Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Borić, Josip, saziv: X, sjednica: 9

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
24.11.2021.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Sada će poštovani zastupnik Josip Borić postaviti pitanje ministrici turizma i sporta Nikolini Brnjac.

Borić, Josip (HDZ)

Hvala vam lijepo uvaženi potpredsjedniče, poštovana ministrice Brnjac.
Evo prilazimo po malo kraju kalendarske godine, iza nas je jedna uspješna turistička sezona, njezin glavni dio je prošao, međutim ona još uvijek traje. Danas ćete sresti brojne turiste još uvijek i na obalnom dijelu i na kontinentu i to nas sve veseli. Ugostiteljski objekti su otvoreni, brojni hoteli su otvoreni, to napominjem jer je važno, vidimo što nam se događa u susjedstvu.
Zašto je turistička sezona dobra, zašto su rezultati dobri? Evo od početka godine 13,4 milijuna dolazaka i više od 83 milijuna noćenja. To je gotovo 80% rekordne 2019.g..
Kada gledamo fiskalizirane račune upravo u djelatnosti turizma, smještaja, prehrane itd. 83% rezultata 2019.g.
Čemu to možemo zahvaliti? Zasigurno pravovremenim mjerama ove vlade. Najprije onaj dio koji se ticao turističkih radnika, pa onda sigurnost samih turista, brojni punktovi za testiranje, cijeli turistički sektor uzvratio je na najbolji mogući način. Mislim da je mjera očuvanja radnih mjesta pokazala da se taj sektor može vratiti u gotovo godinu dana na rezultate koje su imali 2019.g.. Međutim, uspješna sezona nosi sa sobom određene negativne učinke, pogotovo onog dijela kojeg nazivamo masovni turizam, koji se mogu očitovati u preopterećenju lokalne infrastrukture, ali i u ugroženosti samog okoliša.
Ono što je moje pitanje danas jest koje aktivnosti ministarstvo ovaj poduzima imajući u vidu znači da se u turizmu sve više pojavljuje interes za održivost samih destinacija s obzirom na to da imamo puno turista, ali i želju da zarađujemo više, ali sa možda moguće manje turista i sa kvalitetnijim, sa kvalitetnijim sadržajima i turizmom?

Reiner, Željko (HDZ)

Odgovor poštovane ministrice Nikoline Brnjac.

Brnjac, Nikolina (HDZ)

Hvala lijepo poštovani potpredsjedniče HS, poštovani saborski zastupnici i zastupnice.
Poštovani saborski zastupniče Borić, u pravu ste. Dakle, današnji turisti sve više i više traže turističke destinacije koje su održive i odgovorne turističke destinacije. Kad kažemo održive turističke mislimo i ekološka i ekonomska i društvena održivost, a turistička odgovorna i održiva destinacija je ona koja i brine o okolišu dakle i poštuje lokalne kulture i običaje, a i ona koja vodi interakciju između turizma i same lokalne zajednice. I upravo zato je Ministarstvo turizma i sporta i započelo sa izradom Strategije razvoja održivog turizma do 2030.g. koja će biti usvojena u HS iduće godine i bavit će se jednim od ključnih pitanja, a to je i korištenje, pitanje korištenja samog prostora i pitanje ravnomjernog regionalnog razvoja i pitanje odmicanja od masovnog turizma i ulogu lokalnog stanovništva upravo na daljnji razvoj održivog turizma. Način kako ćemo sprovesti samu strategiju je upravo donošenje i novog ključnog Zakona o turizmu koji će po prvi puta u sebi sadržavati i indikatore održivog, održivosti turizma.
Isto tako sve, dakle svi, europska sredstva koja su nam na raspolaganju bilo to kroz NPOO kojima smo osigurali resoru turizma 2,2 milijarde kuna bespovratnih sredstava, bilo kroz nova sredstva koja će biti omogućena kroz višegodišnji financijski okvir one idu u smjeru održivog i odgovornog turizma. To znači da će se i financirati dakle i privatna turistička infrastruktura od smještenih kapaciteta, ali i javna turistička infrastruktura i naravno onaj segment obrazovnog aspekta koji svi moraju biti održivi i zeleni.
Isto tako najavila bih slijedeći projekt Ministarstva turizma, a to je početkom iduće godine započinjemo i sa portalom održivog hrvatskog turizma koji će na jednom mjestu sadržavati od izvora financiranja, od projekata koji će se financirati do samih seminara, konferencija, ekološkog certificiranja i u tom će dijelu postojati i javno prikazan indeksiranje turističke održivosti. Samim time napravit ćemo i oznaku Hrvatskog održivog turizma koji će biti prepoznat među našim kako turistima, a naravno i u cijelom turističkom sektoru.
I voljela bih još napomenuti dakle i na klimatskoj konferenciju u Glasgowu projekt koji je započet dakle od Ministarstva turizma i sporta i Ministarstva gospodarskog razvoja i održivog razvoja, gospodarskog i održivog razvoja i poljoprivrede, dakle to je projekt sadnje 1,3 milijuna stabala upravo s ciljem, svi znamo da je Hrvatska auto destinacija i samom izračunu dakle sva vozila koja ulaze u RH naravno s ciljem kompenzacije samih emisija od osobnih automobila i turista. Hvala lijepo.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor.

Borić, Josip (HDZ)

Hvala vam lijepo uvažena ministrice.
Ja sam zadovoljan s vašim odgovorom, posebno najavom ove važne strategije, zasigurno i ovog zakona kojeg pripremate, programa koji su ispred nas i vjerujem da ti dokumenti potpomognuti sa sredstvima koji će doći iz ili su mogućnosti iz NPOO i iz višegodišnjeg financijskog okvira itekako interesiraju naše turističke djelatnike i vjerujem da ćemo s obzirom da uvijek krenemo na vrijeme, a već smo krenuli u pripremu 2022.g., da će turistički sektor u slijedećoj godini pokazati da sve ovo što se radilo u protekle 2.g. u ovim teškim vremenima itekako ima svoj smisao i da smo pokazali i kao vlada i kao ministarstvo da znamo prepoznati njihove prioritete i da oni to itekako znaju cijeniti tj. vratiti onaj učinak kojeg od njih očekujemo svake godine. Mislim da, evo sve ovo što ste najavili itekako kod tih ljudi koji danas već gledaju sezonu 2022. itekako mogu sa obzirom na iskustva koja imaju, s obzirom na već dvije sezone koje provodimo u pandemiji da ćemo u 2022. zaista biti spremni ostvariti i rekordne rezultate i nadići sve ono što smo imali kroz 2019. i ovu 2021.g.. Hvala vam lijepo.
PDF