Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Deur, Ante, saziv: X, sjednica: 9

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
24.11.2021.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo sada na 13. pitanje, zastupnik Ante Deur postavit će ga potpredsjedniku vlade i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu, izvolite.

Deur, Ante (HDZ)

Hvala g. predsjedniče.
Poštovani potpredsjedniče i ministre hrvatskih branitelja, dolaskom kolone sjećanja na Memorijalno groblje u Vukovaru mogli smo primijetiti da je groblje obnovljeno, izgrađeni su novi objekti.
Možete li nam reći molim vas o čemu se radi i imate li planove za nastavak konstrukcije? Evo, hvala vam lijepo.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor potpredsjedniče vlade.

Medved, Tomo (HDZ)

Hvala lijepo g. predsjedniče HS, zastupnice i zastupnici.
Uvaženi zastupniče Deur, dobro ste primijetili aktivnosti koje intenzivno provodimo na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru. Dakle, duboko svjesni činjenice kako Vukovar ima sudbonosno mjesto u povijesti današnje Hrvatske i u formiranju nacionalnog identiteta. U tom svijetlu naša je vlada podsjećam donijela nekoliko odnosno predložila nekoliko zakona. Jedan od njih je gdje je Vukovar proglašen mjestom posebnog domovinskog pijeteta. Isto tako 18. studeni ugradili smo kao blagdan odnosno neradni dan kao Dan sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata, a poglavito žrtve Vukovara i Škabrnje. Podsjećam jednako tako da smo bolnicu u Vukovaru kategorizirali kao Nacionalnu memorijalnu bolnicu, sve je to na tragu našeg doprinosa očuvanja, sjećanja i odavanja pijeteta žrtvama Vukovara.
Memorijalno groblje žrtava u Domovinskom ratu u Vukovaru je središnje mjesto odavanja počasti žrtvama Domovinskog rata od mirne reintegracije odnosno od njegovog osnivanja od prvih identifikacija, prvih ukopa, kada je zapravo Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata kao takovo oformljeno.
Obzirom na status Memorijalnog groblja kao takvog jedinstvenog u RH njegovo održavanje i čuvanje, kao i daljnje uređenje je u nadležnosti Ministarstva hrvatskih branitelja i u tom svijetlu smo u nekoliko faza započeli proces uređenja Memorijalnog groblja. U prvom koraku uredili smo odnosno za sada smo završili upravnu zgradu odnosno rekonstruktuirali smo upravnu zgradu i dogradili je. Ono što je posebno važno, a u slijedećem koraku će biti pozicionirano odnosno instalirano u toj upravnoj zgradi biti će postavljen centar za posjetitelje, centar gdje će biti info pult sa svim bitnim pokazateljima o nastanku Memorijalnog groblja, o svim ekshumiranim žrtvama, o svim ukopanim hrvatskim braniteljima na Memorijalnom groblju žrtvama Domovinskog rata u Vukovaru. Dakako da je i u segmentu ostalih aktivnosti vezano za groblje učinjen veliki iskorak, dakle cijelo groblje je ograđeno čvrstom ogradom. Slijedi nam druga faza, izgradnja kapelice jer to je groblje koje nema kapelicu i dvoranu, dvoranu za ispraćaj.
Ono što svakako nastavljamo jest dakle formiranje i novog polja, nažalost veliki broj hrvatskih branitelja sudionika obrane Vukovara umire i kao ministarstvo vodimo računa o tome oformit ćemo novo polje da imamo predviđene mogućnosti za ukop.
Ono što je svakako jedna od najbolnijih otvorenih rana su naši nestali i za naše nestale imamo osigurana grobna mjesta, a u svjetlu traganja za njihovom sudbinom i rješavanja činimo ogromne napore.
Hvala vam što ste zapazili ovaj iskorak koji je ministarstvo uz punu potporu svih resora u vladi učinilo i što ćemo dakako nastavit činiti i dalje za Vukovar. Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Kolega Deur izvolite očitovanje.

Deur, Ante (HDZ)

Evo hvala poštovani ministre, hvala vladi, hvala vama kao ministru na sve što radite, prije svega za Vukovar kao simbol ne samo žrtve nego simbol hrvatskog naroda u otporu tada velikosrpskoj agresiji. Hvala vam i za nestale i za Zakon o nestalima, ali i za cijeli poticaj, nešto što je ne samo vaša vlada, naša nego cijela društvena zajednica, to je ono što je bitno, to su nestali su, jedan, jedna veliki cijelom hrvatskom narodu svi građanima to je ono što moramo svi zajedno nositi i dati priliku i podršku u svemu što radite za pronalazak svakog hrvatskoga vojnika, policajca i civila. Hvala vam lijepo.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala vam.
Kolega Mlinarić, vi ste zatražili povredu Poslovnika.

Mlinarić, Stipo (Domovinski pokret)

238., vrijeđanje saborskih zastupnika.
Ovaj igrokaz između Ante Deura i ministra Medveda moram reći…

Jandroković, Gordan (HDZ)

Kolega Mlinarić, što vas je uvrijedilo?

Mlinarić, Stipo (Domovinski pokret)

Krivo je rečeno, osim stvari, jednu je stvar dobro rekao da sprema groblje za hrvatske branitelje koji umiru vrlo mladi.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Ne, ne, čekajte, samo malo, tražili ste povredu Poslovnika, objasnite mi što je povreda Poslovnika?

Mlinarić, Stipo (Domovinski pokret)

Ja sam rekao omalovažavanje saborskog zastupnika.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Na koji način?

Mlinarić, Stipo (Domovinski pokret)

Da iznose neistine.

Jandroković, Gordan (HDZ)

O čemu vi govorite?
Oprostite, sjednite, dobivate opomenu, nemojte to raditi.

Mlinarić, Stipo (Domovinski pokret)

232.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Vi ne možete ako ste nezadovoljni odgovorom

Mlinarić, Stipo (Domovinski pokret)

Gospodine Jandroković po članku 232. vi meni morate dati 27 sekundi da kažem svoje.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Ne. Kolega Mlinarić ne, ja kada osjetim da netko ne govori ono što je povreda Poslovnika …
… /Upadica Mlinarić: … /ne razumije se/ …
Pročitajte si 238.
Ako hoćete ja ću vam pročitati tako da ne bi bilo zabune zbog naših gledatelja. Dakle, ne možete se … /ne razumije se/ ….

Mlinarić, Stipo (Domovinski pokret)

Ja znam da vi morate štititi …

Jandroković, Gordan (HDZ)

Samo malo, sad ću vam pročitati.
Dakle, „Zastupnik tijekom iznošenja rasprave ne smije govoriti o temi koja nije predmet rasprave, govoriti bez prethodnog odobrenja predsjedatelja, svojim upadicama ili na drugi način ometati govornika,“ i ono što je sada važno „započeti govoriti o drugoj temi za koju nije dobio riječ ako se javio za povredu Poslovnika.“
Dakle, ne možete vi replicirati sada Anti Deuru ili predsjedniku Vlade. To nije povreda Poslovnika. Vama se nije dopalo što su njih dva razgovarali. Vi smatrate da to nije točno, to nije povreda Poslovnika i izvolite sjesti.
PDF