Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Milanović Litre, Marko, saziv: X, sjednica: 8

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
15.09.2021.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Zahvaljujem.
Sada je 17. pitanje, zastupnik Milanović Litre postavlja ga predsjedniku vlade Andreju Plenkoviću, izvolite.

Milanović Litre, Marko (Hrvatski suverenisti)

Hvala vam poštovani predsjedniče sabora.
Poštovani predsjedniče vlade, već nekoliko tjedana javna rasprava se vodi putem medija o potrebi održavanja referenduma oko uvođenja eura kao službene valute u RH. Sve veći interes oko ove teme se stvorio i kod građana što vidimo po broju volontera koji se prijavljuju na našu inicijativu svakodnevno. Iz tog razloga danas sam u ime Kluba Hrvatskih suverenista poslao upit svim klubovima zastupnika uključujući i svim zastupnicima osobno podržavaju li održavanje referenduma bez obzira na političke stavove oko uvođenja nove valute. Državni referendum '91.g. jedan je od temelja naše domovine koji je pokazao želju hrvatskog naroda za stvaranjem suverene, slobodne i još uvijek demokratske RH. Imajući u vidu teško stečeni suverenitet izboren u '90.-tim godinama prošlog stoljeća smatramo da se treba pitati hrvatske građane njihovo mišljenje o raspisivanju referenduma i roku odricanja monetarnog suvereniteta RH. Prošlih nekoliko tjedana, a i ranije mogli smo čuti vas i vaše kolege suradnike da se nedvosmisleno odbacuje bilo kakva ideja o raspisivanju referenduma o ovom ključnom političkom i ekonomskom pitanju.
Moje pitanje vama, smatrate li da se hrvatske građane RH treba pitati o ovome, ali i o drugim temama koje su ključne za budućnost naše domovine?

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepa zastupniče Milanović Litre. Pratimo ovo što vi radite i ovo što vi govorite. Vi ste novi zastupnik u HS, prvi put ste tu, ovaj sabor je postojao i prije vas, postojali su ljudi i u 7. sazivu koji ne samo da su u to doba bili pozvani naši građani, hrvatski narod da se na referendumu očituju o našem članstvu u EU nego su i vaši prethodnici prije nekoliko saziva, ovdje u ovom istom saboru sa 150 glasova za potvrdili Ugovor o pristupanju. Ne znam zašto se smijete, to su činjenice. Vaša kolegica zahvaljujući kojoj vi sjedite ovdje jer je Ruža Tomašić otišla u političku mirovinu, vi ste dobili 19 glasova je bila od 2013. u Europskom parlamentu. Vaš kolega Iličić je pohrlio u Europski parlament. Cijela filozofija njihove suradnje s nama u onom prvom mandatu na početku je bila da se nađe na listi za Europski parlament i tamo su euri, euri su, on prima plaću u eurima. To su činjenice i to isto tako treba znati. No pustimo to sa strane, nek svatko zarađuje na način na koji treba.
Za razliku od vas novopečenih suverenista mi u HDZ-u koji smo najviše kao stranka pridonijeli hrvatskom suverenizmu i samostalnosti gledamo na ovaj proces strateški, gledamo dugoročno. Poglavlje 17. pregovora o pristupanju govorilo je o ekonomskoj i monetarnoj uniji. Bilo je više nego jasno da ćemo ući u euro. Mi smo dapače formalno u čl. 5. preuzeli obvezu uvođenja eura, dobili smo derogaciju dok ne ispunimo uvjete. Naša vlada ima strateški cilj Hrvatsku uvesti u dvije dublje integracije, jedna je šengenski prostor da osiguramo i unutarnju stabilnost i vanjske granice, druga je euro. I to nam je nadomak, to je tu, to je sutra, to je 1. siječnja 2023.. Osigurati da se ispune uvjeti, kriteriji iz Maastrichta u ovakvim okolnostima pandemije, potresa, kriza koje smo dobili, zadržati investicijski kreditni rejting zadržat reputaciju koju imamo s našim partnerima, Europskom središnjom bankom, Euro grupom, Komisijom, državama članicama, agencijama za kreditni rejting i biti u poziciji pred uvođenje eura nakon provođenja naše strategije od pet godina sada slušati vašu inicijativu. Ja ne znam jesmo li mi svi prespavali ovaj cijeli period? Dokle ćemo čekat? Meni se čini da je razuman rok ako neko uđe u Uniju 1. srpnja 2013. da recimo usvoji euro 1. siječnja 2023., to vam je 9,5 godina u 9,5 godina znamo gdje smo, znamo gdje idemo, znamo koje su koristi članstva.
Ne znam dal ima više itko čak među vašim pristašama da možda misli da nam je članstvo u EU bilo loše, da nam je 44 milijarde viška u odnosu na uplaćeno, a na povučeno možda nekakva šteta, da nam je Pelješki most možda nešto bezveze, da su nam potpore kroz Europski socijalni fond za očuvanje radnih mjesta nepotrebne, da ne nabrajam druge sve sektore.
Narod se očitova, vodili smo tu kampanju. Vidim da ćete dovest opet neku ekipu iz Europskog parlamenta kao što su tada neki vama nalik, vi ste bili premladi, dovodili Faraga. Ja sam išao s njim u debatu kao državni tajnik koji je vodio cijelu ovu kampanju referendumsku. Čovjek nikad nije do tad vidjeli Hrvatske, vjerojatno nisu ni ovi. Nek stoje tamo i brinu o svojim zemljama, a mi ćemo o svojoj.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Prvo imamo povredu Poslovnika kolega Sačić izvolite.

