Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Mandarić, Marin, saziv: X, sjednica: 7

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
07.04.2021.

Reiner, Željko (HDZ)

Slijedeće pitanje postavit će poštovani zastupnik Marin Mandarić ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću, izvolite.

Mandarić, Marin (HDZ)

Zahvaljujem, uvaženi potpredsjedniče.
Poštovani g. ministre Butković, svjedoci smo da zadnjih 20-ak godina Ministarstvo prometa i Hrvatske ceste napravili su značajni iskorak po pitanju razvoja cestovne infrastrukture, kako u izgradnji državnih cesta ali jednako i u rekonstrukciji i obnovi no s obzirom da dolazim iz Đakova, ja ću malo o onome što žulja mene i moje ljude koji žive na području grada Đakova i Đakovštine.
Ne mogu se oteti dojmu da je Đakovo i Đakovština da smo ostali možda nekako otok u moru uređenih i obnovljenih državnih cesta pa tako da s obzirom da grad Đakovo s našim susjednim gradovima, Osijekom, Požegom, Našicama, Brodom, Vinkovcima, sve spajaju državne ceste koje nisu u stanju u kakvom bi trebale biti sada veće debelo u 21. st., znamo da u najavi su i projekti rekonstrukcije pojedinih objekata na državnim cestama pa molim vas da nas informirate što Hrvatske ceste odnosno resorno ministarstvo planira učiniti po pitanju državnih cesta na području Đakova i Đakovštine? Hvala.

Reiner, Željko (HDZ)

Poštovani ministar Oleg Butković.

Butković, Oleg (HDZ)

Hvala lijepo, g. potpredsjedniče Sabora.
G. zastupniče, što se tiče Osječko-baranjske županije i ulaganja u cestovnu infrastrukturu, ona su zaista velika u ovom trenutku. Osim ovih projekata koje spominjete, koji se tiču mikro lokacija a to je grada Đakova i okolice, u ovom trenutku se gradi završetak PC koridora prema Belom Manastiru, projekt vrijedan oko 400 milijuna kuna a radovi idu dobro i očekujemo da ćemo u slijedećoj godini završiti taj jedan od najvećih infrastrukturnih cestovnih projekata danas u Hrvatskoj i u isto vrijeme se gradi obilaznica Belog Manastira koja će definitivno taj dio prometno rasteretiti i naravno pomoći da se Slavonija, Osječko-baranjska županija bolje integrira u prometni sustav RH.
Što se tiče grada Đakova, mi smo nedavno završili odnosno kroz grad Đakovo prolaze dvije državne ceste, DC 46 i DC 7. Što se tiče DC 46 koja prolazi centrom grada, projekt vrijedan 16 milijuna kuna privodi se kraju, to su Ulica Pavićeva i Ulica Petra Preradovića sa naravno pješačkom stazom i taj dio projekta ide svom kraju kojeg naravno što ste i sami spomenuli u pitanju, investitor su Hrvatske ceste. Obilaznica Đakova, DC 7 je u dobrom stanju i tu nisu potrebne dodatne intervencije.
Točno, i u vašem pitanju je bilo, to je istina, da se ide u rekonstrukciju postojećih raskrižja državnih cesta DC 7 i DC 515 sa županijskim cestama. To su dva kružna toka ukupne vrijednosti negdje oko 11 milijuna kuna i za to je raspisana javna nabava i ona je u tijeku. Od projektne dokumentacije za 2021. godinu rade se idejni projekti, glavni izvedbeni projekti i ishodi se lokacijska dozvola za rekonstrukciju državne ceste 38 ukupne duljine 18,9 km, državne ceste 515 duljine 13,9 km te isto tako državne ceste 46 od do granice Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije ukupne duljine oko 11 km. Znači u pripremi su 3 velike obnove državnih cesta za koje će se po ishođenju projektne dokumentacije raspisati javna nabava za izvođenje radova.
Hvala lijepo.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Poštovani zastupnik Marin Mandarić.

Mandarić, Marin (HDZ)

Zahvaljujem.
Poštovani ministre zahvala na iscrpnom, sadržajnom i konkretnom odgovoru. Nadam se da ova dva projekta koja evo neposredno su pred nama, zapravo rekonstrukcija đakovačke obilaznice, izgradnja kružna toka će ići svojim tijekom kako je i planirano, a sve naravno sa ciljem i svrhom poboljšanja sigurnosti, prometne sigurnosti na cestama. Isto tako što ste spomenuli još ova 3 velika i značajna projekta rekonstrukcije državnih cesta u godinama koje su pred nama nekako mogu zaključiti da zapravo Đakovštinu što se tiče državni cesta očekuje jedna prava renesansa. Hvala Bogu predvođeno sve Vladom RH na čelu s HDZ-om, nije ni čudo zapravo što smo toliku potporu i dobili u 4. izbornoj jedinici i samo tako nastavite i naprijed ministre.
Hvala.
PDF