Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Bauk, Arsen, saziv: X, sjednica: 9

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
24.11.2021.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo dalje 29 zastupničko pitanje, kolega Arsen Bauk upućuje predsjedniku vlade Andreju Plenkoviću.
Izvolite.

Bauk, Arsen (SDP)

Zahvaljujem gospodine predsjedniče.
Poštovani predsjedniče vlade moj žalac neće biti jako oštar više ću ići na osjećaje. Hrvatska je to ćete se sigurno sa mnom složiti imala daleko gorih premijera od vas, ako nitko barem onaj kojega ste se odrekli. Imala je sasvim sigurno lošijih ministara zdravstva od Beroša, lošijih ministara unutarnjih poslova od Božinovića, na toj vještoj tablici čak ni Butković ne bi loše prošao, imala je i loših ministri prometa. Međutim, od ministra obrane današnjeg lošijeg ministra obrane nije imala. Nepotrebno je, nepotrebno je krenuo u neiskusno, u sukob s predsjednikom republike u kojem ne može pobijediti. Zadnjih dana je dakle primio toliko medijskih i političkih udaraca da možemo slobodno reći da je već prešao i onu booster dozu išao na booster boooster dozu. Gdje je putovao, kako je putovao, kome je što poklonio od cvijeća do ovoga koga je prevozio, doista jedno, jedan, jedna kanonada udaraca na njega. Kažu da pravi vođa govori za mnom, a da oni drugi govore naprijed. Što se tiče sukoba s predsjednikom republike vi kažete naprijed ode Grlić Radman pa na predsjednika republike. Vi kažete naprijed pa ode Banožić i onda dobije hrpu metaka da ga možemo reći evo kao je Kapulici odgovarao čovjek pod stresom, baš se vidi ono jedva smo ga čuli. Moje pitanje glasi onako ljudski, jel vam žao Banožića u šta ste ga uvalili?
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor.

Plenković, Andrej (HDZ)

Dragi moj i cijenjeni zastupniče Bauk, moj najdraži Bračanin od svih. A jel vama žao što vam je Milanović bio predsjednik SDP-a, ha, ajde reci, jel vam žao to? Jel on danas više Petrovljev i Buljev ili SDP-ov, to vi meni s ljevice danas recite. To bi ja htio čuti, da ja vidim šta je kome žao i čiji je žalac bode. I koji to SDP sebe pronalazi u ovoj retorici koju mi danas slušamo. Je li recimo Bauku žao ako predsjednik republike ničim izazvan krši Zakon o sudovima? Šalje osobne dopise svakom saborskom zastupniku o tome kako on ipak ne bi slušao što mu je rekao predsjednik Hrvatskog sabora lijepo, zakonito onako kako treba nego on eto ide glavom kroz zid predložit nekoga mimo javnog poziva. Jel žao Arsene? Jel ti žao, moraš mi reći ti žao? Meni bi da sam ja ti bilo žao. Je li tebi Arsene žao kad ti predsjednik države ne čestita Dan državnosti, jel ti žao? Mora ti biti žao. Ne može ti ne bit žao nikako. Ti si saborski zastupnik, prisegnuo si državi, narod te izabrao, a predsjednik republike kojeg si ti podržao ne čestita svom narodu Dan državnosti. Jel tebi Arsene žao kada predsjednik republike dođe na ono kako ga on zove jutel, na Dan Hrvatskog sabora, tvog sabora, ti si zastupnik i onda čestita na Dan Hrvatskog sabora, Dan neovisnosti, jel tebi žao? Nije ti žao. Odlično, ni to ti nije žao. Jel tebi žao kada predsjednik kojeg si ti podržao krši Zakon o obrani kojeg ajme meni vidi donese vlada u kojoj si ti bio ministar, al nije predsjednik vlade znao za zakon koji je Kotromanović kao ministar obrane predlagao, šta to njega briga jer ne idu zakoni prema saboru kroz sjednicu vlade nego ih nekako ispod stola direktno osobnim pismom Ante pošalje Leki i onda se zakon mijenja. Jel tebi to žao Arsene? E to je pitanje, to je pitanje. Jesi ti za naprijed ili si za mnom ili to sada više treba reći Bulj, Grmoja, Petrov ili Raspudić jedan i dva ili to treba reći SDP jedan ili dva? To ti nama rastumači.
Što se tiče Banožića, on je ok. Stabilan, ministar, vidi sutra njegov potpis, 12 Rafala, milijarda EUR-a, jačanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Zamisli ti ministra obrane kao što je Banožić u odnosu na al ti si potopio sad Hajdaša Dončića ovo zbog Butkovića i to smo isto ulovili. Nije mu baš bilo drago, vidio sam. E treba i to ostati zabilježeno, neka se zna. Banožić, Banožić će potpisati ugovor o Rafalima. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo 7 milijardi i 190 milijuna rebalansiranoga proračuna za Ministarstvo obrane u 2021. godini Covid oporavka. Pa nije on baš tako loš. Nije baš tako loš. Ja mislim da je dobar. To će ostat. Rafali će doći i reći će, pitat će se netko za 10, 15, 20 godina dok ti isti Rafali budu letili, štitili hrvatsko nebo, hrvatsko kopno i hrvatsko more, a tko ih je to, čija ih je to vlada kupila, onda će gledati ugovor, vidi, bio je ministar Banožić.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala vam. .../Upadica: E, to ja tebe pitam, je' tebi to .../nerazumljivo/.../... Hvala predsjedniče Vlade. Molim vas samo .../Upadica: Kao Hvaranin Bračaninu./... molim vas samo, znam da je bila stilska figura, ali moram vas ipak da se oslovljavamo sa vi, da ne bi potonuli u tikanju i onda nam neće baš biti dobro. Izvolite.

