Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Udović, Sanja, saziv: X, sjednica: 9

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
24.11.2021.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo dalje, drugo pitanje zastupnica Sanja Udović postavlja predsjedniku vlade Andreju Plenkoviću, izvolite.

Udović, Sanja (Nezavisni)

Zahvaljujem.
Poštovani predsjedniče sabora, predsjedniče vlade s ministrima, kolegice i kolege zastupnice, gospodine Plenkoviću za početak moram vam tužiti vašeg ministra Aladrovića. Evo ima nekoliko dana da je Klub Socijaldemokrata u Hrvatskom saboru organizirao okrugli stol na temu reforme socijalne skrbi. Na okrugli stol odazvala se sva relevantna stručna javnost, odazvali su se političari, ali evo nije se odazvao resorni ministar. On zapravo nije imao potrebu niti je smatrao svrsishodnim poslati nekoga iz nadležnog ministarstva kako bi čuo što ima reći struka. Struka je zapravo jednoglasna. Oni smatraju da ovakva reforma nije dobra. To su rekli u javnoj raspravi. Iznijeli su više od 2000 primjedbi na paket od sedam zakona. Dakle, evo ministra ćemo izostavit jer on zapravo pokazuje i odgovara više svojim ponašanjem nego možda da je bio prisutan na okruglom stolu.
Ukratko, struka je zaključila da zapravo nema niti jednog strateškog uporišta za ovakvom reformom, da nije u skladu sa stvarnim potrebama svih dionika u sustavu socijalne skrbi, isto tako da nije sagledan doseg ovakve reforme niti da li će biti obuhvaćeni svi korisnici sustava socijalne skrbi odnosno da li će oni ostvariti prava ovakvom reformom ili izgubiti prava. Naime podsjetit ću, radi se o nekoliko tisuća korisnika.
I za kraj pitanje, kada ćemo konačno vidjeti tri strateška dokumenta, Nacionalni plan izjednačavanja …/Upadica predsjednik: Hvala vam./… mogućnosti osoba s invaliditetom …/Upadica predsjednik: Hvala lijepa./… Nacionalni plan razvoja socijalnih usluga …/Upadica predsjednik: Kolegice, hvala lijepa./… i treći strateški dokument?

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala vam lijepa cijenjena zastupnice Udović na interesu za temu koja se tiče socijalne skrbi. Kao što znate Vlada je predložila paket od sedam zakona, tri nacionalna plana, ministar Aladrović zajedno sa svojim stručnim skupinama, sa čitavim nizom stručnjaka u ovom području radio na ovom paketu zakona. Točno, bilo je javno savjetovanje svi su mogli dati svoj stav, ti zakonski prijedlozi uskoro dolaze u prvo čitanje pred zastupnike u HS, nakon toga će ići u drugo čitanje. Bit će usvojeni prema predviđenom kalendaru ja vjerujem do kraja siječnja i siguran sam da će unaprijediti sustav socijalne skrbi.
Upravo su saborske rasprave pravo mjesto da svako od vas pa uključivši i vaš klub iznesu i konkretne prijedloge i ideje za poboljšanja i za dopune zakona, a mi ćemo nastaviti sa onim što nam je temeljni cilj, jačati sve institucije u sustavu socijalne skrbi, povećavati prava. Dakle, ako pogledate koliko je prava povećano u bilo kojem segmentu koji se odnosi na socijalnu skrb do sada mi ovih pet godina možemo biti ponosni na ono što smo napravili i zadovoljni.
Naravno da ovako veliki paket koji će ozbiljno reformirati postojeći sustav zahtjeva temeljitu raspravu, zahtjeva i stručni imput pa i politički pogled na ovu temu.
Vi koji dolazite iz Kluba socijaldemokrata vjerujem da imate posebnu osjetljivost na ovu temu, možda i osobno, ja vas ne poznam dovoljno, znate što bi trebalo biti bolje. Sve što bude korisno i da može unaprijediti postojeće prijedloge Vlade mi ćemo pogledati sa zdravim konstruktivnim pogledom i nastojati naći rješenja kako bismo u Hrvatskoj osigurali bolju socijalnu skrb i kako bismo u konačnici radili na našem temeljnom cilju, a temeljni cilj prije svega je smanjivanje siromaštva, smanjivanje nejednakosti i smanjivanje socijalne isključenosti naših građana. To je ono što je smisao ovoga paketa i ovoga zakona, to je dio naše Nacionalne razvojne strategije, to je dio svih strateških dokumenata na kojima radimo.
Da li je ministar imao neku drugu obavezu taj dan kada je bio taj okrugli stol, ja to ne znam, ja ga to mogu pitat. Da li je bio neko drugi iz ministarstva ni to mi nije poznato, ali u svakom slučaju ako je propustio tu raspravu sigurno neće propustiti dva čitanja u HS-u pa ćete mu osobno moći reći sve što smatrate da bi bilo korisno na ovu temu.
Hvala vam lijepa.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Kolegice Udović izvolite vaše očitovanje.

Udović, Sanja (Nezavisni)

Evo zahvaljujem.
Moram izraziti nezadovoljstvo vašim odgovorom premijeru jer zapravo nisam dobila odgovor kada ćemo konačno vidjeti ova tri strateška dokumenta.
Naravno, prvo trebamo konstatirati da su to strateški dokumenti koji se donose za razdoblje od 2021.-2027., evo podsjetit ću svih nas ovdje da nam treba još mjesec dana do isteka '21. Zatim ću podsjetiti širu javnost da su strateški dokumenti bitni za povlačenje europskih sredstava.
Naime, kada se obraćamo sa prijedlozima onda je uvijek izgovor Vlade da moram paziti na proračunske rashode odnosno da oni nisu pokriveni proračunskim prihodima. Ali evo nismo iskoristili mogućnost da ove godine povučemo kako vi najavljujete milijardu kuna koje ćete u sljedeće dvije godine uložiti u reformu socijalne skrbi i da već ove godine možda pola, 500 milijuna kuna uključimo u sustav i uključimo u državni proračun.
I treće, drago mi je da pokazujete dobru volju saslušati itekako socijalno osjetljiv klub, Klub socijaldemokrata koji je zapravo uočio velike nepravde u sustavu, prvenstveno kada se radi o korisnicima koji koriste svoja prava po Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama. Naime, ima ih više od 3300 koji žive od 2.328 kuna, a to su roditelji koji su zapravo najmanje zaštićeni, a brinu o djeci sa visokom stopom invaliditeta i imaju potrebu brinuti o svojoj djeci 24 sata na dan sedam dana u tjednu.
I zaista mi je drago ukoliko ćete zakon koji smo pustili u proceduru pomno proučiti i usvojiti naše prijedloge tako da zapravo u praksi možete pokazati svoju socijalnu osjetljivost.
Zahvaljujem.
PDF