Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Raspudić, Nino, saziv: X, sjednica: 7

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
07.04.2021.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Dobro, idemo sad na 13. pitanje, poštovani kolega Nino Raspudić postavlja ga predsjedniku vlade Andreju Plenkoviću, izvolite.

Raspudić, Nino (Nezavisni)

Zahvaljujem.
Predsjedniče vlade Plenkoviću, izbor Marije Pejčinović Burić, vaše nekadašnje ministrice vanjskih poslova i desne ruke u vladi na funkciju glavne tajnice Vijeća Europe, svojevremeno ste nazvali, citiram, najvećim hrvatskih diplomatskim uspjehom u kandidaturama za međunarodne institucije i potvrdom snažnog vanjskopolitičkog položaja Hrvatske danas. No što smo dočekali? Hladan tuš došao je nedavno nakon 5-to dnevne virtualne posjete BiH nižerazrednog birokrata iz Vijeća Europe koji se zove Christophe Poirel, šef Uprave za ljudska prava Vijeća Europe koji je tada izjavio, citiram:
Vrijeme je da BiH pređe na drugačiji moderni sistem u kojem ne postoji diskriminacija i koji nije temeljen na konstitutivnim narodima.
Tom protuustavnom, rekao bih zločinačkom izjavom jer je aneks 4. Daytonskog mirovnog sporazuma Ustav BiH kojim je zaustavljen strašan rat i postignut krhki kompromis, Poirel je dolio ulje na vatru, uslijedile su trijumfalističke izjave Željka Komšića i Bakira Izetbegovića, pa Komšić tu izjavu naziva i kaže da ima historijski značaj i citiram „ i da je vrijeme za uspostavljanje građanske države“. A očito je to ohrabrilo i Bakira Izetbegovića da prekine započete pregovore s hrvatskim predstavnicima o promjeni Izbornog zakona.
Na moju inicijativu Odbor za Hrvate izvan Hrvatske uputio je pismo Mariji Pejčinović Burić sa upitom je li to službeno stajalište Vijeća Europe i dal ga i ona dijeli, dobili smo skandalozan odgovor u kojem uopće ne odgovara na to pitanje nego nam docira citirajući presudu Europskog suda za ljudska prava, pismo je izgledalo kao da je stiglo iz ureda Željka Komšića ili Bakira Izetbegovića.
Pa vas pitam, što se događa s Marijom Pejčinović Burić, imate li ikakav kontakt s njom i hoće li vaša vlada reagirati jer Hrvatska je članica Vijeća Europe i ima pravo ukazati na tu očito službenu politiku Vijeća Europe koja je destruktivna po BiH i pogubna po Hrvate?