Sačić, Željko (Hrvatski suverenisti)

Poštovani predsjedniče Sabora, poštovani predsjedniče Vlade.
Svakako kao politički oponenti nama je razumljivo očekivano da ćete se vi protiviti, da ćete dati ovakav odgovor kakav ste dali, ali nije razumljivo da pri tom omalovažavate saborskog zastupnika g. Milanović Litre, bez toga je moglo proći pa molim predsjednika da reagira.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Ja nisam čuo ništa što je omalovažavalo zastupnika Milanović Litru. Dakle, …/Upadica se ne razumije./… a vjerojatno ne čujemo ne znam zašto vi smatrate da je tu bilo povrede Poslovnika, ja smatram da je nije bilo.
Izvolite odgovor.

Milanović Litre, Marko (Hrvatski suverenisti)

Hvala vam poštovani predsjedniče Sabora.
Poštovani predsjedniče Vlade.
Odgovorili na pitanje niste, ali vaš odgovor znamo. Znamo što mislite o volji hrvatskih birača i na koji način ste se do sada odnosili prema referendumskim inicijativama u Hrvatskoj. Ovo je damo jedan nastavak te politike vaše u kojem hrvatski narod vama ništa ne znači i mišljenje hrvatskog naroda vam ništa ne znači.
Ako se već pozivate na europske institucije Eurobarometar koji je prije nekoliko mjeseci napravio istraživanje samo je 23% hrvatskih građana u ovom trenutku za što brži ulazak u euro područje. Svi ostali su ili za otkazivanje ili za odgodu ili za što kasniji ulazak, ali to je vama nebitno.
Mogu se referirati i na uvjete koje ste napomenuli. Kada se izglasalo to ovdje u HS-u uvjeti su bili puno, puno drugačiji nego što su danas. Mi nikada ne bi bili u RM2 sustavu da nije bilo covid krize i da Komisija nije suspendirala sve one zahtjeve koji su bili prije toga, to se ne govori javno, a to je činjenica. Uvjeti nisu isti kao što su bili kada se ovdje glasalo o tome.
Ako govorite o tome tko prima kakvu plaću, pa da i Ruža Tomašić i g. Ilčić svoju plaću zaslužuju zato što rade tamo, a Ruža Tomašić u čijem sam ja timu bio kao asistent u Europskom parlamentu se borila da ispravi sve greške predpristupnih pregovora koje je HDZ napravio kada smo ulazili u EU, a bilo ih je itekako. A jedan od njih je bilo … plave ribe i ribarstvo u Hrvatskoj koje je Ruža Tomašić riješila svojim lobiranjem zajedno sa svojim timom. Tu uopće ne trebamo pričat o tome.
Vaš moderni suverenizam kako vi govorite to nije moderni suverenizam nego je tu dublja federalizacija EU i oduzimanje suvereniteta pred državama članicama.
PDF