Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Prkačin, Ante, saziv: X, sjednica: 7

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
07.04.2021.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo sada na 5. pitanje, poštovani kolega Ante Prkačin postavit će ga predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću. Izvolite.

Prkačin, Ante (Domovinski pokret)

Hvala lijepo poštovani g. predsjedniče HS-a, predsjedniče hrvatske Vlade, ministri, uvažene kolegice i kolege.
Evo, kako je aktualni sat počeo mirno, gotovo idilično, ja ću predsjedniku Vlade postaviti jedno prijateljsko pitanje.
Prijateljstvo zato što sadrži jedan ozbiljan, a lako rješiv problem sa vrlo malo uloženog truda, rada i energije, skinut ćete mlinski kamen s pleća hrvatskom narodu, a pomoći nekim državama u susjedstvu, prvenstveno Crnoj Gori, jer Crna Gora i Hrvatska imaju sličan problem, imaju zajedničkog neprijatelja, a to je destruktivno i neprijateljsko djelovanje Srpske pravoslavne crkve. Ta institucija je samo formalno vjerska, ona je zapravo politička i vojna i ona svojim terorističko diverzantskim djelovanjem razara i uništava Crnu Goru i čini političku štetu Hrvatskoj, pljačka jednako Crnu Goru i Hrvatsku, problem je u tome što je Crnogorcima jasno o čemu se radi, ali oni nažalost nemaju dovoljno snage da se elegantno riješe ovoga problema, no, ja vjerujem i nadam se da će se oni ovoga problema ipak riješiti.
A mi u Hrvatskoj nemamo dovoljno pameti da se tog problema riješimo, posebno nije imao dovoljno pameti jedan od vaših prethodnika prije 18 godina, kad je potpisao jedan skandalozan ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Dakle, tada je Ivica Račan kao legalni predsjednik Vlade, stvarne Vlade, stvarne države, potpisao ugovor sa nepostojećim predsjednikom nepostojećeg episkopskog savjeta nelegalne Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj. Hoćete li revidirati taj ugovor, odnosno kad ga pregledate, on je zreo za poništiti.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala vam lijepa. Izvolite odgovor.

Plenković, Andrej (HDZ)

.../Govornik naknadno uključen./... Hvala lijepa poštovani zastupniče Prkačin. Koliko je meni poznato, vi ste prvi koji podiže ovo pitanje.
Ja moram priznati da nisam u HS-u, pa evo, u zadnjih 10 godina, otkad sam ja ovdje izabran prvi put, čuo da netko dovodi u pitanje taj sporazum. Ne vidim koje argumente ste iznijeli da dovedemo u pitanje sadržaj. Ja ću ga, sada više iz radoznalosti pogledati da vidim što to u njemu piše, što bi bilo u suprotnosti sa eventualno našim pravnim poretkom, što bi bilo u suprotnosti sa drugim ugovorima koje Hrvatska ima sa vjerskim zajednicama i mogu vas o tome obavijestiti, ali ne vidim što je to u tom Ugovoru sporno pa da se evo, 18 godina nitko toga nije sjetio do vas danas.
Ali, dopustite da vam na to odgovorimo kada proučim ugovor. Hvala vam.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitanje.

Prkačin, Ante (Domovinski pokret)

Bolje ikad nego nikad.
Kad pogledati hrvatski Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica, u čl. 1 traži da svaka vjerska zajednica bude upisana u evidenciju. Kad pogledate evidenciju vidjet ćete da Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj na taj način u evidenciji nema. Ima na desetke kojekakvih organizacijskih oblika, ali Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj ne postoji.
Dalje, kad pogledate Ustav srpske pravoslavne crkve, ni u jednom članku Ustava nećete naći epskopski savjet niti predsjednika koji je to potpisao, da je vremena, ja bih rado objasnio razloge zbog čega srpska pravoslavna crkva nije upisana u evidenciju i zbog čega nema u Ustavu jer ustav koji ja citiram, to je srbijanski Ustav, zapravo bi se ja morao prvo ispričat g. predsjedniku Sabora pa kompletnoj Vladi, svima nama i samom sebi što jedan pravni dokument susjedne neprijateljske zemlje kao relevantan spominjem u Hrvatskom saboru ali on nije relevantan uopće nego ga spominjem samo da pokažem na jednu potpuno promašenost ugovora koji je potpisan prije 18 g. a dakle nisu u evidenciji i nemaju svoj status u Hrvatskoj odnosno status imaju sjajan, nego nemaju statut, pardon, nisu radi toga što ne priznaju hrvatsku državu i hrvatsku samostalnost.
To je najžilaviji, najotporniji dio velikosrpstva i to onog prvo jugoslavenskog velikosrpstva, ne Jugoslavije Brozove nego Karađorđevićevske pa ako hoćete, ne ni princa Pavla nego Aleksandra Karađorđevića, crnorukaška Jugoslavija je to koja vrlo destruktivno djeluje na svim ovim prostorima. Hvala lijepa.
PDF