Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Šašlin, Stipan, saziv: X, sjednica: 7

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
07.04.2021.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo na 11. pitanje, zastupnik Stipan Šašlin postavlja ga ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek, izvolite.

Šašlin, Stipan (HDZ)

Poštovani g. predsjedniče Hrvatskog sabora, poštovani predsjedniče hrvatske Vlade, ministrice i ministri, kolegice i kolege.
U zadnjih 10-tak dana u medijima često se govori o mogućnosti odnosno izmjenama Zakona o elektronskim medijima u kontekstu vertikalne integracije odnosno mogućnost da taj dio zakona doživi određene promjene.
Možete li nam konkretno pojasniti o čemu se radi odnosno što to znači i hoće li takve najave odnosno kakve će reperkusije i kako će se odraziti na lokalne medije? Naime, mi saborski zastupnici koji smo ujedno i čelnici jedinica lokalne samouprave, poznajemo i znamo koliko su nam lokalni mediji bitni u našim zajednicama jer oni doista osim političkih vijesti prenose i razne druge sve potrebite vijesti, od kulture, sporta itd., jel. Doista nam je to bitno da se tim medijima pomogne.
Isto tako, moje drugo konkretno pitanje odnosi se na to da li je i kako Vlada pomogla lokalnim medijima na prostorima zahvaćenim potresom odnosno na Banovini? Hvala.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala lijepo. Odgovor, poštovane ministrice kulture i medija, dr. Nine Obuljen Koržinek, izvolite.

Obuljen Koržinek, Nina (HDZ)

Hvala vam, g. zastupniče na tom pitanju.
Vi ste spomenuli vertikalnu integraciju, doista zadnjih dana u javnosti, zadnjih tjedana bilo je dosta rasprave o toj temi a pokrenuta je od strane jednog zapravo vlasnika operatora koji ujedno je i vlasnik jednog naplatnog kanala i tu su došli do određenih poteškoća u pregovorima između dakle tog nakladnika i operatora i počelo se postavljati u javnosti pitanje hoće li zakon u drugom doživjet neke promjene, ja bih u prvom redu podsjetila da sam ovdje prije 2 mj., kad je bila rasprava o Zakonu o elektroničkim medijima, u prvom čitanju najavila da će taj dio zakona doživjeti određene promjene, dakle ako se bude išlo u liberalizaciju, onda je očekivano da će se razmotriti uvođenje određenih instrumenata koji postoji u drugom zakonodavstvima, drugim riječima, ako se odobri da operator, a to će naravno biti ovdje na raspravi, istovremeno može biti nakladnik, bilo televizije ili linearne ili nekog nelinearnog sadržaja, da se u tom slučaju uvede mehanizam ili must carry ili must offer, dakle ili obveze prenošenja ili obveze ponude u kojem slučaju bi za nakladnike koji su nositelji nacionalnih koncesija se utvrdili određeni kriteriji pod kojim uvjetom ti kanali moraju biti u ponudi svih operatora pod istim uvjetima.
Vaše konkretno pitanje što će to značiti za lokalne medije, o tome se još uvijek raspravlja, to je jedna specifična situacija gdje lokalni mediji dobivaju koncesiju na lokalnoj razini i takav mehanizam se ne može uvesti. Međutim se opravdano očekivati da bi takav drugačiji hajdemo reći, liberalniji zakonski okvir koji bi ujedno unio određene instrumente za zaštitu pluralizma, stvorio i više prostora za lokalne medije, slažem se s vama, na njih trebamo posebno misliti, oni su jako važni za pluralizam, jako su važni i za informiranje ali i uopće promociju vrijednih sadržaja na lokalnoj razini.
Na vaše konkretno pitanje, njim se posebno u ovoj krizi pomoglo, što se tiče potresom pogođenog područja, tu je reagiralo Vijeće za elektroničke medije i iz svojih sredstava pomoglo sve elektroničke medije na području Sisačko-moslavačke županije međutim mi smo i tijekom krize uzrokovane pandemijom korona virusa, reagirali kao Vlada i osigurali potpore putem Vijeća za elektroničke medije onima koji su inače korisnici sredstava iz Fonda za pluralizam medija, dakle lokalnim i regionalnim nakladnicima kroz ubrzanu isplatu sredstava, otvorili smo mogućnost i donošenjem programa državnih potpora, dakle ti poduzetnici koji ranije nisu imali pristup za zaduživanje, mogu uz 100%-tno jamstvo države se zadužiti za svoju tekuću likvidnost a osigurane su i potpore neovisnim profesionalcima u području medija i pratit ćemo kako će se situacija dalje odvijati i drago mi je da ste postavili ovo pitanje i uoči rasprave o Zakonu o elektroničkim medijima u drugom čitanju, ja vjerujem da će biti zanimljiva i da će se ponuditi rješenja koja će pomoći lokalnim medijima.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Slijedeće pitanje, oprostite, poštovani zastupnik Stipan Šašlin.

Šašlin, Stipan (HDZ)

Hvala vam.
Poštovana ministrice, zadovoljan sam vašim odgovorom i pozivam i vas osobno i ministarstvo i Vladu da prilikom upućivanja ovog zakona u drugo čitanje doista vodite računa o potrebama odnosno situaciji lokalnih medija. Činjenica je da je njima u ovo vrijeme korona krize odnosno korona pandemije opao promet odnosno postotak oglašavanja i mogućnost financiranja iz drugih izvora. Tako da doista evo na, tijekom ovog drugog čitanja i kroz javnu raspravu da se pokuša kako god je moguće zaštiti jel znamo doista koliko su ti mediji nama na lokalnoj razini bitni i koliko oni ukupno utječu na kvalitetu života i rada lokalnih zajednica.
Evo, hvala.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala lijepa.
PDF