Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Martinčević, Natalija, saziv: X, sjednica: 8

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
15.09.2021.

Reiner, Željko (HDZ)

Slijedeće pitanje postavit će poštovana zastupnica Natalija Martinčević ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću, izvolite.

Martinčević, Natalija (Reformisti)

Zahvaljujem potpredsjedniče sabora.
Poštovani ministre Butković, najveći i svakako najvažniji projekt za sjevernu Hrvatsku, a posebno za Varaždinsku i Međimursku županiju brza je pruga Čakovec-Varaždin-Lepoglava-Zabok-Zagreb. To je i ključni dio programa narodne stranke Reformisti, a koji je na naš zahtjev unesen i izrijekom dakle u program upravo ove vlade.
Kako je nova vlast u Varaždinskoj županiji promijenila prioritete vezano za razvojne projekte ja bi vas molila da mi jasno i nedvosmisleno odgovorite da li ovaj projekt ide dalje odnosno hoće li i kada će biti ugovoreno kompletno projektiranje da zbog ne izrade dokumentacije se ne dovedemo u situaciju da izgubimo europska sredstva, a samim time i ovaj veliki projekt, govorimo o projektu vrijednosti preko 400 milijuna eura i financiranju 85% od strane EU? Hvala.

Reiner, Željko (HDZ)

Odgovor poštovanog ministra Butkovića.

Butković, Oleg (HDZ)

Hvala lijepo g. potpredsjedniče.
Poštovana zastupnice, hvala vam na pitanju. Trenutna ulaganja u prometnu infrastrukturu su negdje oko 25 milijardi kuna i to uglavnom u cestovnu i željezničku infrastrukturu iako i lučka infrastruktura je nešto o čemu se danas dosta ulaže i govori. Ovo 10-ljeće koje je pred nama bit će 10-ljeće željeznica uglavnom jer je cestovna infrastruktura, autocestovna u Hrvatskoj izgrađena, na zavidnom je nivou, tako da ćemo uglavnom ovih narednih 10.g. kroz sve instrumente financiranja, a to su europski fondovi i NPOO naravno i kreditna sredstva i sredstva državnog proračuna biti usmjerena kad govorimo o prometnoj infrastrukturi uglavnom prema željeznici.
Što se tiče konkretnog pitanja, Vlada RH je još 2018.g. odnosno krajem 2017. donijela odluku o čitavom nizu projekata i prioriteta. Jedan od tih je i tzv. lepoglavska spojnica, točnije pruga koja spaja Čakovec, Varaždin i Zagreb, brza pruga i u tom smislu je krajem 2018. potpisan ugovor o bespovratnim sredstvima o izradi studije izvodljivosti i mi smo nakon tog što smo je ugovorili dobili 3 prometno tehnička rješenja koja su bila vrlo skupa, radi se o vrlo skupoj dionici, iznos je bio negdje oko 700 milijuna eura i tad smo tražili neka nova rješenja i izrodilo se to četvrto rješenje koje je puno jeftinije, naravno za to nam je trebao i pristanak Krapinsko-zagorske županije koja je pristala na jednu novu dionicu koja ide preko Bedekovčine i tim dijelom koji će de facto smanjiti i iznos te pruge. U ovom trenutku mi smo sa ta 4 rješenja dostavili to JASPERS-u i mi ćemo do kraja ove godine imati odgovore Europske komisije oko prihvaćanja te četvrte varijante i mogućeg europskog financiranja. Ja vjerujem da će ono biti pozitivno budući da to i jest naš prioritet i naravno neovisno o tome, o odgovoru Europske komisije oko europskog financiranja će do sredine 10. mjeseca HŽ-Infrastruktura raspisati natječaj za kompletnu izradu projektne dokumentacije, točnije idejnih i glavnih projekata, znači do građevinske dozvole, al će natječaj bit tako koncipiran da će biti po pravilima europskih fondova na način da onda ako bude prihvaćeno europsko financiranje zapravo ne gubimo vrijeme nego smo kupili vrijeme i išli smo naprijed s tim projektom. Sve u svemu taj projekt ide dalje i evo vjerujem da ćemo do kraja godine, znači sredinom 10. mjeseca će bit raspisan natječaj za kompletnu projektnu dokumentaciju od strane HŽ-Infrastrukture, a vjerujem i u pozitivan ishod oko europskog financiranja i zelenog svjetla za financiranje toga projekta do kraja ove godine. Hvala vam lijepo.

Reiner, Željko (HDZ)

Uvažena zastupnica Martinčević.

Martinčević, Natalija (Reformisti)

Evo zahvaljujem na odgovoru. Htjela bi samo upozoriti na nekoliko činjenica. Prva je da ovaj projekt ide iznimno, iznimno sporo bez obzira na ove sve razloge koje ste naveli, on opet ide sporo. Neću reć da je bio opstruiran, ali svakako i vi to sami znate, je bio dosta usporavan.
Druga činjenica, dakle da su se prioriteti za Varaždinsku županiju što se tiče prekrata promijenili, pa molim vas da na to pazite i treća stvar je da, ja mislim da ne postoji ništa sporije od HŽ-a i to u svakom pogledu, pa tako i u pogledu pripreme dokumentacije, pa vas zaista molim i apeliram na vas kao resornog ministra, a isto tako i na premijera Plenkovića za kojeg znam da čvrsto stoji iza ovog projekta, da kako se to kaže, potičete i pratite sve ono što se događa da nam zaista ne bi promakli rokovi i da se ne dovedemo u situaciju da zbog nespremnosti dokumentacije izgubimo ova sredstava. Hvala vam.
PDF