Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Begonja, Josip, saziv: X, sjednica: 10

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
19.01.2022.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo na 24. pitanje, zastupnik Josip Begonja postavlja ga ministru obrane Mariju Banožiću, izvolite.

Begonja, Josip (HDZ)

Zahvaljujem predsjedniče HS, poštovani predsjedniče vlade, dame i gospodo, ministri, kolegice i kolege.
Poštovani ministre Banožiću, iza nas je uspješna 2021.g., godina u kojoj imamo ja bih rekao i neočekivani visoki gospodarski rast i dobru turističku sezonu, al ujedno i godina u kojoj ste vi potpisali ugovor za nabavku višenamjenskih borbenih zrakoplava Rafal 4. generacije koja je značajan doprinos modernizaciji naših oružanih snaga. Međutim, mi smo danas na početku '22.g., mene zanima kakvi su planovi, koji su programi, koje aktivnosti i ciljevi koje ste si zacrtali za ovu tekuću godinu koju bi trebalo ostvariti glede daljnje modernizacije oružanih snaga, inače poboljšanja materijalno financijskog stanja pripadnika oružanih snaga? Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite ministre odgovor.

Banožić, Mario (HDZ)

Poštovani predsjedniče HS, uvažene saborske zastupnice i zastupnici.
Zahvaljujem na ovom pitanju o interesu za HV. Godina unatoč tome što je bila izazovna pokazala je izvrsne gospodarske pokazatelje, ali isto tako i jedan daljnji proces u kojem bi se razvijala HV. Taj proces, s njim ćete biti upoznati na vrijeme ovdje u HS, prije svega kroz dva dokumenta koja će se ovdje donijeti na glasanje. Prvi je dugoročan plan razvoja oružanih snaga RH, strateški dokument koji u sebi će sadržavati sve one smjernice koje su u odnosu na pozitivne zakonske i strateške smjernice koje u ovom trenutku imamo u RH ali isto tako jedan alat projekata koji će prije svega biti prioretizirani u suradnji sa Glavnim stožerom o svim onim potrebnim budućim ulaganjima za iduće desetogodišnje razdoblje sa određenim financijskim projekcijama.
Dakle, on će dobiti svoju težinu prije svega u jasnim nositeljima, jasnim izvorima financiranja, jasnoj dinamici upravo kako bi se izbjegla situacija kao što je to bilo prethodnih 20 godina da puno puta se mijenjaju pravci po pitanju modernizacije ulaganja i određenih vojnih lokacija što se definitivno danas odražava na sustav da imamo znatno veća ulaganja ili isto tako propušteno vrijeme za realizaciju određenih NATO specifičnih ciljeva.
Pored njega, tj. definitivno je strategija obrane koja je donesena 2002. godine, strategija je u sebi osim ovih pozitivnih propisa sadrži i analizu raspoloživosti Oružanih snaga sukladno sadašnjim izazovima, ali i svim onim izazovima koji prije svega proizlaze iz geopolitičkih situacija, sigurnosnih situacija u kojoj se nalazi Republika Hrvatska u njenom okruženju.
Nastavno na to idemo dalje u ulaganja projekata koji su započeli, vi ste spomenuli višenamjenske borbene avione gdje ćemo isto tako izvršiti daljnja ulaganja sukladno ugovoru koji je potpisan sa Republikom Francuskom, odnosno francuskim Ministarstvom obrane izvršavanje obaveza, a to je u ovoj godini prije svega odlazak naših zrakoplovnih tehničara, inženjera na daljnju obuku u Francusku i pripremu isto tako infrastrukture u kojoj će biti smješteni budući avioni.
Također idući mjesec bi trebali doći i prvi helikopteri sa kojima prelazimo sa istočne na zapadnu tehnologiju. Riječ je o dva Black Hawka za koje smo u ovom trenutku u potpisivanju ugovora za prvi parkirni hangar. Isto tako provodimo proceduru vezano je za radionički servis i hangar koji bi trebao biti pred kraj ove godine realiziran ili eventualno 2023. godine početkom.
Na taj način se ulaže u infrastrukturu za projekte koji su već započeti u Ministarstvu obrane, ali isto tako stvaramo privatizaciju projekata koji se odnose i na smještajne objekte Hrvatske vojske i na sve one smještajne objekte koji su vezani prije svega za daljnji razvoj, modernizaciju i opremanje Hrvatske vojske ali isto tako na one NATO specifične ciljevi koji nam stoje kao Republici Hrvatskoj. Među njima tu su i borbeno vozilo pješaštva, ali isto tako razgovaram dalje i o sustavu protuzračne obrane, isto tako radarskim sustavima, isto tako sustavima bespilotnih letjelica i sve ono što je potrebno za jačanje kopnene vojske.
Nadalje, tu su projekti koji su vezani za Hrvatsku ratnu mornaricu, završetak obalnih oklopnih brodova, ali isto tako planova u međuresornom dijelu prije svega sa drugim ministarstvima gdje vidimo da se može isfinancirati još toga za Hrvatsku ratnu mornaricu, odnosno obalnu stražu i na taj način održali i Hrvatsku ratnu mornaricu.
Ovakav jedan pristup rekao sam bit će jasan kroz strateški dokumenat, ali isto tako kroz upoznavanje svih saborskih zastupnika na koji način će se dalje ulagati u Hrvatsku vojsku za idućih 10 godina.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Izvolite očitovanje.

Begonja, Josip (HDZ)

Zahvaljujem.
Zadovoljan sam odgovorom poštovani ministre.
Ja vjerujem da i ova godina će biti jednako uspješna, odnosno uspješnija u gospodarskom smislu nego prošla i u pogledu turizma i općenito gospodarstva. Dobro je ulagati u modernizaciju materijalno-tehničkih sredstava Oružanih snaga, naravno i u materijalno-financijske probleme rješavati samih pripadnika Oružanih snaga kako bi borbenost bila na višem nivou, kako bi RH bila i dobar partner u okviru NATO pakta.
Hvala lijepo.
PDF