Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Kapulica, Mario, saziv: X, sjednica: 9

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
24.11.2021.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Sada je na redu poštovani kolega Mario Kapulica koji će pitanje postaviti ministru obrane Mariju Banožiću.
Izvolite.

Kapulica, Mario (HDZ)

Uvaženi gospodine predsjedniče sabora, gospodine predsjedniče vlade, pitanje postavljam ministru obrane RH. Poštovani gospodine ministre predsjednik RH u čijem je premijerskom mandatu vojska bila u ozbiljnoj materijalnoj krizi, bilo je to doduše vrijeme recesije pa je u krizi u to vrijeme bila čitava RH, današnju situaciju u kojoj Hrvatska konačno i na duže vrijeme osigurava borbenu sposobnost svog zrakoplovstva, naravno nismo to mogli osigurati onim famoznim remontom MIG-ova koji je svojedobno rađen, dakle današnju situaciju u kojem jednu granu Hrvatske vojske koja je možda u prethodnom razdoblju bila i najzapostavljenija, zašto, zato što to rješavanje bilo najsloženije i najskuplje, on dakle proglašava lošim pa čak i gorim od lošeg. Danas nam u prvi službeni posjet našoj državi dolazi francuski predsjednik. Za hrvatsku vladu i Ministarstvo obrane to je sigurno iznimno značajan posjet ali i za čitavu državu jer će se potpisati ne samo ugovor o nabavci višenamjenskih borbenih aviona nego i ugovor o strateškom partnerstvu, a naravno očekuje i potpora Francuske hrvatskom ulasku u Schengen i eurozonu. U posljednje vrijeme dosta se je spekuliralo o tome hoće li ti avioni koji su odabrani u vrlo složenom postupku nabave biti jednaki onima koje koristi Francuska. Čak je i sam predsjednik republike u jednom trenutku izjavio kako se nada da Rafale nećemo dobiti na klocnama i bez goriva. Zato vas ja pitam, kakve avione Hrvatska kupuje, što to znači za naše zrakoplovstvo i što je s obukom pilota i tehničara, hoće li oni biti spremni za takav …/Upadica: Hvala vam./… avion obzirom da sada lete …/Upadica: Hvala./… na avionima starijih generacija.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor.

Banožić, Mario (HDZ)

Poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora, saborske zastupnice, zastupnici, uvaženi saborski zastupniče Kapulica zahvaljujem se na vašem interesu za višenamjenske borbene avione koje je tema hrvatskoga društva već dugi, dugi niz godina upravo nastala kao potreba jer imamo avione druge generacije trenutno u sustavu Hrvatske vojske koji su zastarjeli čak i poslije onoga remonta kojeg smo imali u prijašnjim godinama, u prijašnjim vladama.
Postupak višenamjenskog, nabave višenamjenskog borbenog aviona je prije svega bila strateška odluka vlade temeljem kojeg je započeo proces još u rujnu 2020. godine, dakle 15 mjeseci međuresorna skupina je vrijedno prikupljala ponude, radila validaciju, evaluaciju te pripremila studiju izvedivosti temeljem kojeg je vlada u 28. svibnja ove godine donijela odluku o nabavci višenamjenskog borbenog aviona Rafal i to aviona koji je još uvijek u uporabi u francuskoj vojsci i biti će u uporabi još do 2060. godine. Time smo ne samo riješili materijalni resurs za idućih 30 do 40 godina nego smo upravo dobili u ovom okviru jednu podlogu za strateški sporazum koji će biti potpisan sutra. Isto tako tehnički dogovor koji će biti potpisan sutra kao i ugovori sa francuskim tvrtkama koji će prije svega osigurati uvođenje višenamjenskog borbenog aviona Rafal u Hrvatsku vojsku i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, čime je osigurana najveća investicija posljednjih 30 godina u Hrvatskoj vojsci. Čime je stvoreno snažno strateško partnerstvo koje će prije svega dati jednu novu dimenziju, dimenziju odvraćanja od bilo kakvih problema na ovim prostorima ali isto tako jednu novu sposobnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koje će stvoriti naš jedan dodatni angažman koji se odnosi prije svega i na zemlje članice, ali isto tako kao članice NATO-a.
Također, više nabavkom višenamjenskih borbenih aviona stvara se dodatni gospodarski ciklusi za hrvatsko gospodarstvo jel upravo kroz ovo strateško partnerstvo odvija se nova mogućnost investicije putem europskih fondova koje do sada nismo imali mogućnosti koristiti kao obrambeni sektor. Sa nabavkom 12 višenamjenskih borbenih aviona osim što smo zadržali naša sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koja je bila ozbiljno ugrožena nakon posljednjeg remonta MIG-ova 21 mi smo stvorili preduvjete za daljnji razvoj ratnog zrakoplovstva, ali isto tako za razvoj ostalih grana. Govorim o, konkretno o mornarici i kopnenoj vojsci koja je također biti dio budućega strateškog sporazuma i razvoja sa Francuskom Republikom, sa francuskom vojskom i na takav način uistinu zauzimamo iznimno snažan položaj u našim međunarodnim asocijacijama odnosno organizacijama.
Samim tim što smo uspješno završili proces pokazali smo da nakon 15 mjeseci što su bili brojni napadi u javnosti na i Ministarstvo obrane i na međuresornu skupinu čime su se otežavali uvjeti proces je završen uistinu na jedan profesionalan način što su iskazale sve zemlje koje su bile do sada koje su se prijavile na pozivni natječaj a isto tako zadržavamo savezništvo i sa Amerikom isto tako zadržavamo savezništvo i sa Švedskom i sa, sa Izraelom koji nisu bili odabir, ali su svjesni da uistinu sa nabavkom rafala F-3R generacije nabavljamo najmodernije naoružanje, nabavljamo najmoderniju opremu i sigurni smo da imamo podršku dalje u razvoju projekta koji će odraziti dalje i na kopnenu vojsku i na mornaricu u idućem razdoblju.
Ovo je kako sam rekao najveća investicija i na taj način smo dotakli proračun, proračun koji nas vodi tome da imamo ulaganje 2% BDP-a i dalje ćemo se razvijat i ulagat u HV kada usvojimo dokument DPR-a dugoročnog plana razvoja koji će se uskoro naći pred vama saborskim zastupnicima, kao i strategija obrane koje su osnova za daljnji razvoj, modernizaciju i opremanje HV-a. Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala vam.
Izvolite očitovanje.

Kapulica, Mario (HDZ)

Evo moram reći da mi je drago što su i hrvatska vlada i Ministarstvo obrane imali hrabrosti koja je svakako bila potrebna kod ovog velikog iskoraka u podizanju naše sposobnosti našeg ratnog zrakoplovstva jer kao što sam već rekao rješenje nije bilo ni jednostavno ni jeftino. Izgovora da se to ne napravi bilo je napretek u ovoj situaciji, baš kao i različitih izračuna brojnih protivnika ovakvih investiranja u HV, a čuli smo i danas neke zastupnike koji preračunavaju što se moglo napraviti da se nije ulagalo u avione. Dakle, vjerujem i pozivam vas da napravite sve da i ostali rodovi HV-a, posebice oni koji su u mandatima prethodnih vlada materijalno zaostajali da, da budu na razini onoga što radimo za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Hvala vam.
PDF