Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Kovač, Stjepan, saziv: X, sjednica: 7

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
07.04.2021.

Reiner, Željko (HDZ)

Slijedeće pitanje postavit će poštovani zastupnik Stjepan Kovač, ministrici regionalnog razvoja i fondova EU, poštovanoj Nataši Tramišak.
Izvolite.

Kovač, Stjepan (SDP)

Zahvaljujem.
Poštovana ministrice, jedinice i lokalne samouprave bilo samostalno, bilo u suradnji s udrugama europskim sredstvima financirali su brojne programe u obrazovanju, poput pomagača u nastavi, prehrane u osnovnim školama za učenike slabijeg imovinskog stanja, programe produženog boravka u vrtićima i sl. Bliži se kraj školske i pedagoške godine, treba početi organizirati nastavu za iduću školsku godinu. Pomagači u nastavi za djecu s teškoćama financirali su se preko projekta koji je trajao 4 godine, a završava s ovom školskom godinu. Na stranu sad što je država većinu poslova oko odabira i kontrole prepustila lokalnoj i regionalnoj samoupravi koja niti ima brojčanog, niti stručnog kapaciteta odlučivati tko ima pravo na pomoćnike, a tko ne, novog natječaja nema na vidiku. Čak nema niti službenog okvirnog datuma kad bi se mogao raspisati. Na početku smo travnju, početi će upisi prvašića, za mjesec dva u srednje škole, za djecu s valjanim rješenjima trebat će osigurati pomagače u nastavi. A mi ne samo da nećemo znati na koliko ćemo pomagača moći računati već nećemo znati hoće li se ona financirati na dosadašnji način. Podsjećam, radi se o djeci s teškoćama kojima je pomagač nužan kako bi polazili nastavu u redovnim školama. Ovo je samo jedan primjer za mnoge natječaje na koje smo računali ili mi ili udruge, još uvijek ne znamo kad će se raspisati, koji će biti uvjeti prijave te na koji način i u kojem obimu će se te aktivnosti sufinancirati, a radi se uglavnom o najranjivijim skupinama društva pa vas pitam, kad će biti raspisani ti natječaji.
Hvala.

Reiner, Željko (HDZ)

Odgovor poštovane ministrice Nataše Tramišak.

Tramišak, Nataša (HDZ)

Poštovani potpredsjedniče, poštovani saborski zastupniče, zahvaljujem se na ovom pitanju iako je pitanje direktno vezano uz Europski socijalni fond i ovaj koji ste naveli predmetne pozive i natječaje, direktno su vezani na Europski socijalni fond i upravljačka tijela Ministarstva rada i mirovinskog sustava i socijalne politike, međutim, ono što vam ja mogu dati odgovor s pozicije Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU da je Europski socijalni fond za razdoblje 2014.-2020. trenutno na 101% ugovorenosti, međutim, vjerujem da oni još uvijek imaju sredstava i prostora da riješe ove pozive koji su zaista bili vrlo važni za rad lokalne i regionalne samouprave odnosno konkretno za rješavanje određenih socijalnih pitanja.
Ono što je važno za spomenuti u ovom trenutku je da radimo i na programiranju novog višegodišnjeg financijskog okvira, dakle Europski socijalni fond plus koji će imati više od 2 milijarde eura sredstava namijenjenih upravo za razvoj različitih socijalnih programa. Programiranje bi trebalo biti gotovo u lipnju ove godine nakon čega se šalje na verifikaciju EU komisiji. Vrlo brzo, vjerujem, nakon toga, da se mogu raspisivati prvi pozivi. Znači trenutno važno je za spomenuti, dakako, u svim državama članicama EU, pa tako i RH, da je ovo velika godina programiranja. Izrada različitih programskih dokumenata, operativnih programa, i nakon što se svi ti operativni programi odnosno prvo se usvoji regulativa EU komisije koja se odnosi na europske strukturne i investicijske fondove, mi možemo predati svoje operativne programe na verifikaciju i odmah po verifikaciji početi raspisivati prve pozive.
I Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i Ministarstvo socijalne politike, rada i mirovinskog sustava već sada i priprema svoje nacrte prvih poziva tako da odmah po verifikaciji programa možemo pozive raspisivati. Konkretno, nekakvu najavu poziva za Europski socijalni fond, to dakle se moramo konzultirati sa Ministarstvom rada i mirovinskog .../Govornik se ne razumije./...
Hvala.

Reiner, Željko (HDZ)

Poštovani zastupnik Stjepan Kovač.

Kovač, Stjepan (SDP)

Zahvaljujem. Pa nisam baš zadovoljan odgovorom jer bojim se da ćemo opet imati situaciju kao što smo imali prije 4 godine kad su u kolovozu i rujnu brojni roditelji djece s poteškoćama u razvoju, a isto tako, brojne udruge koje nude i rade pomoć toj djeci protestirali jer nije bilo natječaja, škole su počele, mnoga djeca još uvijek nisu imale pomagače i onda je opet sve spalo na jedinice lokalne samouprave gdje smo mi u brojnim situacijama financirali iz gradskih i općinskih proračuna za tu djecu novce jer nije pravovremenom bio raspisani natječaj.
Bojim se da će tako biti i ove godine i nebrojeno puta se dokazalo da ova Vlada u biti radi samo pod pritiscima ili najgore probleme u nefunkcioniranju sustava rješava tek nakon što se evo, dogode, teške tragedije, što smo imali vidjeti prije nekih dana. Hvala.
PDF