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Izvolite odgovor.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepa.
Zastupniče Raspudić, što se tiče Marije Pejčinović Burić i njenih stavova kao glavne tajnice Vijeća Europe, to morate pitat nju, dakle ona je bila potpredsjednica vlade, bila je nekada i saborska zastupnica, bila je ministrica vanjskih poslova i tada je provodila politiku RH koja je više nego jasna kada je riječ o pravima Hrvata i konstitutivnosti hrvatskoga naroda u BiH. U konačnici sve naše diplomatske inicijative koje imamo bilo da su na razini bilateralnih odnosa bilo da su na razini EU, NATO-a, drugih multilateralnih foruma, pregovora sa kontaktnom skupinom, sa kvintom, sa svim akterima koji su bitni, vezani su za poštivanje prava Hrvata u BiH. Budući da je vaše porijeklo iz BiH vjerujem da ste dobro upoznati sa svime što Vlada RH na tom tragu radi, što radim u konačnici i ja osobno, da nije bilo HDZ-ovih zastupnika u Europskom parlamentu 2016. tada bi Draganu Čoviću primjerice kao u to doba predsjedavajućem predsjedništvu BiH bilo dosta teže podnijeti zahtjev za članstvo u EU.
Kad je riječ o stavovima gospodina kojeg spominjete, ja ga ne poznam, ne znam što je on tamo točno radio, ali je sigurno došao u okviru svojih funkcija i kakvi su njegovi stavovi, pretpostavljam da je to bila uobičajena linija Vijeća Europe o potrebi provedbe presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci, dakle otkad postoji te presude znamo kako je uopće do nje došlo, zašto je do nje došlo, kako ona konceptualno gleda na pitanje građanske BiH ili BiH tri konstitutivna naroda i svih drugih koji žive u njoj, to je fundamentalna razlika, jedna dihotomija međunarodne zajednice, slike Daytona i Pariza '95.g. i slike te presude Europskog suda za ljudska prava. Pozicija Hrvatske je jasna, čvrsta, stabilna, neće se promijenit niti milimetra. Nama je jako drago da su se izbori u Mostaru održali i da HDZ sada nakon 12.g. ima ponovno svog novog gradonačelnika i to gradonačelnika sa novim legitimitetom. Naša je pozicija da je ključno, nužno, kapitalno pitanje od najvećega značaja za budućnost i koheziju BiH izmijeniti Izborni zakon, Izborni zakon koji će biti plod dogovora političkih stranaka u BiH, institucija BiH i koji će omogućiti i pravedne izbore bez inženjeringa i legitimnu zastupljenost osobito kada je riječ o izborima unutar Federacije BiH.
Što se tiče kontakata sa Marijom Pejčinović Burić, ona kada dođe u Hrvatsku, a to je povremeno, ona se javi i obavimo konzultacije, ali ona danas ne predstavlja samo Hrvatsku, ona je glavna tajnica cijele organizacije Vijeća Europe i činjenica da Hrvatska ima glavnu tajnicu Vijeća Europe je ogroman vanjskopolitički uspjeh. To nismo imali do sada nikada, to nije nikakvo mjesto koje se dobije nekakvom rotacijom, to nije mjesto koje je bilo rezervirano za nekoga iz Hrvatske, to je mjesto koje smo dobili aktivnim, proaktivnim diplomatskim angažmanom, na tome su pomogli i neki zastupnici ovdje i to i pozicije i opozicije unutar hrvatskoga izaslanstava pri Vijeću Europe. Ja nisam vidio pismo koje je ona vama poslala, ja ga sa interesom želim vidjeti da vidim što to točno piše unutra pa vi imate takav stav, ali stav Hrvatske o Hrvatima u BiH bit će uvijek za njihovu ravnopravnost i …/Upadica: Hvala./… konstruktivnost i za promjenu izbornoga zakona.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala lijepa.
Izvolite očitovanje.

Raspudić, Nino (Nezavisni)

Uputili ste me na to da se obratimo gospođi Pejčinović Burić, pa upravo to smo i učinili. Evo apeliram gospođa Bušić koja je predsjednica Odbora za Hrvate izvan Hrvatske može vam proslijediti taj njen skandalozni odgovor. Ja ne znam koja je vanjska politika Hrvatske prava. S pravom ste rekli da su se mnogi upleli za to da ona dođe na tu funkciju. Vi ste lobirali u Europskoj pučkoj stranci, javna je tajna da je mjesecima hrvatska diplomatska mreža uglavnom radila za njen izbor da bismo danas dočekali to da ona de facto provodi apsolutno protuhrvatsku politiku Vijeća Europe.
Dakle, kako može biti veliki diplomatski uspjeh Hrvatske izabrati na visoku funkciju u europskoj instituciji gospođu koja provodi politiku ukidanja konstitutivnih naroda kojoj plješću Željko Komšić i Bakir Izetbegović. Ja to ne mogu, ne mogu shvatiti gdje je tu uspjeh Hrvatske. Važno je da ovo čuju i Hrvati u BiH, važno je da ovo čuje i hrvatska javnost kojoj je stalo do opstanka Hrvata u BiH što je dugoročno i opstanak znači RH jer vidjeli smo što znači ne imati svoje predstavnike kao što su Željko Komšić i Bakir Izetbegović htjeli zaustaviti međunarodnom tužbom izgradnju Pelješkog mosta pa nas je spasio Milorad Dodik koji ulaže veto i spali smo na to da skupština Republike Srpske mora izglasati taj veto da bi Hrvatska mogla graditi Pelješki most. Ovo su vrlo ozbiljne i teške stvari i katastrofalno je da netko za svoju karijeru pa makar ona i primila 300.000 EUR-a godišnje na ovakav način može biti jedan od grobara političkih svoga naroda. Dakle, ne prihvaćam ovakav odgovor to očito nije nikakav diplomatski uspjeh Hrvatske nego realizacija jedne njene karijere, radi ono što je službena politika Vijeća Europe, a smatram da bi Hrvatska morala reagirati prema Vijeću Europe jer to je očito njihova službena, službena politika, pitanje konstitutivnih naroda. Nije Dayton stvoren tako što je bilo 100 modela pa nekom greškom rekli ajmo staviti konstitutivne narode nego je to bio jedini način da se spriječi rat i stvori krhki mir i državni okvir koji se sada …/Upadica: Hvala vam./… razvrgava na vrlo opasan način.
Hvala.
PDF