Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Lekaj Prljaskaj, Ermina, saziv: X, sjednica: 9

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
24.11.2021.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo sada na 20. pitanje, zastupnica Ermina Lekaj Prljeskaj postavit će ga ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu.
Izvolite.

Lekaj Prljaskaj, Ermina (Nezavisni)

Hvala lijepa predsjedničke HS-a.
Poštovani gospodine ministre.
Predsjednik hrvatske Vlade je početkom prošlog tjedna službeno posjetio Republiku Kosovo, ovaj posjet je imao diplomatsko-političku, gospodarsku i sigurnosnu dimenziju, ali moramo znati da je nosio i humanitarnu notu jer je tom prilikom predsjednica Republike Kosovo uručila medalju Majke Tereze hrvatskom premijeru i ravnatelju Opće bolnice iz Slavonskog Broda. Ovo priznanje dodijeljeno je kao znak zahvalnosti državnih vlasti Republike Kosovo za angažman i pomoć stradalima i teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila u srpnju u blizini Slavonskog Broda.
Mene zanima konkretno i moje pitanje glasi, koliko će ovaj državnički posjet doprinijeti daljnjem razvoju inače tradicionalnih prijateljskih bilateralnih odnosa između dviju država, ali i u učvršćivanju trajnog mira i dugoročne stabilnosti i sigurnosti u čitavoj Jugoistočnoj Europi?
Hvala.

Reiner, Željko (HDZ)

Odgovor poštovanog ministra Gordana Grlića Radmana.

Grlić Radman, Gordan (HDZ)

Hvala vam lijepa.
Poštovana zastupnice Lekaj Prljeskaj, poštovane zastupnice, poštovani zastupnici, dame i gospodo.
Doista ovaj posjet predsjednika Vlade Andreja Plenkovića Kosovu u prošli ponedjeljak samo je potvrda odličnih odnosa koje imamo sa Republikom Kosovom, samo je potvrda našega opredjeljenja hrvatske vanjske politike, vlade, programa Vlade za učvršćenjem, stabilnošću i funkcionalnošću zemalja zapadnog Balkana.
Vi znate da je RH bila među prvima koja je priznala cjelovitost, neovisnost, suverenost Kosova i stalno se zalagala za što njezinu dakle kosovsku vidljivost u međunarodnoj zajednici, pomagala je Kosovo, a državljane albanske nacionalnosti kojih je jako puno i ovdje u RH koji su lojalni građani RH, koji su dali i vlastiti doprinos u Domovinskom ratu, sudjelovali su dali su i puno i generala i to je jedna od vrlo uzornih nacionalnih manjina koja organizira često puta događaje društvene priredbe na kojima isto tako sudjelujem i ja.
Vi znate da sam bio isto u bilateralnoj posjeti u svibnju mjesecu ove godine na Kosovu, da sam se više puta sastao sa svojom sugovornicom Donikom Gervalla Schwarc, evo ona je danas i ovdje u Zagrebu kada imamo pod našim predsjedanjem Jadransku povelju A5 gdje je pet zemalja, Kosovo je jedna od zemalja promatrača, zatražili su prijem u članstvo te povelje i Hrvatska snažno podržava članstvo Kosova, to je danas istaknuto i u pripremljenoj deklaraciji s kojom su se složile i ostale zemlje članice.
Kada je u pitanju Kosovo u međunarodnoj zajednici i položaj, Hrvatska također zastupa da i ostale zemlje članice EU njih 5 koje još nisu priznale neovisnost Kosova to učine kako bi vanjska politika, kako bi politika EU koja je predana u promicanju europske agende proširenja prema Zapadnom Balkanu bila jedinstvena, cjelovita. Dakle, širimo taj glas i tu potrebu o nužnosti priznanja Kosova. Također se Hrvatska aktivno zalaže i ja osobno isto tako na Vijeću za vanjske poslove za liberalizaciju viznoga režima. Dakle, sve činimo zapravo da ove, ove blagotvorne ciljeve koje treba unaprijediti mir, sigurnost i stabilnost na Balkanu i uz činjenicu da podržavamo aktivni dijalog Priština i Beograd tu je Hrvatska, hrvatska pozicija, hrvatski status kada je u pitanju sigurnost i stabilnost vidljiv. I naš osobni angažman. Naravno kada se dogodio nažalost ovaj tragični udes, da je odmah predsjednik vlade Andrej Plenković i mi, gotovo skoro cijela vlada smo i otišli na mjesto događaja, pružili svu potrebnu pomoć, zbrinuli smo ranjene, odali smo počast poginulima, sve smo učinili kako bi se te brige i ti osjećaji prevladali kod Albanskog naroda u Kosovu.
Hvala lijepo.

Reiner, Željko (HDZ)

Poštovana zastupnica Lekaj Prljaskaj.

Lekaj Prljaskaj, Ermina (Nezavisni)

Poštovani gospodine ministre zahvaljujem se na vašem odgovoru i zadovoljna sam vašim odgovorom. Nadam se i očekujem da će u skorijem roku doći do realizacije međudržavnih sporazuma i do trgovinske razmjene između dviju država. Također, nadam se da ćemo mi kao albanska manjina koja živi u Hrvatskoj biti garancija za daljnju suradnju, ali ujedno i hrvatska manjina koja živi na Kosovu. Također želim se još jedanput zahvalit Vladi RH i gospodinu predsjedniku vlade na pruženoj pomoći u Slavonskom Brodu.
Hvala.
PDF