Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Burić, Majda, saziv: X, sjednica: 8

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
15.09.2021.

Reiner, Željko (HDZ)

Slijedeće pitanje postavit će poštovana zastupnica Majda Burić ministrici regionalnog razvoja i fondova EU, Nataši Tramišak.

Burić, Majda (HDZ)

Hvala vam poštovani potpredsjedniče Hrvatskoga sabora.
Poštovani potpredsjedniče Vlade RH, poštovane ministrice i ministri, kolegice i kolege, poštovana ministrice Tramišak dakle u proteklom mandatu ove Vlade od 2016. do 2020. godine napravljeni su značajni iskoraci vezani uz razvoj i, ravnomjerni razvoj regionalni razvoj i samo kroz nacionalne programe Vlada RH je osigurala 2 milijarde kuna što je 10 puta više nego u vrijeme prethodne vlade SDP-a. Usuđujem se također reći da je ravnomjeran razvoj svih hrvatskih krajeva, a posebice potpomognutih i brdsko planinskih područja do 2015. godine bio mrtvo slovo na papiru pa čak i gore od toga zato što su donijeti nepovoljni zakonski prijedlozi koji su te krajeve vratili u još veći rikverc. Sjetimo se samo Zakona o brdsko planinskom području koji je tada u to vrijeme bio sveden na branje bobičastog voća. Od 2016. godine nadalje stvari se mijenjaju prema ravnomjernom regionalnom razvoju potpuno se mijenja odnos i mi danas imamo vidljive rezultate ali isto tako i sve ono što još treba postići da bi život i u Lici i u Gorskom kotaru i Dalmatinskoj zagori i ostalim hrvatskim krajevima bio bolji i kvalitetniji. Stoga postavljam pitanje ministrici Tramišak što je sve napravljeno i što se još planira? Također razvidan je i potpuno nov odnos prema općenito svim potpomognutim područjima u RH pa vas molim da nam pojasnite ustvari što možemo očekivati u novom programskom razdoblju …/Upadica: Hvala vam./… hoćemo li imati specijalizirane pozive za brdsko planinske i potpomognuta područja?
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala, izvolite ministrice odgovor.

Tramišak, Nataša (HDZ)

Poštovana saborska zastupnice, vrlo važna tema koja je danas nekoliko puta bila i kroz upite saborskih zastupnika tako i naše odgovore, a to je ravnomjerni regionalni razvoj RH, jačanje kapaciteta i uloge i lokalne i regionalne samouprave upravo u kontekstu jačanja svih dijelova RH u nekakvom jednakom statusu. Ono što je važno za spomenuti dakle da je ta normativna aktivnost kako bi se poseban način istaknulo potrebe i potpomognutih područja i brdsko planinskih područja dakle područja kako ih zovemo sa razvojnim posebitostima ali isto tako i naših otoka odrađena je dakle i u prethodnom mandatu ove Vlade, dakle 2019. godine Zakon o brdsko planinskim područjima, Zakon o potpomognutim područjima, evo ove godine u lipnju izmijenili smo i Zakon o otocima. Upravo slijedom toga ali i potreba da se ne samo izdašna sredstva iz državnog proračuna koja su bila korištena za posebne mjere i programe kako bi upravo u ta područja došla značajna financijska sredstva već i radi boljeg i kvalitetnijeg korištenja i fondova EU u tom smjeru u novom programskom razdoblju pripremili smo poseban operativni program. On je dakle novina u odnosu na razdoblje 2014.-2020. integrirani teritorijalni program koji uz sredstva koja su dostupna za sve krajeve RH iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost od 6,3 milijarde EUR-a, od višegodišnjeg financijskog okvira ukupno 13,7 milijardi EUR-a izdvojili smo sredstva iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, kreirali novi operativni program za potpomognuta područja, prvenstveno brdsko planinska područja, otoke i dio za jačanje kapaciteta i uloge gradova kao velikih urbanih središta. Oko 10 milijardi kuna u tom programu bit će namijenjeno upravo za ove slabije razvijenije dijelove Hrvatske, spomenuli ste i Gorski kotar i Banovinu i Dalmatinsku zagoru, ali i za sva ostala potpomognuta područja RH putem naravno posebno specijaliziranih poziva. Međutim ja bi ovdje svakako istaknula dat će mogućnosti i ulaganja u održivo regionalno gospodarstvo, posebno i ovu pametnu zelenu i digitalnu tranziciju, ali isto tako i određena ulaganja u socijalnu skrb, zaštitu, obrazovanje dakle sve ono što je potrebno da bi se u određenim dijelovima RH koja trenutno su još uvijek ispodprosječno razvijena kvalitetniji i bolji standard građanima omogućio i pružio.
Dakle, paralelno i ulaganja putem općina, gradova dakle javnog sektora, ali isto tako i nove mogućnosti za ulaganja malog i srednjeg poduzetništva i gospodarstva upravo u tim dijelovima RH.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje.

Burić, Majda (HDZ)

Poštovani predsjedniče HS-a.
Zahvaljujem ministrice Tramišak, zadovoljna sam odgovorom. Zadovoljna sam i time što ste spomenuli upravo 10 milijardi kuna koje se planiraju, to je ono što smo imali prilike čuti 5.8. u Kninu u govoru predsjednika Vlade Plenkovića. Drago mi je da se planira toliko sredstava za potpomognuta područja, isto tako ono što moram posebice naglasiti jest da je to svakako veliki poticaj i ostanka i opstanka i razvoja svih manje razvijenih područja u RH.
Hvala.
PDF