,5%. Što zima više stišče, što hladnoća više stišće to cijene više rastu.
Europska je komisija zato 13. listopada 2021. godine ponudila članicama EU set mjera koje mogu iskoristiti kako bi zaštitili svoje gospodarstvo i građane. Hitnu potporu dohotku za kućanstva, državne potpore za poduzeća, ciljana smanjenja poreza. Niz je zemalja članica EU i još prošle godine uvelo neku od konkretnih mjera iz ovog paketa – Mađarska, Španjolska, Francuska, Italija, da ne nabrajam.
Moje pitanje vama je koje mjere, kada i za koji kontingent poduzetništva i kućanstva namjeravate poduzeti?
Hvala lijepa.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala vam lijepa poštovana zastupnice Ahmetović.
Što se tiče cijena energenata ili plina, struje prije svega ali i naftnih derivata najprije da stavimo u kontekst situaciju u Hrvatskoj i usporedbu sa nekim drugim zemljama.
Dakle zašto se uopće ovaj rast cijena energenata reflektira na cijeli lančani slijed reakcija. Imamo covid, imamo poremećaj u sustavu lanaca opskrbe, imamo sukladno tome različitu situaciju oko ponude i potražnje. Sada je potražnja velika, oporavak globalni to dinamizira. Cijene su narasle, plin je narastao nekoliko puta u odnosu na cijenu po kojoj su ga nabavljali distributeri ranije. To se sve reflektira naravno i na cijene struje.
Hrvatska za razliku od drugih članica Unije, a svi imamo različite situacije kada je riječ o kućanstvima nije vidjela rast cijena struje. Naši građani, obitelji, kućanstva nisu još doživjeli rast cijena struje. To znate svi na računima koje imate niti će ih doživjeti do 1. travnja.
Ista je stvar i sa cijenom plina. Određeni poslovni subjekti koji nisu imali ugovore gdje su imali zajamčenu cijenu srednjoročnu imaju porast cijena plina, to znaju možda i mnogi koji ovdje sjede. Međutim to je više pitanje njihove odgovornosti u sklapanju vrste ugovora sa distributerom.
Vlada ne samo da prati nego intenzivno surađuju Ministarstvo financija, Ministarstvo gospodarstva pa u ovom konkretnom slučaju Ministarstvo rada, ali i neke druge neovisne institucije poput HERA-e kako da napravimo paket mjera koji će se u biti sastojati od tri elementa, ovaj prvi ću staviti kao nulti ukoliko idući tjedan procijenimo da će ići dalje rast cijena naftnih derivata, ponovo ćemo donijeti uredbu limitirat cijenu za sve osim Premium goriva, dakle to je prva mjera.
Ove druge se baziraju na tri skupine mjera, jedna je nastaviti sa naknadama za socijalno ugrožene, vama je poznato da postoji ta naknada, nju koristi otprilike oko 64.000 kućanstava, iznos je 200 kuna dakle da se pomogne trošak režija onima koji imaju najmanja primanja, a to je godišnje oko 100 do 115 milijuna kuna. Mi ćemo u slučaju povećanja cijena za kućanstva podići tu naknadu, dakle to je prvo za one koji su socijalno najugroženiji.
Drugi element koji nam je na raspolaganju je uloga HEP-a i kada je riječ o cijeni struje i kada je riječ o cijeni plina. U situaciji da ovih aktualnih 13 drugih distributera na ta 33 ili 34 distribucijska područja ne budu u stanju isporučivati plin svojim korisnicima uvijek se možemo osloniti na ključnu kompaniju u 100%-tnom vlasništvu, a to je HEP i tu ona može koristeći mehanizme i svoj portfelj preuzimajući dio toga na svoja leđa dati doprinos da smanji udar na građane.
Treći element je ulazak u ono što se zove PDV koji je danas na struju 13%, na plin je 25 i uz sve kalkulacije donijeti paket mjera koji će maksimalno ublažiti udar na građane, a onda sukladno tome i na gospodarstvo. Evo to bi vam bio rekao i vaš prijatelj ministar Ćorić da ste njega pitali.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje.

Ahmetović, Mirela (SDP)

Hvala lijepa.
Sudeći po iskustvu sa ministrom Ćorićem kojem su smiješna i moja pitanja i pitanja građana RH jer se posljednji put na to smijao, a evo četiri mjeseca se pokazuje da sam u pravu jer mu cijenu stalno rastu, a ni vi ni vaš prijatelj ministar Ćorić ništa po tome ne radite. Drago mi da sam vama postavila pitanje.
Kad govorite o rastu cijene plina, ne raste jer je on reguliran, ne obmanjujte javnost, reguliran je do 1.4. samo zbog toga ne raste. Di je premijeru ono pojeftinjenje plina izgradnjom LNG-a, di je sigurnost opskrbe? O čemu pričate? Obmanjujete javnost čitavo vrijeme i to na vrlo, vrlo bahat način. Što mislite da će građani jesti struju i plin, o tome pričate? Pa građani bez obzira na to da li porasla cijena struje ili ne, da li porasla cijena plina ili ne plaćat će porast cijena osnovnih namirnica. Za vas to nije bitno jer vi za to imate.
Kažete da je Hrvatska jednako pogođena kao i sve zemlje EU, ma da, zar nismo se mi upisali u kartu svijeta kao vrlo veliki i važan igrač u plinsku kartu svijeta? Kako to da je sad Hrvatska pogođena jednako kao i sve zemlje EU?
Naknade za socijalno ugrožene, kažete da ćete nastaviti s njima. Pa najbolje da ih ukinete. Pa s čijom zdravom pameti se vi igrate? Premijeru razmislite o vašim odgovorima, razmislite i o vašem načinu nastupanja u ovom Saboru jer vam dionice padaju, ne samo u javnost, nego i u vlastitoj stranci. Čini se da moja usporedba sa Sanaderom i nije baš takva utopija kako ste mislili onda kad sam vam to izrekla.
PDF