Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Franković, Mato, saziv: X, sjednica: 8

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
15.09.2021.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo dalje. Sada je na redu zastupnik Mato Franković koji pitanje postavlja ministru mora, prometa i infrastrukture, Olegu Butkoviću. Izvolite.

Franković, Mato (HDZ)

Zahvaljujem poštovani predsjedniče HS-a, poštovani predsjedniče hrvatske Vlade, poštovane ministrice i ministri.
Pitanje ću postaviti ministru, g. Olegu Butkoviću, poštovani g. ministre, posljednjih godina svjedoci smo velikog investicijskog ciklusa usmjerenog u poboljšanje lučke infrastrukture. Molio bih vas informaciju u kojoj su fazi navedeni projekti te je li možemo očekivati nastavak ulaganja u lučku infrastrukturu? Ovdje posebno mislim na infrastrukturu vezano za dubrovačko područje, dakle na Batahovinu i na ribarsku luku u Sustjepanu, projekte koji su u fazi ishođenja građevinske dozvole, a čija realizacija direktno utječe na podizanje kvalitete života građana grada Dubrovnika, ali i kvalitete pruženih turističkih usluga na području grada Dubrovnika.
Hvala lijepa.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor.

Butković, Oleg (HDZ)

Hvala lijepo g. predsjedniče HS-a, g. zastupniče.
U ovom trenutno operativnom programu, a i u posljednje vrijeme jesu velika ulaganja zaista, velika ulaganja u lučku infrastrukturu. Trenutno negdje oko 2 milijarde kuna ulažemo u obnovu luka, malih luka, velikih luka, zaštitu akvatorija, lukobrana i činjenica je da se nikada kao sada u ovih posljednjih 4-5 godina nije ulagalo u luke. Mi smo pomorska zemlja, zemlja je okrenuta moru i dobro je da takva ulaganja postoje.
Kad govorimo o europskim sredstvima i Operativnom programu Konkurentnost i kohezija koji nam je dao zapravo najveću mogućnost ulaganja u takve i slične investicije u lučku infrastrukturu, ugovoreno je 23 projekta. Još neka će biti ugovorena u naredno vrijeme, ali time ćemo zatvoriti ovu financijsku perspektivu i Dubrovačko-neretvanska županija je najuspješnija po broju projekata i po broju i po visini iznosa investicija u lučku infrastrukturu. Neki od tih projekata na hrvatskoj obali koji su ugovoreni su i završeni, evo, nedavno smo otvorili luku Cres, luka Tkon, Puntin na Korčuli, a naravno, sve ove druge projekte koje smo prije par godina ugovorili idu uspješno svome kraju. Što se odnosi na projekte koje ste postavili vezano za Grad Dubrovnik, radi se o jednoj ribarskoj luci Sustjepan koja je zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede smo je pripremali budući da to projekt jest Ministarstva poljoprivrede i bit će financiran iz tog njihovog fonda i naravno tu je i ministrica Vučković koja tome svjedoči i naravno projekt Batakovina za koji će također biti potpisana europska sredstva. Time zapravo nastavljamo ulaganje u lučku infrastrukturu, a ono što je dobro da će i u sljedećoj financijskoj perspektivi biti otvorena mogućnost za financiranje takvih projekata koji su u smislu otočnog povezivanja, zaštite akvatorija i naravno svako to primorsko mjesto bilo na otoku, bilo u priobalju sa takvim ulaganjima osim osnovne funkcije, a to je zaštita akvatorija i sigurnost brodova u luci zapravo mijenjamo lice i naličje svakog takvog mjesta.
U tom smislu evo drago mi je da te investicije idu dalje.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje.

Franković, Mato (HDZ)

Zahvaljujem g. ministre, zadovoljan sam vašim odgovorom. Ključno je nastaviti investicijski ciklus u lučku infrastrukturu, ona naime povezuje, povezuje direktno gradove sa njihovim otocima, povezuje naše … otoke i omogućava ljudima ostanak na otoku i normalan način života i komunikacije sa kopnom, to je ključno. Međutim, ključan je i daljnji nastavak razvoja infrastrukture usmjeren prema turističkom smjeru.
Dakle, danas evo u Luku Dubrovnik je uplovio najveći u povijesti Dubrovnika je uplovio upravo na današnji dan Norway gateway dakle zahvaljujući Vladi RH značajna sredstva su uložena u Luku Dubrovnik i vjerujem da će se ta ulaganja nastaviti i u budućnosti.
Hvala lijepa.
PDF