Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Lekaj Prljaskaj, Ermina, saziv: X, sjednica: 10

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
19.01.2022.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Gospođe i gospodo zastupnici počinjemo sa postavljanjem pitanja Vladi, odnosno pojedinom članu Vlade u skladu sa odredbama članaka 132. do 139. Poslovnika Hrvatskog sabora. Aktualno prijepodne održava se na početku svake sjednice prije prelaza na prvu točku dnevnog reda.
Danas prva na redu zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj postavlja pitanje ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu.
Izvolite zastupnice.

Lekaj Prljaskaj, Ermina (Nezavisni)

Hvala.
Poštovani gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora, poštovane kolegice i kolege zastupnici, poštovani predsjedniče Vlade i ministri, poštovani gospodine ministre.
Temeljem odredbi svog Ustava Republika Hrvatska je dužna štititi prava i interese svojih državljana koji žive i borave u inozemstvu, te promicati njihove veze s Domovinom. Na osnovu navedenih ustavnih odredbi Republika Hrvatska skrbi i o interesima Hrvata u BiH što je posebice važno istaknuti s obzirom na aktualnu političku situaciju nama u susjednoj državi. Jednakopravnost i konstitutivnost naroda u BiH kao u suverenoj i jedinstvenoj državi politička je platforma koju načelno podupiru predstavnici RH prigodom svih međunarodnih konzultacija koje se vode s ciljem prevladavanja različitih gledišta o budućem funkcioniranju državnih institucija BiH. Pored navedenih činjenica dužna sam napomenuti to da pripadnici bošnjačke nacionalne manjine u RH prirodno njeguju poseban interes za sva politička zbivanja u BiH u kojoj njihova matična nacionalna zajednica predstavlja ujedno i najbrojniji od 3 jednakopravna i konstruktivna naroda koji čine temelj državnosti BiH. Budući da sam kao zastupnica Hrvatskog sabora istovremeno i predstavnica i bošnjačke nacionalne manjine u ovom visokom domu željela bih vam postaviti gospodine ministre slijedeće pitanje. S obzirom da ste kao šef hrvatske diplomacije nedavno posjetili Sarajevo i Moskvu i da su tom prilikom vođeni sadržajni i konstruktivni razgovori o temi BiH molim vas da nam odgovorite koliko smo se prema vašem mišljenju uspjeli …/Upadica: Hvala vam lijepa./… približiti jednom da završim optimalnom rješenju i održivom dogovoru oko funkcionalnog državnog ustrojstva BiH.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Kolegice Lekaj molim vas da se držimo reda zbog budućih pitanja.
Izvolite ministre odgovoro.

Grlić Radman, Gordan (HDZ)

Hvala lijepa poštovana gospođo zastupnice. Prije svega bih rekao da u pravu ste što se tiče Hrvatske kao demokratske države koja je jedinstvena zapravo u Europi, koja upravo temeljem poštivanja nacionalnih prava, svih mogućnosti osiguravanja temeljnih ljudskih prava, građanskih prava može biti primjer u EU i šire. I vi ste uostalom i predstavnica isto tako i bošnjačke zajednice. Da, u Sarajevu sam bio nedavno kao nastavni sastanak na odlazak premijera Andreja Plenkovića 13. prosinca upravo u trenutku kada su bile istaknute političke tenzije u BiH koje ste pratili i bile su izuzetno vidljive. S jedne strane separatističke težnje, s druge strane unitarističke, a vidjeli ste po refleksiji i po utjecaju naknadno i svih političkih lidera da je taj posjet predsjednika vlade Andreja Plenkovića bio izuzetno dobro prihvaćen od svih sudionika, svih političkih aktera i naravno međunarodne zajednice. Prva rečenica došao je kao prijatelj, došao je kao partner. Drugi dan sam na vijeću za vanjske poslove upravo govorio o tome, o tome posjetu jer Hrvatska je jedna od rijetkih članica, zemalja članica EU koja izravno posjećuje i pridaje izuzetnu važnost stabilnost, političkoj stabilnosti …/nerazumljivo/… funkcionalnosti i prosperitetu BiH. To je za Hrvatsku ne samo izuzetno važno zbog hrvatskog naroda koji je tamo konstitutivni narod, koji bi trebao biti jednakopravni narod temeljem inzistiranja na izmjeni, izmjeni izbornog zakona koji bi trebao ukloniti sve oblike diskriminacije, nejednakosti u izbornom procesu nego je to i sigurnosno političko pitanje. Naime, Hrvatska je jedina članica EU koja dijeli najdužu granicu, vanjsku granicu s BiH. I može, ime i ekspertizu, iskustvo jedina doista legitimno svjedočiti unutar EU o važnosti, stabilnosti i funkcionalnosti BiH.
Naravno, predsjednik vlade je na Europskom vijeću govorio upravo 3-4 dana iza toga, a u dogovoru našem ja sam bio prvi ministar koji je posjetio BiH u prvim danima Nove godine 4. i 5. temeljem dogovora i razgovora sa predsjednikom vijeća ministara o potrebi održavanja zajedničke sjednice Vlade RH i Vijeća ministara BiH koji bi se trebao dogoditi u proljeće. Prema tome, tu nema samo dakle političkog načelnog narativa nego ima i supstance, ima i sadržaja kada govorimo o pitanju energetike, kada govorimo o prometnoj infrastrukturi, o plinskoj konekciji, zaštiti okoliša i svim onim drugim temama koje nas povezuju. Naravno da ćemo se snažno zalagati upravo još ima prostora, vremena, da se dogodi izmjena, izmjena izbornog zakona jer on je jedini temelj i jedina garancija budućnosti stabilnosti BiH. O tome sam razgovarao kao što ste naravno spomenuli i za mog recentnog posjeta Moskvi. Naravno Moskva je isto tako zainteresirana, Rusija je važna zemlja prije toga. Prije svega moj posjet tamo je bio kako bih poslao poruku mira, stabilnosti, kako bih dao prostora dijalogu i jako smo sveobuhvatno razgovarali naravno i o BiH o potrebi promjeni izbornog zakona za što sam dobio i njihovu suglasnost.
Hvala lijepa.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite kolegice Lekaj Prljaskaj.

Lekaj Prljaskaj, Ermina (Nezavisni)

Poštovani gospodine ministre, zahvaljujem se i iskazujem zadovoljstvo vašim odgovorom i isto smatram da funkcionalno državno ustrojstvo BiH definitivno je najbolja garancija na putu priključenja susjedne države u europskim integracijskim procesima i vjerujem da će na tom putu BiH imati apsolutnu potporu od strane državne vlasti RH. Još jednom zahvaljujem.
PDF