Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Maksimčuk, Ljubica, saziv: X, sjednica: 9

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
24.11.2021.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo na 17. pitanje, zastupnica Ljubica Maksimčuk, postavit će ga ministrici poljoprivrede Mariji Vučković, izvolite.

Maksimčuk, Ljubica (HDZ)

Hvala lijepo predsjedniče HS-a, predsjedniče Vlade, ministri, ministrice, kolegice i kolege.
Svoje pitanje upućujem ministrici Vučković. Poštovana ministrice, stočarski sektor u posljednjih nekoliko godina trpi višestruke udare. Tekuću godinu može okarakterizirati kao jednu od najtežih kada je u pitanju stočarski sektor. Položaj stočara na domaćem, ali i na zajedničkom europskom tržištu je, zbog izrazito nepovoljnih tržišnih čimbenika uzrokovanih Covid krizom, teško i kritično.
Došlo je do naglog rasta cijena inputa odnosno troška stočne hrane. Taj trošak je porastao od 50, a u nekim sektorima čak 70%. Dodatno, otežavajuću situaciju uzrokovala je i velika suša u pašnom dijelu godine, potresom pogođena područja i još mnogo negativnih čimbenika. Stoga i ovo moje kratko pitanje ide na tragu toga. Što je sve ova Vlada učinila za hrvatske stočare i što sve namjerava poduzeti kako bi im pomogla da prebrode ova teška vremena?
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor.

Vučković, Marija (HDZ)

Hvala lijepa poštovanoj zastupnici na ovom važnom pitanju. Kao što je dobro primijećeno, stočarski sektor i stočarska proizvodnja u Hrvatskoj se već niz godina suočavaju s brojnim poteškoćama i izazovima većim dijelom strukturne naravi, drugim dijelom zbog neodgovarajućeg programiranja za programsko razdoblje tijekom 2014., od 2014. do 2020. i naravno, izazovima koji su vezani za ad hoc ili nepredvidljive krize kakva je ova velika svjetska kriza uzrokovana Covid-19 pandemijom proglašenom u ožujku 2020. g.
Hrvatska Vlada u proteklih godinu i pol dana intenzivno nastoji odgovoriti na ove izazove bili oni kratkotrajne naravi ili dugotrajne strukturne, pa ću spominjati samo one mjere koje su nastale kao reakcija na krizu i koje se odnose na budućnost. Mjere koje su nastale kao reakcija krizu, bile su redom, prvi program pomoći svim sektorima poljoprivredi, a odnosio se na mikro i mala poduzeća po definiciju poljoprivredi vrijedan 53 milijuna kuna, od kojih se 25 milijuna kuna odnosilo na mikro i male proizvođače u sektoru stočarstva.
Zatim su bila dva interventna programa koja su se odnosila na interventni otkup u sektoru tovnog govedarstva, svinjogojstva vrijedna 9 milijuna kuna, pomoć mini mljekarama te drugi program pomoći vrijedan 70 milijuna kuna od kojih se na sektor stočarstva odnosila 44 milijuna kuna, plus dva interventna programa u sektoru svinjogojstva ukupno vrijedna 9 milijuna kuna. Sve zajedno, ovi programi koji su se financirali iz državnog proračuna, u prvoj fazi iznosili su blizu 100 milijuna kuna u sektoru stočarstva.
Paralelno u posljednjem tjednu hrvatskog predsjedanja, dobili smo podršku za uvođenje nove mjere u program ruralnog razvoja, Mjere 21, iz koje je do sada isplaćeno više od 200 milijuna kuna kompenzacija, također, mikro, malim i srednjim poduzetnicima u poljoprivrednoj proizvodnji. S obzirom na velik udio onih koji su sudjelovali u .../Govornik se ne razumije./... zbog izgubljenih prihoda, pogotovo u sektoru maslinarstva i vinarstva, moja je procjena da se na sektor stočarstva odnosi ne više od 40%, ali ni manje od 35%, dakle dodatnih 80 milijuna kuna.
Zbog rasta cijena koje su također, uzrokovani poremećajima lanca opskrbe, hrvatska je Vlada pripremila program pomoći sektoru stočarstva u e-Savjetovanju vrijedan 163 milijuna kuna, no povišen na 171 milijuna kuna, za koje je u rekordnom roku dobila odobrenje EU komisije i program će uskoro biti na sjednici Vlade većim dijelom isplaćen do kraja ove godine.
Pored ovih 171 milijun kuna, nostrificirali smo pri EU komisiji dodatnih 20 milijuna kuna za sektor peradarstva te pripremili 2 mala programa pomoći za mini mljekare koje otkupljuju mlijeko u udaljenim krajevima kod manjih gospodarstava starijih nositeljima i za one koji nemaju uvjete za sabirališta sukladno Uredbi, ovaj program vrijedan je 7 milijuna kuna, dakle 200 dodatnih milijuna kuna pomoći iz državnog proračuna.
Strukturno, imali smo prvi natječaj nakon niza godina za reprodukcijske centre u svinjogojstvu, pripremili smo natječaj za tovno govedarstvo, pripremili smo novi natječaj za gnojnice, natječaj za reprodukcijske centre 220 milijuna kuna, za tovno svinjogojstvo 200 milijuna kuna, za gnojnice povezane s tovnim svinjogojstvom 67 milijuna kuna, sve skupa 630 .../Upadica: Hvala vam lijepa./... bez obnovljivih izvora energije.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje.

Maksimčuk, Ljubica (HDZ)

Hvala lijepo uvažena ministrice. Ova Vlada je poljoprivredu uvrstila u svoj strateški cilj, stoga i sve ovo što ste u vašem odgovoru naveli ide u prilog tomu. Sigurna sam da ćete učiniti sve kako bi pomogli našim stočarima, ali naravno i poljoprivredi u cijelosti, ali dopustite mi da kao netko tko dolazi iz Slavonije, još jednom zamolim i vas i predsjednika Vlade da učini sve kako bismo pomogli stočarima da prebrode ova teška vremena i kako bismo, naravno, što više mladih ljudi zadržali na selu. Hvala lijepa.
PDF