Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Karlić, Mladen, saziv: X, sjednica: 9

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
24.11.2021.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo sada na 35. pitanje, poštovani kolega Karlić, postavlja ga ministru zdravstva Viliju Berošu, izvolite.

Karlić, Mladen (HDZ)

Hvala predsjedniče Sabora. Poštovani predsjedniče Vlade, uvaženi ministri.
Evo, moje pitanje je upravo vezano i na ovo do sada o čemu se govorilo, upućujem g. Berošu. Svjedoci smo da je u velikom broju EU zemalja, a i ovih drugih epidemija bukti, da je broj novozaraženih svaki dan gotovo maksimalan, evo, u Njemačkoj jučer 65 tisuća, u Češkoj 25 tisuća novozaraženih, kod nas je oko 6 tisuća, 6 i 200. Svaki dan, evo, kod nas umire između 60 i 70 naših sugrađana. Zdravstveni sustav je preopterećen. Liječnici, sestre, djelatnici su na rubu snaga i unatoč tome imamo jednu od blažih i liberalnijih balansiranih mjera, evo, gdje ima stvarno puno slobode svih naših sugrađana na svim područjima, od kafića, trgovina, praktično svega i jednostavno ne mogu vjerovati zašto bi neke političke stranke organizirale prosvjede zbog Covid potvrde.
Ja sam uvjeren da ovi prosvjedi nisu usmjereni protiv same potvrde, protiv zdravstva, protiv cijepljenja, nego više protiv rada Stožera, protiv rušenja Vlade gdje su građani iskoristili nažalost upravo u ovom svom stanju i psihoze već oko koronavirusa, a ne pod izlikom borbe za slobodu. Ja bi vas, evo, pitao, možda još jedanput da pojasnimo, pa i našim kolegama, ali i svim građanima, koja je vrijednost Covid potvrde, koja je važnost zapravo i što je alternativa?
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite, ministre, odgovor.

Beroš, Vili (HDZ)

Zahvaljujem g. predsjedniče HS-a, g. uvaženi saborski zastupniče. Evo, ja bih odgovarajući na vaše pitanje ipak nešto rekao i nemam namjeru nikom doista docirati, međutim, neurokirurg sam, kao što ste vi psihijatar. Pratimo svoju stručnu literaturu i molim vas da se držimo svoje struke. Ovo što ste sada vi rekli jednostavno ne stoji.
Testiranje je naime, najslabija točka od 3 elementa u Covid potvrdi, najslabija, ne garantira ništa, .../Upadica se ne čuje./.

Petrov, Božo (MOST)

/... ne garantira da nema zaraze .../Upadica: Samo, čekajte, samo malo./... i zato je .../Govornik se ne razumije./... .../Upadica: Kolega Petrov. Samo malo./... .../Upadica se ne čuje./... netko …

Jandroković, Gordan (HDZ)

Prvo, dobivate opomenu. Šta se derete iz klupe, što je bilo? .../Upadica se ne čuje./... Pa kako vi možete dobiti riječ kad odgovara ministar? Šta se pravite nevješti, bili ste predsjednik Sabora i vodili sjednice, pa kakav je to način?
.../Upadica se ne čuje./... Ne, nemate pravo .../Govornici govore istovremeno, ne razumije se./... on ima pravo govoriti, a vi možete u slobodnom govoru, koji je sada, nakon što završi aktualno prijepodne… .../Upadica se ne čuje./... Molim vas, ministre, molim vas, možete onda 5 minuta, možete imati presicu, možete iskoristiti svaku priliku i govoriti, ali ovako vikati s mjesta zaista ne razumijem koja je to potreba i koji je to način.
Nastavite.

Beroš, Vili (HDZ)

