Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Pocrnić-Radošević, Anita, saziv: X, sjednica: 9

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
24.11.2021.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Prelazimo na 23 pitanje zastupnica Anita Pocrnić Radošević postavlja ga ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću.
Izvolite.

Pocrnić-Radošević, Anita (HDZ)

Hvala predsjedniče HS-a.
Poštovani predsjedniče Vlade, ministrice, ministri, kolege zastupnice, zastupnici.
Poštovani ministre Butković.
U posljednjih nekoliko godina Vlada RH je putem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture uložila je znatna sredstva u sanaciju, rekonstrukciju, izgradnju luka i pomorskog dobra duž cijele jadranske obale. Takva ulaganja posebno su značajna za manja mjesta na obali i otocima koja svojim vlastitim sredstvima i sredstvima lučkih uprava ne bi mogla isfinancirati takve projekte. Primjer iz Ličko-senjske županije je Općina Karlobag gdje je vaše ministarstvo u proteklih pet godina uložilo sedam milijuna kuna u projekte sanacija luka i pomorskog dobra što je visina proračuna, godišnjeg proračuna Općine Karlobag.
U općini se ostvari i preko 200.000 noćenja što je značajno za općinu koja ima 900-njak stanovnika i značajan im je izvor prihoda. Ono što jedinicama lokalne samouprave predstavlja problem su privatni koncesionari plaža koji iako imaju dugogodišnje ugovore i često gotovo ništa ne ulažu u postojeće javne plaže, čak postoje i slučajevi da su koncesije raskinute zbog nemara koncesionara.
Budući je ministarstvo prepoznalo važnost ulaganja između ostalog i u pomorska dobra, a duž obale i otoka ima devastiranih plaća u koje se godinama nije ulagalo ili se malo ulagalo, zanima me da li ćete jedinicama lokalne samouprave pomoći sufinanciranjem sanacija plaža jer takva mjesta ostaju radi turizma, a plaže su temeljna turistička komunalna infrastruktura bez koje bavljenje turizmom neizvedivo i nezamislivo?
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor ministre.

Butković, Oleg (HDZ)

Hvala lijepo g. predsjedniče HS-a.
Poštovana zastupnice.
Što se tiče ulaganja u pomorsko dobro, luke, lukobrane, rive dobro ste rekli u svome pitanju konstatirali ste dobro. Velika su ulaganja, trenutno ukupno više od 2 milijarde kuna i trebamo naravno reći da se nikada kao do sada ne ulaže u pomorsko dobro luke i rive i tu najviše možemo zahvaliti europskim fondovima, a naravno i nacionalnim sredstvima putem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.
Što se tiče Ličko-senjske županije budući da je vaše pitanje koncentrirano na Općinu Karlobag koja se nalazi u Ličko-senjskoj županiji mi smo u protekle četiri godine što se tiče luka i pomorskoga dobra ulaganja su negdje oko 150 milijuna kuna i tu se naravno ističu dva velika projekta, jedan je rekonstrukcija dogradnja luke Žigljen koja ide svome kraju sufinancirana europskim sredstvima. Ukupna vrijednost tog projekta je oko 70 milijuna kuna i rekonstrukcija Primorske ulice u Novalji koja je pred ugovaranjem, to je negdje oko 30 milijuna kuna, a sve ovo ostalo ovih 50 milijuna kuna su bila ulaganja i jesu ulaganja u sanacije na pomorskom dobru, rekonstrukcije riva, izgradnju lukobrana itd. što ide iz nacionalnih sredstava.
Što se tiče Općine Karlobag točno je da smo u posljednje četiri godine uložili oko 7 milijuna kuna i trenutno se i sada provodi sanacija rive u Općini Karlobag u samom centru dolje na rivi, projekt koji ide uspješno svome kraju.
Što se tiče obnove i sanacije na pomorskom dobru Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture osim ulaganja u lučko područje ima i predviđena ulaganja i sufinanciranja za van lučko područje, tako da sve ono što treba sanirati na pomorskom dobru, ali naravno uz potrebnu dokumentaciju koju je potrebno imati, budući da se radi o sanaciji i ulaganju na pomorskome dobru, mi to sufinanciramo tako i u Općini Karlobag i u svim drugim općinama i gradovima na Jadranu su vrata otvorena za sufinanciranje takvih projekata.
Što se tiče samih financiranja plaća to mi ne radimo, Ministarstvo mora, prometa infrastrukture nego Ministarstvo turizma tako da i do sada je bilo dosta ulaganja u same plaže pa vas naravno pozivam i u Općinu Karlobag i sve one da se u jednom dijelu jave nama kada je riječ o sanaciji pomorskoga dobra van lučkom području što je obveza lokalne samouprave i naravno u Ministarstvo turizma koji ima predviđena sredstva za financiranje plaža.
Hvala vam.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje.

Pocrnić-Radošević, Anita (HDZ)

Hvala poštovani ministre.
Zadovoljna sam vašim odgovorom. Inače ja sam navela Općinu Karlobag kao jedan od primjera malih općina, takvih općina je puno diljem naše obale i otoka i od iznimne je važnosti što je Vlada RH i Ministarstvo mora, prometa, infrastrukture prepoznalo važnost ulaganja u lučku infrastrukturu i pomorska dobra kao temelj razvoja turizma kojim je naša zemlja velikim dijelom orijentirana.
Svakako da je uređivanje pomorskog dobra kao što su plaže značajno i izvan turističke sezone kao sa aspekta zapošljavanja građevinske operative i zadržavanja stanovništva. A svakako da je jedan od bitnih segmenata koji ste spomenuli povećanje kvalitete usluge u pomorskom prometu i evo ja nisam ni stigla u svoje dvije minute spomenuti tu veliku investiciju na Trajektnom pristaništu Žigljen vrijedan 73 milijuna kuna koji zajednički financira se sredstvima europskih fondova i vašeg ministarstva.
Isto tako nadam se i očekujem da će ministarstvo i nastaviti zajedno u suradnji sa lokalnim zajednicama sa započetim aktivnostima uređenja i sanacije luka, ali i pomorskih dobara kao što su i obalni suzidovi i obalne šetnjice za što je lučkim upravama i jedinicama lokalne samouprave samo na području Ličko-senjske županije u zadnjih par godina dodijeljeno gotovo 18 milijuna kuna.
Hvala.
PDF