Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Ahmetović, Mirela, saziv: X, sjednica: 8

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
15.09.2021.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala vam.
Sada je na redu zastupnica Mirela Ahmetović koja će pitanje postaviti ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću, izvolite.

Ahmetović, Mirela (SDP)

Hvala lijepa poštovani predsjedniče HS, poštovani ministre Ćorić.
Unazad nekoliko dana, a evo i danas od ministra Aladrovića smo čuli hvalu prosječnom neto plaćom u iznosu od 7.175 kuna. To je oko 2% u odnosu na lipanj ako govorimo o mjesecu srpnju jer tada ste iznijeli taj podatak. Također se hvalite rastom mirovina i to je ponovio ovdje g. Aladrović, za većinu umirovljenika s prosječnom mirovinom iznosi 63 kune. Čestitam vam u ime 900.000 građana koji o prosječnoj plaći mogu samo sanjati. Čestitam vam i u ime 130.000 građana koji od ovih 900.000 primaju minimalnu plaću. Isto tako čestitam vam i u ime milijun i 200.000 umirovljenika. Cijene hrane lete u nebo, leti u nebo i cijena energije. I evo sad sam čula ovdje i ministar Marić kaže da je iznos fiskalnih, fiskalizacije odnosno fiskaliziranih računa veći dijelom i zbog rasta cijena. I to je pošteno, al bilo bi poštenije da kažete koliki je taj dio u rastu iznosa fiskalnih računa. Ja bih voljela da je iznos fiskaliziranih računa iz razloga što naši građani imaju s čime platiti taj porast cijena, ali nije.
Da se vratim na energiju, vaš državni tajnik i vi ne možete se dogovoriti hoće li cijene energije plina i struje poskupjeti ili ne. Mene to ne čudi, ali znam da u Mađarskoj pojeftinjuju.
Postavljam vam pitanje, što će Ministarstvo gospodarstva poduzeti u vezi s enormnim poskupljenjima koja nam slijede, pogotovo cijenama hrane i energije zbog kojih će najveći dio hrvatskih građana biti pod najvećim udarom u posljednjih nekoliko godina? …/Upadica: Hvala vam/… Hvala lijepo.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor ministre.

Ćorić, Tomislav (HDZ)

