Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Okroša, Tomislav, saziv: X, sjednica: 7

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
07.04.2021.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Slijedeće pitanje postavit će poštovani zastupnik Tomislav Okroša, ministrici regionalnog razvoja i fondova EU, poštovanoj Nataši Tramišak.
Izvolite.

Okroša, Tomislav (HDZ)

…/Govornik nije uključen./…

Reiner, Željko (HDZ)

Kolega Klasić, možete se isključiti, molim vas.
Hvala.

Okroša, Tomislav (HDZ)

Zahvaljujem potpredsjedniče Hrvatskoga sabora.
Poštovana ministrice, na 51. sjednici Vlade RH predstavili ste izvješće o stanju iskorištenosti sredstava ESI fondova u RH koje je potom i usvojeno. Iz europskih strukturnih i investicijskih fondova za razdoblje od 2014. do 2020. g., RH je na raspolaganju ukupno 10,7 milijardi eura. Do 25. ožujka 2021. g. ugovoreni su projekti u vrijednosti od 12,38 milijardi eura odnosno preko 115% dodijeljenih sredstava. Ukupno je isplaćeno 5,41 milijardu eura odnosno 54% dodijeljenih sredstava te je ovjereno 4,45 milijardi eura odnosno 41,49% dodijeljenih sredstava.
U razdoblju od 2013. g. pa do ožujka 2021. g. razlika između uplaćenih sredstava iz proračuna EU-a u proračun RH iz sredstava uplaćenih iz proračuna RH u proračuna EU-a iznosi 38,23 milijarde kuna, u korist proračuna RH.
Moje pitanje je koji program ima najbolji postotak ugovorenost sredstava te koji program ima najbolji postotak isplaćenih sredstava i zašto je to tako?

Reiner, Željko (HDZ)

Poštovana ministrica Nataša Tramišak.

Tramišak, Nataša (HDZ)

Poštovani potpredsjedniče.
Poštovani saborski zastupniče, zahvaljujem se na pitanju. Vrlo važna tema, iskorištenost sredstava europskih strukturnih i investicijskih fondova za razdoblje 2014. do 2020.
Dakle, točno je da smo ugovorili 115% alociranih sredstava za RH, upravo slijedom toga kako bismo podigli razinu i iskorištenosti fondova kako bismo do 2023. g. došlo do maksimalno mogućeg iznosa od 10,7 milijardi dostupnih eura.
Nastavno na vaše pitanje koji operativni program bilježi najveći postotak ugovorenosti, naravno ovdje je operativni program konkretnost i kohezija koji sa sobom nosi i velike infrastrukturne projekte, taj program konkretno ima postotak ugovorenost veći od 126%.
Najbolji postotak isplaćenih sredstava je zapravo u programu ruralnog razvoja ali to vam je i slijedom toga što program ruralnog razvoja sa sobom nosi niz i manjih produktivnih ulaganja ali i neproduktivnih, tu govorimo konkretno i o izravnim plaćanjima, znači ta omotnica ruralnog razvoja i izravna plaćanja je nešto što se koristi u značajno velikom postotku. Tako da iako program ruralnog razvoja još nije ugovorio u cijelosti maksimalni iznos, on bilježi najveći postotak isplaćenosti sredstava samim korisnicima.
Kada govorimo o isplaćenim sredstvima korisnicima na razini svih operativnih programa, mi ovdje govorimo već sada o više od 50% a to je bio i jedan od velikih prioriteta i ove nove Vlade da sve procedure maksimalno skrate i da se ubrza upravo ta isplata svim korisnima europskih fondova a u konačnici i da maksimalno u što kraćim rokovima ovjeravamo sredstva prema Europskoj komisiji.
Dakle trenutni podatak, 38,23 milijardi kuna u korist proračuna RH ali nastavljamo i dalje i plan je u narednih 2 mj. ovjeriti dodatnih 3 milijarde kuna prema Europskoj komisiji a time će taj postotak značajno i porasti do lipnja ove godine. Hvala vam.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala, poštovani zastupnik Okroša.

Okroša, Tomislav (HDZ)

Poštovana ministrice, zahvaljujem vam, ja sam zadovoljan odgovorom.
Uvjeren sam da ćemo u novom programskom razdoblju od 2021. do 2027. g. u sklopu Nacionalnog plana za oporavak i otpornost iskoristiti generacijsku priliku za Hrvatsku s obzirom na oko 30 milijardi eura za oporavak i razvoj koji ćemo imati na raspolaganju u budućnosti.
PDF