Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Mlinarić, Stipo, saziv: X, sjednica: 9

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
24.11.2021.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo na 36 pitanje, zastupnik Stipo Mlinarić postavlja ga predsjedniku vlade Andreju Plenkoviću.
Izvolite.

Mlinarić, Stipo (Domovinski pokret)

Hvala lijepo predsjedavajući.
Gospodine Plenkoviću, ovaj put ću vas pitati o borbenim avionima jer nema smisla da vas pitam za nestale, za ratnu odštetu, za suđenje vrhu JNA jer na to nikad niste dali odgovor pa nećete tako ni danas vjerojatno.
Pomno sam pratio izlaganje brigadira Tretinjaka na saborskom Odboru za obranu gdje je profesionalno vojnički obrazlagao sve ponude koje su bile ponuđene Hrvatskoj. A mi u Domovinskom pokretu ipak mislimo za tako veliku nabavku zrakoplova da se tu bira i strateški partner. Vi ste izabrali Francuze koji su nam se nisu baš pokazali '90.-te godine da su naš strateški partner za razliku od Amerikanaca koji su njihovi časnici umirovljeni doduše na Črnomercu obučavali naše časnike za Oluju i za akcije oslobađanja Hrvatske. Mislim da ste se ovdje ponijeli, upotrijebio bi tu jednu poslovicu, nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino. Mi kupujemo polovne zrakoplove, to vi dobro znate i rekli ste da će ministar Banožić ostat zapisan u povijesti kako je potpisao taj, ali ti zrakoplovi za 20, 30 godina će biti samo otpisani. A da smo kupili nove zrakoplove za 20 godina ih možemo prodat nekome i kupit novu generaciju zrakoplova.
A sad bi samo postavio pitanje da mi ne pobjegne vrijeme, već kad smo odabrali Rafale, pitam vas hoćemo li s Rafalima il Rafali biti opremljeni najmodernijim protuzračnim raketama Meteor koje bi u slučaju neželjenog sukoba rušile neprijateljske zrakoplove još iznad Bajnice. Znači da budemo regionalna sila u zraku, iako Francuzi srpskim novinarima govore da su nam prodali stare Mistrale rakete koje, kojima su prodali i protuzračno oružje …/Upadica: Hvala vam./… Francuzi Republici Srbiji.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepa gospodine Mlinarić, ja sam shvatio da ste vi član nadležnog odbora, gdje vi raspravljate neke stvari koje nisu za neki širi forum koji je isto tako javnog karaktera. Jel to točno? Je. Pa onda pretpostavljam da znate da ja sam toga svjestan i da htio ne htio znao ne znao ne mogu odgovoriti na sva ova pitanja koja ste vi mene pitali. Niti ću odgovarati o tome koje naoružanje ima, niti ću komentirat to što ste vi pročitali, gdje ste u srpskim portalima što su njima Francuzi rekli. Ne znam, ja sam shvatio da bi bilo pametno da kad kupujete neku sofisticiranu vojnu opremu, da o tome što kupujete pa ne govorite baš sve i svakome. Ja mislim da to ima smisla. Tako obično rade pametne, mudre i odgovorne vlade. Ne hvale se s nečim što nabavljaju jer danas ako sve baš nekom kažete i otkrijete karte on će vam reć hvala to je odlično, kazat ćemo i mi vama, naravno da neće, dakle to je prvo.
Drugo, vi sada govorite o cijeni, predmetu i strateškom partneru. Mi smo imali jedan proces u koji je bio uključen brigadir Tretinjak kojeg ste spominjali, bilo je uključno više ljudi, koji je bio vođen korak po korak, precizno, sustavno sa tragovima svakog i najmanjeg koraka ovog vrlo krupnog i bitnog procesa, čak i sa iskustvom procesa koji nije došao do kraja prije nekoliko godina nažalost, al nije došao do kraja. E sad smo to vodili korak po korak tako da smo imali međuresorni pristup otpočetka da su svi oni koji su trebali dat doprinos o tome i dali doprinos, dakle rađen je sa dužnom pažnjom i pozornošću odgovornih ljudi.
Odabrali smo zrakoplov koji je jedan od najmodernijih i najboljih tog tipa koji uopće trenutno postoji. Odabrali smo ga od zemlje koja je s nama partner i, partner u EU i saveznica u NATO-u, zemlje koja je europska, zemlje koja je stalna članica Vijeća sigurnosti, jedine članice EU koja je uz to i nuklearna sila i koja ima zavidnu vojnu industriju. Izabrali smo zrakoplove za koje točno znamo kad će doći u Hrvatsku, koji postoje, koji nisu u procesu da se tek trebaju krenuti proizvoditi, nego znamo da će doć i da će doći onakvi baš kakve su stručni ljudi poput brigadira Tretinjaka i drugi stručnjaci Ministarstva obrane HV-a i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva željeli da dođu. Specifikacije zrakoplova, pa nije radio netko tko se u to ne razumije, evo recimo ja, pa čak i vi, vi se možda više razumijete od mene. Ja ne bih nikad sebi uzeo tu slobodu da kažem da se razumijem nego smo tražili nešto što smatramo da nam je optimalno i da nam je potrebno i ono što smo htjeli to smo i dogovorili. Vidjet ćete, ti će zrakoplovi bit s nama dugo, imat će snagu odvraćanja, promijenit će stratešku, strateški položaj Hrvatske u smislu obrambene sposobnosti ne samo konkretne zaštite našeg teritorije nego participacije u sigurnost i na jugoistoku Europe, ali i šire u svijetu i u onim operacijama u kojima ćemo sudjelovati. Naša vojska nakon toga, a osobito naše zrakoplovstvo više nikad neće bit isto, a naš teritorij siguran sam neće biti ugrožen ni na koji način…/Upadica: Hvala vam/…i zato sam zadovoljan da ćemo sutra to riješit uz poštovanje prema SAD-u…/Upadica: Hvala/…ništa mi nismo manje saveznici i prijatelji, ništa manje ne cijenimo što su učinili '90.-tih…/Upadica: Hvala vam/…da ne bi zaboravio to. Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Kolega Mlinarić, izvolite.

Mlinarić, Stipo (Domovinski pokret)

Hvala lijepo.
Gospodine Plenkoviću, ja prvo nisam rekao nijednu stvar što je bila na odboru što ne bi trebao reć. Naoružanje koje će avioni nositi F-16 ili rafal to će se vidjet prvi put kad avioni polete, ovaj mislim to nije tajna nikakva, znači tu nema tajni koje će nositi naoružanje.
Što ste rekli za druge članice NATO-a, pa imamo iz EU Rumunjsku, Bugarsku, Mađarsku, Nizozemsku, pa čak sad i Švicarsku koji su kupili američke, jedino smo mi kupili francuske borbene zrakoplove i Grčka koja uz to ima još 64 američka najnovija F-16 zrakoplova.
Tako da kažem nisam ništa rekao što nije istina, a to što ste rekli za srpske portale, pa ministrica obrane Francuske izjavila je javno da su oni braća po oružju. To dovoljno govori o njihovom savezništvu i kako gledaju na Republiku Srbiju. To je javno rekla, znači nikakvi portali to nisu objavili. Hvala lijepo.
PDF