Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Juričev-Martinčev, Branka, saziv: X, sjednica: 8

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
15.09.2021.

Reiner, Željko (HDZ)

29. pitanje postavit će poštovana zastupnica Juričev Martinčev ministrici turizma i sporta Nikolini Brnjac.
Izvolite.

Juričev-Martinčev, Branka (HDZ)

Hvala lijepo poštovani potpredsjedniče.
Uvažena ministrice gospođo Brnjac.
Pa sve nas veseli uspješna turistička sezona, tome su sigurno prethodile i dobre pripreme od onih koji su učinili sami ugostiteljski i turistički djelatnici, međutim treba reći da je velike napore učinila upravo i Vlada RH koja je stala prije svega na očuvanju radnih mjesta, pomogla je poduzetnike privatnike, a i hrvatskog radnika.
Naime, oko 700.000 radnika je financirano i dobilo plaće zahvaljujući potporama Vlade, 120.000 poslodavaca je također koristilo te potpore bilo da su bili oslobođeni plaćanja doprinosa ili plaćanja fiksnih troškova, smanjene su turističke članarine, turističke pristojbe očekivalo se da će ova sezona bili bi zadovoljni negdje na nivou 60 do 70% rekordne 2019.g. sada već vidimo da je to gotovo 80% te godine te 2019., a neke brojke su čak i daleko bolje nego te referentne najbolje godine.
Naime, preko 13% i 13% imamo više vrijednosti fiskaliziranih računa u srpnju i kolovozu, međutim želja nam je da ova turistička sezona traje što duže i moje pitanje vama, kako će na turistička kretanja utjecati činjenica da smo sada na karti Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti našli se među crvenima, crvenima zemljama odnosno regijama?

Reiner, Željko (HDZ)

Odgovor poštovane ministrice Nikoline Brnjac.

Brnjac, Nikolina (HDZ)

Hvala lijepo potpredsjedniče.
Uvažena saborska zastupnice zahvaljujem na vašem pitanju.
Dakle, unatoč činjenici što smo se našli na listi crvenih zemalja odnosno regija na ICDC karti dakle to nije utjecalo na turističke tokove i na turistički promet što vidimo upravo iz mjeseca rujna kad bilježimo puno veći turistički promet od rekordne 2019.g.
Kad pogledamo dosadašnje turističke tokove, dakle i sami ste spomenuli imamo uz manji broj dolazaka veći broj noćenja odnosno i veći broj vrijednosti fiskaliziranih računa, kao što je ministar Marić danas spomenuo i možemo biti itekako zadovoljni sa samim rezultatima upravo zato što vrijednost samih fiskaliziranih računa od početka godine pa evo do današnjeg dana preko 87% ukupne vrijednosti znači 2019. godine. Za sam srpanj i za kolovoz znači nekih 13% veća vrijednost fiskaliziranih računa to je upravo onaj smjer u kojem idemo, smjer razvoja održivog turizma i upravo to će nam i pokazati dakle nova izrada strategije održivog turizma do 2030. godine. Kao što ste rekli dakle same pripreme su bile sveobuhvatne i krajem prošle godine smo počeli u Vladi sa pripremama za ovu turističku godinu na taj način da smo osnovali savjet za turizam u koji smo uključili i sve dionike iz turističkog sektora i upravo zajednički sa njihovom suradnjom i sa dobrom pripremom možemo biti i zahvalni na ovako dobrim turističkim rezultatima. Isto tako, naravno i sa dobro balansiranim mjerama samog stožera koji se pokazao izuzetan, dobar, dobre mjere koje su i polučile da imamo i ovako dobre turističke rezultate. Ovo je vaše također pitanje uz same Covid potvrde, dakle Covid potvrde su nam omogućile da se točno znaju kako se sami turisti vraćaju dakle u svoje destinacije odnosno na svoje tržište odnosno u svoje domove i na taj način smo se pripremili kroz 350 punktova diljem same obale i na kontinentu dakle gdje se mogu obaviti dodatna testiranja, a i Ministarstvo turizma i sporta je izdvojilo oko 20 miliona kuna za dodatno subvencionirane testove i na taj način smo se i pripremili i omogućili našim turistima da se što lakše mogu vratiti u svoje destinacije.
Hvala.

Reiner, Željko (HDZ)

Poštovana zastupnica Juričev Martinčev.

Juričev-Martinčev, Branka (HDZ)

Hvala lijepo.
Poštovana ministrice, pa jako dobro znamo da pametnim ulaganjem u turizam ulažemo u cjelokupno gospodarstvo. Naime, turizam sa povezanim djelatnostima kao što je promet, trgovina, poljoprivreda, prehrambena industrija, građevinarstvo i slično sve zajedno čini gotovo 24% našeg hrvatskog BDP-a. I zato je jako bitno pametno ulagati u turizam kako bi i kvaliteta naših građana bila što bolja, a znamo da i turizam je veliki promotor svih naših proizvoda pa može utjecati i na ostale grane.
Hvala.
PDF