Dakle testiranje je najslabija karika kada je riječ o upotrebi Covid potvrde. Testiranje ne garantira da već sutra nećemo biti pozitivni. Ako vas testiraju u vrijeme inkubacije, to doista ne znači puno. Prema tome, za znalce epidemiologe, što sam nisam, vrijedi postulat da je testiranje najslabija karika u ovom lancu.
A sada odgovarajući na vaše pitanje, uvaženi g. saborski zastupniče, ponovit ću jednu rečenicu koju je izrekao još 1713. g. u Veneciji jedan vrhovni sudac za javno zdravstvo, kada je rekao, salus populi suprema lex esto. Upravo na prigovor patricija, bogatih trgovaca da uvođenje potvrde o njihovom zdravstvenom stanju će ugroziti njihove postupke. Tada je rekao da je zdravlje iznad svega.
Međutim, ova Vlada je išla korak dalje. Mi smo novelirali Zakon o civilnoj zaštiti, mi smo novelirali Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i utemeljili epidemiološke mjere koje se provode. Među njima je svakako i upotreba Covid potvrde. Ona se rodila, dakle još početkom krize kada se na nivou EU komisije prepoznalo, prepoznala upotrebna vrijednost jednog takvog dokumenta koji bi garantirao da je netko ili prebolio bolest pa je imun ili je cijepljen pa je imun ili je testiran i to garantira njegovu zdravstvenu sigurnost.
To inicijalno bilo dizajnirano za prekogranični promet, međutim, ubrzo se uvidjelo, kao i mi u Hrvatskoj, da se upotreba te Covid potvrde može proširiti i na neke druge segmente. Ona doista sprječava širenje bolesti, ali ne zaustavlja u potpunosti širenje virusa. To može jedino lockdown, stoga mi je sada žao što nema zastupnika Pavličeka da čuje ovo. Dakle, Covid potvrde ne sprječavaju širenje virusa.
One usporavaju njegovo širenje i na određeni način su kompromis između sprječavanja širenja virusa i omogućavanja novih i ekonomskih tijekova. To je bit ove priče. Kada je riječ o prigovoru da je to diskriminatorna mjera, pa kako bi to mogli zaključiti?
Dakle, s jedne strane imamo kao što je premijer rekao cijepljenje koje nije obvezno, koje je dostupno, koje je besplatno. Imamo testove koji su dostupni, koji su besplatni. Prema tome postoje alternative iste smo vam omogućili. I sve to skupa usmjereno je ka postizanju određene zdravstvene sigurnosti. Neću ponoviti one studije Škotske, Britanske, Nizozemske koje sam danas već o njima govorio koje dokazuju upotrebnu vrijednost Covid potvrda. To je potpuno jasno i ne znam ali mislim, a tu je i potpredsjednik vlada da je upravo stožer predložio uvođenje mjera Covid potvrda u zdravstveni i socijalni sustav, prema tome ne vidim da sam tu nešto krivo obavijestio i izvijestio predsjednika vlade. U svakom slučaju to je jedna mjera koja apsolutno ima epidemiološki karakter koja može omogućiti vraćanje u normalni život, koja može omogućiti daljnji razvoj gospodarstva u ovom trenutku odnosno suživot sa virusom.
Hvala vam.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Prvo imamo povredu Poslovnika, kolega Petrov izvolite.

Petrov, Božo (MOST)

Poštovani predsjedniče sabora vi ste povrijedili Poslovnik Članak 235., mogu pričekati gospodina Bukaricu da vas upozna s tim, a dok to istražite pa ćete vidjeti zašto, u trenutku samo sam zatražio riječi i ako se obraćate meni, a netko vas je drugi pitao onda imam pravo na odgovor. I to je ono što sam se javio za riječ i pokušao reći predsjedniku sabora, on je bio jako požrtvovan u branjenju vas. Evo, a sad mi možete izreći drugu opomenu, jeste pročitali Članak 235.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Jesam evo da, on se odnosi na repliku kolega Petrov, a da ste bili ovdje, ne znam jeste li bili na početku kada sam imao sličnu situaciju sa kolegom Grbinom i tada je bio predsjednik vlade odgovarajući na pitanje zastupnika Hajdukovića dotakao se i kolege Grbina u odgovoru. Puno intenzivnije nego što je to sada učinio kolega Beroš prema vama i tada se požalio i kolega Grbin na povredu Poslovnika, pa sam išao provjeriti. Nema nigdje propisano da se tijekom aktualnog prijepodneva onaj tko odgovara na pitanje može i dotaknuti nekog drugog pitanja. Ovo vam se tiče replike. I tada sam to i kazao kolegi Grbinu. Ovo što vi tražite tiče se replike, a ne odgovora na aktualnom prijepodnevu. Tako da niste imali pravo, dat ću vam opomenu, ali nisam samo zbog toga grubo reagirao. Nego sam reagirao zato što ste počeli vikati iz klupe, bez ikakvog razloga, mogli ste dići i ovu palicu koju ste na kraju digli i zatražili povredu Poslovnika. Dakle, ne vidim nikakvog razloga za nervozu i za međusobna optuživanja. Što sad želite? A ne možete, ne postoji to u Poslovniku.
Kolega, izvolite odgovor sada ministru odnosno očitovanje.

Karlić, Mladen (HDZ)

Hvala, hvala, evo ja moram priznati da mi je upravo Covid potvrda donijela tu slobodu koju zapravo su neki na prosvjedu i tražili jer sam time mogao obići dosta europskih zemalja tijekom ovoga ljeta i slobodno putovati. Ali ono što bih htio reći što mislim da je puno važnije, mislim da i mene kao liječnika, ali većinu liječnika pogotovo onih koji se nadljudskim naporima bore ovih mjeseci sa bolesnicima koji su Covid pozitivni i na respiratorima da su oni zapravo najviše razočarani jer su uvjereni da je ovaj prosvjed usmjeren upravo protiv njih i protiv njihovog rada, a oni se bore da bi što, osigurali što više zdravlja našim sugrađanima.
Hvala.
PDF