Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Bedeković, Vesna, saziv: X, sjednica: 9

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
24.11.2021.

Reiner, Željko (HDZ)

Sljedeće pitanje postavit će poštovana zastupnica Vesna Bedeković ministru znanosti, obrazovanja Radovanu Fuchsu.

Bedeković, Vesna (HDZ)

Poštovani predsjedniče Vlade, poštovani potpredsjedniče, uvažena ministrice, poštovani ministre, poštovani ministre znanosti i obrazovanja dr. Fuchs.
U mandatu Vlade premijera Andreja Plenkovića od 2017. do danas u Hrvatskoj je izgrađeno, dograđeno ili rekonstruirano ili se još uvijek gradi, dograđuje ili rekonstruira ukupno 500 vrtića, međutim još uvijek postoje izrađene regionalne razlike o obuhvatu djece programima predškolskog odgoja i obrazovanja i podaci pokazuju da je najveći obuhvat djece predškolskim odgojem još uvijek u najrazvijenijim dijelovima Hrvatske.
U NPOO-u za područje obrazovanja i znanosti i izdvojeno je rekordnih 7,5 milijardi kuna, a dio tih sredstava svakako je pretpostavljam namijenjen i izgradnji dječjih vrtića i to u onim sredinama u kojima je to prijeko potrebno. I stoga vas molim informaciju o tome koliko je od ovih sredstava u iznosu od 7,5 milijardi kuna iz NPOO-a namijenjeno izgradnji dječjih vrtića? I drugo pitanje, još konkretnije, kada će biti raspisani prvi natječaj za izgradnju dječjih vrtića u Hrvatskoj?
Hvala vam lijepa.

Reiner, Željko (HDZ)

Odgovor poštovanog ministra Fuchsa.

Fuchs, Radovan (HDZ)

Gospodine potpredsjedniče HS-a, zastupnice Bedeković, gospođe i gospodo zastupnici.
Točno u NPOO-u je predviđeno 7,5 milijardi kuna za reformske zahvate u obrazovanju i u znanosti i istraživanju, od toga konkretno što se tiče dječjih vrtića odnosno ideje da sva djeca u RH od 3. pa do godine kada polaze u školu borave u vrtiću odnosno da prva godina prije početka osnovne škole bude obavezna za svu djecu tzv. pripremna godina, potrebno je izgraditi dodatne vrtićke kapacitete.
Oni se naravno u ovom trenutku razlikuju od županije do županije, od onih županija koja su naprednija ili razvijenije tu je obuhvat djece nešto veći za razliku od drugih, a pogotovo u ruralnim područjima. Da bi se to izjednačilo osigurano je jedna milijarda i 620 milijuna kuna za izgradnju i dogradnju vrtićkih kapaciteta i u ovom trenutku u ministarstvu pristižu informacije koje smo uputili na tren da nam sve općine odnosno osnivači dostave podatke o potrebnim kapacitetima koji naravno, a konto onoga što je u tom upitniku napisano se daju podaci i o demografskim kretanjima, o postojećem stanju i predviđanjima koliko će prostora trebati.
Ti podaci će uskoro biti prikupljeni do kraja i mi kanimo odnosno planirano je da se u sljedećem mjesecu napravi poziv za dostavu zahtjeva upravo u smislu osiguranja sredstva za izgradnju tih vrtića.
Znači do kraja godine idemo sa dodjeljivanjem ovih raspodjelom sredstava, nakon toga osnivači potpisuju ugovor sa ministarstvom i provode daljnje postupke sami, znači objavljuju javne natječaje i odabiru izvođače.
Što se tiče nastavka ovog reformskog procesa za koji je predviđeno nešto više od pet milijardi dakle 5,1 milijarda kuna ono se nadovezuje na predškolu i svodi sa na dogradnju i izgradnju kapaciteta osnovnih škola pri čemu je planirano da do 2030.g. sve škole osnovne škole u RH prijeđu na cjelodnevnu nastavu i time naravno se ostvaruje ono što je zamišljeno u procesu obrazovanja djece do ove dobi, dakle do početka pohađanja srednjoškolskog obrazovanja.
Taj natječaj odnosno poziv ćemo pokrenuti negdje u prvom kvartalu sljedeće godine, dakle nakon ove godine, nakon što završimo dodjelu sredstava za izgradnju vrtićkih kapaciteta.

Reiner, Željko (HDZ)

Poštovana zastupnica Bedeković.

Bedeković, Vesna (HDZ)

Hvala vam lijepa g. ministre na vašem odgovoru. Drago mi je da ste govorili i o vrtićima, ali i o školama i konceptu prijelaza škole na rad u jednoj smjeni odnosno na cjelodnevnu nastavu odnosno cjelodnevnu školu.
Što se tiče izgradnje dječjih vrtića, dakle zaista je nedvojbeno da još uvijek postoje izrazi te regionalne razlike u obuhvatu djece predškolskim programima, ja ću reći na primjeru moje Virovitičko-podravske županije u kojoj je u proteklom ovom petogodišnjem razdoblju od 2017.g. na ovamo izgrađeno ukupno 11 dječjih vrtića koji su uvelike doprinijeli da u Virovitičko-podravskoj županiji u svim našim općinama povećamo obuhvat djece programima ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja i svakako Virovitičko-podravska županija i osnivači vrtića na našem području, a to su konkretno općine i gradovi pripremaju se za ovaj drugi dio natječaja, zato sam i postavila pitanje konkretno kada će natječaji biti raspisani.
I svakako moram reći da je 7,5 milijardi kuna u NPOO-u predviđenih ukupno i za vrtiće i za osnovne škole, općenito za znanost i obrazovanje rekordno. To su sredstva u odnosu kao nikada do sada i zaista se slažem da ovaj iznos od 1,62 milijarde kuna će omogućiti povećanje obuhvata djece i da ćemo negdje do 2026. doseći ovaj cilj od 90% obuhvata, a do 2030.g. potpunu obuhvat.
Što se tiče cjelodnevne nastave jednosmjenske nastave, moram podsjetiti da je to bila težnja, ali i neostvareni cilj nekih bivših vlada, prije Vlade Andreja Plenkovića, međutim ovaj puta postoj jedna bitna razlika jer ovaj put za ostvarenje cilja postoji osiguran novac, postoji 7,5 milijardi kuna osiguranih iz NPOO-a i vjerujem da će se taj cilj i ostvariti.
Hvala vam lijepa.
PDF