Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Sačić, Željko, saziv: X, sjednica: 9

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
24.11.2021.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo sada na 28. pitanje.
Video vezom će nam se javiti zastupnik Željko Sačić i postaviti pitanje Predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću. Jel se čujemo?

Sačić, Željko (Hrvatski suverenisti)

Ja vas čujem, hvala lijepo.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Čujemo i mi vas. Izvolite.

Sačić, Željko (Hrvatski suverenisti)

Evo lijepo vas pozdravljam poštovani Predsjedniče Sabora, poštovani Predsjedniče Vlade. Moje pitanje je zapravo već u većem mjeru konzumirala poštovana gospođa Orešković ali svakako na istom smo tragu. Želio bih izraziti jednu zabrinutost u pogledu ovaj odvijanja rješavanja mega krize financijske i gospodarske koja je pogodila Hrvatsku 2017.godine u vezi afere AGROKOR, posebno u svjetlu najnovijih događanja u vezi sa optuženjem, kriminalizacijom, odnosno sa još u većoj mjeri sa postupkom Međunarodne arbitraže koju je gospodin Todorić pokrenuo u ovaj New Yorku, odnosno u Washingtonu koja je trebala biti dovršena 2022.godine i sada izgledno je dijelim tu zabrinutost s gospođom Orešković, izgledno je da tu mogu nastupit određeni veliki problemi financijski za sve porezne obveznike Republike Hrvatske, a s druge strane također vlasnička struktura, vidjeli smo da je SBERBANK kupljen od strane naših susjeda dolje itd. Da li vi kao gospodine Predsjedniče Vlade vodite računa o tim svim aspektima i kakav odgovor pripremate na to?

Jandroković, Gordan (HDZ)

Što ste rekli kakav, ovo zadnje nije se razumjelo?

Sačić, Željko (Hrvatski suverenisti)

Odgovor, kakav odgovor, kao Država, kao Vlada imamo.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala, hvala vam , izvolite odgovor Predsjedniče Vlade.

Plenković, Andrej (HDZ)

Poštovani zastupniče Čačić, ja vas lijepo pozdravljam. Sačić, pardon Sačić, lijepo vas pozdravljam, greška je bila alapsus, nije nikakva ironija.
Lijepo vas pozdravljam, nadam se da ste dobro, dobro izgledate. Ono što je malo iznenadilo da ste vi najedanput na tragu gospođe Orešković. Nekako sam imao dojam da vas dvoje niste najbliži ovako po nekakvoj ideološkom kontekstu i političkom spektru, ali s obzirom da se ovo u zadnje vrijeme toliko amalgama stvara, evo i to je moguće.
Vi mene pitate da li pratimo i kakav ćemo odgovor dati, ako sam ja dobro vas razumio? Pratimo, pratimo od kada smo u ne znam 3.mjesecu naše prve Vlade dobili praktički kolaps najveće Hrvatske kompanije u krilo ni krivi ni dužni. Ni luk jeli ni mirisali. Ovako pred očima kaže jedna Agencija za kreditni rejting da nešto nije u redu s tom kompanijom i nakon toga krene sve nizbrdo. Sjećate se toga? To smo isto pratili, live, real time. I onda imate izbor, a izbor je bio slijedeći: pustiti tržištu da uradi svoje. Znači nismo se mi zaduživali niti pred Hrvatskim bankama, nismo se zaduživali pred Zapadno Europskim bankama, nismo se zaduživali pred Američkim bankama pa nismo se u konačnici zaduživali ni pred Ruskim bankama. Zaduživao se netko drugi u ime sebe i u ime svoje kompanije. To smo isto jako dobro identificirali. Imali smo na raspolaganju situaciju gdje smo mogli reći ok, to je slobodno tržište, propada, propada, ako propadne nek padne, nek padne 60 tisuća radnih mjesta u Hrvatskoj i susjedstvu. Neka ostanu neisplaćeni sve obaveze prema OPG-ima i neka popada još jedno 100,200,300,500 dobavljača Agrokora zajedno s njime i krasan početak mandata. Onako idealan scenarij za nas za koje vi pitate da li pratimo. To je bio izbor i onda smo rekli ok možda ovaj scenarij da pustimo da sve propadne nije baš nešto najbolji.
Nevoljko, nerado, čak na poticaj naših tadašnjih partnera iz MOST-a evo tu vam je gospodin Petrov, on je svaki dan dolazio sa vrhunaravnim insajderskim brifinzima za koje ja i dan danas ne znam odakle su mu, pa nam je on taj mozaik stvarao i onda je išao prijavit gospodina Todorića kazneno dok smo mi bili na Kongresu EPP-a na Malti bez da nam je rekao kao Predsjednik Sabora ali kao i građanin tada.
Sve smo mi to ispratili i uspjeli gle čuda donijeti Zakon u Saboru, sačuvati 30 tisuća radnih mjesta u Hrvatskoj, 30 tisuća radnih mjesta u susjednim zemljama, omogućit OPG-ima da dobiju sve svoje obaveze nazad, omogućit svim dobavljačima da ostanu na nogama i da danas nakon tog bolnog procesa transformacije forte nova radi, dapače, ide u smjeru da bude kompletno na tržištu bez ikakvih ograda i zareza, i da radi. I sada vi mene pitate da li mi to pratimo, pratimo. Pratimo kao i sve druge teme o kojima sam vam govorio. I brodogradnju, isto ni luk jeli ni mirisali kao i ovo. Poplave, potrese, požare, pandemije, što god hoćete, sve pratimo htjeli ili ne htjeli. Meni je drago da i vi pratite i to da pratite iz nekog kuta koji mi ne djeluje do kraja informirano, nego mi djeluje ovako lapidaran, faušalan, pa čak malo nedovoljan za onakvoga kakvog vas ja poznajem i cijenim …/Upadica: Hvala vam./… nedovoljno sadržajem, a mi ćemo pratiti i dalje sa interesom.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala lijepa.
Kolega Sačić, izvolite očitovanje.

Sačić, Željko (Hrvatski suverenisti)

Ma vrlo kratko, naravno da nije lako i naravno da nije …/nerazumljivo/… ovoj prilici i video vezom mislim da ne možemo ni iznijet sve detalje i u kratkoći vremena, ali budite uvjereni da je dubina, da je suština u osnovi sa svime ćemo se poveza mi ovaj sabornici koji su, zato da se zaštiti Ustav, zakon i da se borba protiv korupcije nastavi zato nam je, uopće nije mrsko povezat se i sa bilo kojom saborskom zastupnicom. A što se tiče suštine priče i dugoročnosti problema ono, on vam kuca na vrata. Sama činjenica da je Sberbanka u većinskom vlasništvu Fortenove i da je taj kapital fluidan, da ga on kupuje i prodaje, a strateški, geostrateški kakve će biti posljedice imat ćete priliku ubrzo vidjet, a nadamo se da nam milijarde neće doći na odštetu od strane arbitražne komisije.
PDF