Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Škoro, Miroslav, saziv: X, sjednica: 7

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
07.04.2021.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo dalje s pitanjima, sada su na redu dva potpredsjednika, prvi je na redu kolega Škoro, on će svoje pitanje postaviti ministrici poljoprivrede Mariji Vučković, izvolite.

Škoro, Miroslav (Domovinski pokret)

Hvala vam lijepa poštovani g. predsjedniče.
Poštovana gđo. ministrice, volio bih vam skrenuti pozornost na jedno imenovanje koje se dogodilo u vašem resoru nedavno. Naime, Spomenka Đurić dugogodišnja državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondove EU prije nekoliko dana smijenjena je s mjesta državne tajnice i imenovana u upravno vijeće Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Za one koji ne znaju, gđa. Đurić je nakon Vojno-tehničkog fakulteta JNA bila djelatnica OESS-a, te Srpskog narodnog vijeća, a na dužnosti državne tajnice došla je temeljem trgovačke pogodbe SDSS-a i HDZ-a u kvoti SDSS-a pretpostavljam. Smijenjena je nedavno kada je otkriveno da je tijekom obnašanja dužnosti državne tajnice uspjela potpisati preko 1700 različitih nezakonitih rješenja. Dosada je 12-ero nezadovoljnih prijavitelja kojima je gđa. Đurić ponavljam, nezakonito potpisala rješenja, podnijelo tužbe i ministarstvo je na sudu sve te sporove glatko izgubilo. Nije dakle slučajno da će i ostali oštećeni biti ti koji će podići optužbe i ministarstvo će naravno dalje gubiti, a država će gubiti javni novac. No čini se da vladu takva situacija uopće ne uzbuđuje obzirom da su na zatvorenom dijelu sjednice prije nekoliko dana kao što rekoh gđu. Spomenku Đurić imenovali novom članicom upravnog vijeća spomenute državne agencije.
Poštovana ministrice, pitanje koje vam upućujem je jeste li znali za ove podatke vezane uz gđu. Đurić, naime ako jeste, zašto je gđa. za nagradu imenovana na novu dužnost, a ako niste što ćete poduzeti sada nakon što ste saznali ove inkriminirajuće podatke? Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite ministrice odgovor.

Vučković, Marija (HDZ)

Poštovani g. zastupniče, zahvaljujem na pitanju. Suprotno vašem navodu, gđa. Spomenka Đurić je imenovana kao državna tajnica u upravno vijeće Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Naime, članovi upravnog vijeća se sukladno propisima biraju iz redova Ministarstva poljoprivrede odnosno ministar je po funkciji iz radničkog vijeća i iz Ministarstva financija i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i bira ih vlada na prijedlog ministra poljoprivrede koji sakuplja prijedloge nadležnih drugih ministarstava, dakle u skladu s procedurom, na prijedlog, na moj prijedlog vlada je imenovala državnu tajnicu u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU gđu. Spomenku Đurić.
Što se tiče sudskih sporova ja ih u ovom trenutku ne mogu komentirati, dakle gđa. Spomenka Đurić prema njezinim očitovanjima imala je potrebna ovlaštenja za potpis, a sud je procijenio drukčije.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje.

Škoro, Miroslav (Domovinski pokret)

Hvala lijepo. Ja se ispričavam ako sam pogriješio kod procedure, međutim i dalje govorimo o istoj osobi i dalje se to imenovanje dogodilo, ali i dalje se dogodilo tih 1700 nezakonito potpisanih rješenja, uostalom država je izgubila te sporove i to je sve skupa evidentno. Dakle, mi govorimo ovdje o situaciji u kojoj je gđa. oštetila državni proračun jer su isplaćene odštete temeljem izgubljenih sporova. Govorim o činjenici da je naštećeno percepciji političara koji već imaju percepciju kakvu imaju ili kakvu imamo i pitanje je to na neki način i kaznene odgovornosti jer ne možete se ne složiti da je tu bilo zloupotrebe položaja i ovlasti. Jedino ako ćete mi reći da se sve skupa događa zbog toga što je gđa. Đurić svojevremeno bila žena koja je ne znam osigurala posebno predavanje g. Plenkoviću na Političkoj akademiji SNV-a i temeljem toga joj je dopušteno da potpisuje nezakonitih rješenja koliko hoće. Naime, postavlja se pitanje koliko nezakonitih rješenja u hrvatskoj državi smiješ potpisati i da bi dalje ostao u službi?
PDF