Poštovana zastupnice Ahmetović, prije svega drago mi je da smo nastavili ovu seriju vaših pitanja upućenih meni, doista dajete mi priliku i elaborirati. Hvala na čestitkama, lijepo je da je SDP odnosno da ste vi prepoznali sve te pozitivne trendove na koje ste ukazali i doista je tako. Drago nam je da to u SDP postajete, svjesni s jedne strane, s druge strane nadam se da će vas te vaše elaboracije promovirati u prvu violinu ekonomskog tima SDP-a što zaslužujete s obzirom na informacije koje ste ovdje iznijeli.
Dakle, što se tiče informacija koje je iznio ministar Aladrović, da točne su, došlo je do porasta i plaća, došlo je do porasta i mirovina i došlo je do porasta životnog standarda. On kontinuirano raste u RH već godinama i mi smo na to ponosni. Može li to biti više? Da može i mi smo uvjereni da će upravo ekonomska politika koju vodimo učiniti da 2021. odnosno 2022. s projekcijama rasta koje će vjerujem biti i premašene i ove i slijedeće godine učiniti da snažno konvergiramo prema razini EU, u prosijeku EU i na taj način pokažemo našim građanima da su politike koje vodimo prave i dobre.
Što se tiče porasta cijena koji je vrlo često tema u medijima u proteklim mjesec odnosno dva dana ja ću se referirati na službene podatke na košaricu proizvoda koji ulaze u indeks potrošačkih cijena u RH jer je to jedina meritorna mjera porasta cijena. Dakle, opća razina cijena kao što znate ove godine u RH, barem prema zadnjim podacima koje imamo je na razini 2,8% viša nego u prošloj godini. Ta stopa inflacije veća je nego proteklih godina jer je RH poput nekih zemalja EU i HNB vodila politiku niske inflacije i u tom kontekstu i uspijevala. Ove godine inflacija je uvjetovana egzogenim šokom, prije svega prekidom u lancima dobave na svjetskoj razini i činjenicom da su pojedine sirovine postale nedostupne i RH kao i sve druge zemlje ne samo EU je jednostavno to osjetila.
Što se tiče cijene energenata slična stvar pri čemu tu imamo i moment špekulacije koji je neizbježan na globalnim tržištima, ne bih dalje elaborirao jer ulazimo u sferu, u sferu teorije. Ono što ću i ovdje poručiti je da do kraja godine naši građani odnosno naše građanke i građani ne moraju brinuti niti o cijeni struje, niti o cijeni plina.
Što se tiče poduzetništva i cijene struje na koju su se referirali mediji proteklih tjedana mi govorimo o situaciji u kojoj su pojedini poduzetnici u svojoj, u svojem poslovanju nisu se referirali odnosno nisu dogovorili dugoročnije cijene električne energije što imaju mogućnost i sada u ugovaranju za slijedeće srednjoročno ili kratkoročno razdoblje su suočeni s višim cijenama koje su rezultat kretanja na tržištu. Dakle, to nije ničija izmišljotina s tim suočeni i poduzetnici u drugim zemljama na razini EU u konačnici to je tako. Kako tome doskočiti? Doskočiti tako da se cijene električne energije odnosno isporuke električne energije sa opskrbljivačima da se ugovara na dugi rok. Mnogi neće osjetiti ovaj porast cijene iako je do njega došlo. A što se tiče našeg izravnog utjecaja na cijene bilo kojeg proizvoda u tržišnoj ekonomiji to nažalost nije moguće. Mi ćemo na to utjecati tako da i dalje radimo na rastu standarda naših građana, vjerujem da se i vi kao nositeljica ekonomskog tima SDP-a i politička …/Upadica: Hvala vam./… tajnica s tim slažete.
Hvala lijepo.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje.

Ahmetović, Mirela (SDP)

Hvala lijepa.
Ministre najprije da se referiram na vaše izlaganje o porastu životnog standarda. Točno je porastao je moj i vaš životni standard jer ste sebi i meni i svima ovdje u saboru omogućili da platimo odnosno podmirimo ovaj rast cijena. Kad govorimo o inflaciji vi kao ekonomist biste morali znati da je inflacija iznad 2% nepoželjna. Kada govorimo o tome da građani ne trebaju brinuti o cijeni plina, ministre nemojte obmanjivati javnost cijena plina je porasla 1.4.2021. godine za 80% kućanstava, pa se dogovorite vaš tajnik i vi sami da ne obmanjujete ljude barem ne ovako izravno.
Što se tiče porasta mirovina za 63 kune prosječnom umirovljeniku to je dosta da amortizira eventualno poskupljenje ulja, mlijeka, možda kupi i kruha dovoljno za mjesec dana, a gdje je tu još električna energija, prijevoz, voće, lijekovi, meso, pa da umirovljenici ne jedu meso imate pravo.
Što se tiče hrvatskog radnika gdje većina njih ne prima prosječnu mirovinu nego prima medijalnu plaću u iznosu od 6.043 kune pa njima već sad fali 1.500 kuna da bi onu osnovnu sindikalnu košaricu bez vlastitog automobila podmirili. To vi ne osjetite ministre jer vi niste jedan od njih, nisam ni ja i nije nitko u ovoj prostoriji.
Što se tiče samo trenda u samo mjesec dana kruh je poskupio za 1%, u godinu dana 1,7% niste ništa rekli o trendu niti kako ćete zaustaviti taj trend. Govorite o tome da je sve to tako i u europskim državama. Pa vi se sami referirate da tržište naše energije ovisi o tržištu mađarskom, a na mađarskom tržištu cijene energije padaju. Ministre možda niste za baciti, ali niste ni za voditi ovo ministarstvo, građani ne zaslužuju vašu …/Upadica: Hvala vam./… indiferentnost.
PDF