Bauk, Arsen (SDP)

nije mi žao, predsjedniče Vlade, ni zbog čega, pa čak ni zbog onih 180 kuna što sam mu članarine platio, platit ću i opet ako treba.
Ovoga, Butkoviću, konkurenciji Kalmete ne može biti najgori, je li tako? Sad, .../nerazumljivo/... dobro, nije zakinuo, zamislite da je Kalmetu u .../nerazumljivo/... dakle, g. predsjedniče Vlade, jedino što mi je žao što na dan HS-a nisam stavio, kad sam bio na svečanoj sjednici, Dan neovisnosti 8.10., žao mi je što ste krivotvorili povijest, to mi je žao, ali ispravit ćemo jednom. Što se tiče potpisa na ugovoru, na ugovoru o pristupanju EU je potpis Jadranke Kosor. Pa gdje je ona sada? Ali to onaj 2., 3., 5., 12. HDZ, koji već po redu.
Dakle nije mi žao i moram reći da mi je ustvari jako drago što predsjednik republike radi u 80% slučajeva, a za ovih 20% slučajeva mi nije žao, ali imam određenih prijedloga kako da poboljša svoju suradnju s vama, a i vama bih imao nekoliko prijedloga. Jedini kojega mi je žao je admiral Hranj. Doveli ste ga u situaciju da od njega vaša stranka očekuje da odbija zapovijedi vrhovnog zapovjednika. Njega mi je žao pa vas molim da učinite sve da u budućnosti admirala Hranja poštedite znate već čega, to se rimuje i da ovu priču da predsjednikom republike riješite. A što se tiče ministra Banožića, čovjek je pod stresom, očito je, dakle tiho je govorio, onako, kao da jednostavno, još uvijek je pod dojmom ovoga, međutim, to kad vi kažete da je on stabilan vrijedi sve dok predsjednik Sabora ne krene govoriti da možda i nije najstabilniji. Kad mu on stavi palac dole, on je bivši. Do tada je stabilan, dok se ne pokaže drugačije.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

E, Arsene, i ja bih ti rekao ti, ali ću ostati na vi.
PDF