Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Lekaj Prljaskaj, Ermina, saziv: X, sjednica: 7

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
07.04.2021.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Gospođe i gospodo zastupnici, počinjemo s postavljanjem pitanja Vladi odnosno pojedinom članu Vlade u skladu s odredbama Poslovnika, čl. 132. do čl. 139.
Aktualno prijepodne održava se na početku svake sjednice prije prijelaza na prvu točku dnevnog reda.
Prva na redu za postavljanje pitanja danas je zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj i pitanje upućuje ministru unutarnjih poslova i potpredsjedniku Vlade Davoru Božinoviću, izvolite.

Lekaj Prljaskaj, Ermina (Nezavisni)

Poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora, poštovani predsjedniče Vlade, poštovane ministrice i ministri.
Kao što je rečeno, prvo pitanje upućujem ministru g. Božinoviću.
G. Božinović, od 1. siječnja ove godine u primjeni je novi Zakon o strancima. Zakon u jednom djelu doprinosi brzom rješavanju pojedinih slučajeva no s druge strane, praksa nam pokazuje i niz manjkavosti u procesu zapošljavanja državljana trećih zemalja.
Kritike poslodavaca idu u smjeru nepostojanja jedinstvenog i potpunog popisa potrebne dokumentacije, neusklađenosti praksi referenata prilikom produženja dozvola za rad, dugog postupka za izdavanje EU plave karte i čitavog niza administrativnih zapreka koje usporavaju postupak testa tržišta rada i izdavanje dozvola za boravak i rad državljana trećih zemalja.
Molim vas stoga da mi odgovorite što se misli učiniti po pitanju unapređenja zakona odnosno što se čini da se uklone manjkavosti i da se sustav izdavanja dozvola za boravak i rad ubrza i poboljša? Hvala vam.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite, odgovor.

Božinović, Davor (HDZ)

Hvala lijepa. Hvala vama, uvažena zastupnice Prljaskaj.
Da, točno ste rekli, imamo novi Zakon o strancima koji je na snazi od 1. siječnja, zakon kojim smo zapravo s jedne strane nastojali i nastojimo zaštititi domaće tržište radne snage ali također otvorit se i za strane radnike, pogotovo u deficitarnim zanimanjima.
Točno je, tim zakonom smo napustili onaj model godišnjih kvota dozvola koji je bio dosta rigidan i novi model je upravo pozicioniran tako da bi se samo tržište rada, da bi bilo fleksibilno za sve oni koji posluju uredno u RH, dakle takvi poslodavci sada mogu prethodno tražiti od HZZZ-a test tržišta radne snage i mora im se odgovoriti u roku od 15 dana, ukoliko postoji potreba za tim zanimanjem, onda se podnosi zahtjev MUP-u.
MUP mora riješiti taj zahtjev u roku 15 dana, dakle sve skupa u roku 30 dana cijeli taj postupak mora biti dovršen, s tim da je upravno vijeće HZZZ-a početkom godine donijelo i listu deficitarnih zanimanja gdje spadaju zanimanja poput zidara, klesara, mesara, vozača teretnih vozila, programera i ukoliko je neko zanimanje s te liste, onda ne treba ni raditi test tržišta radne snage već se odmah upućuje zahtjev MUP-u koji onda traži mišljenje od HZZZ-a ali cijeli proces onda mora biti dovršen u roku od 15 dana.
Ja mislim da je već sada možemo reći da je ovaj zakon u tom djelu zasigurno pokazao opravdanost jer imamo riješenih od 15 000 takvih zahtjeva a ovo što ste rekli da postoje određeni problemi, vidite, to je novi zakon međutim u njegovoj izradi su se od početka involvirali svi oni koji su za to zainteresirani, od HUP-a, raznih firmi, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, MUP-a, Zavoda za zapošljavanje i na redovitoj bazi se sastaju.
Evo danas je primjerice sastanak koji je potakao Hrvatska udruga poslodavaca gdje će biti svi koji su i radili na izradi tog zakona i koji već imaju određena iskustva i sigurno da će i prema mojim saznanjima biti razgovora i o toj dokumentaciji koja je potrebna, o edukacijama za sve službenike koji zaprimaju zahtjeve, tako da sam siguran, kao što smo partnerski napravili taj zakon zajedno sa poslodavcima, da će se naći rješenje za svaki problem koji se može pojaviti u njegovoj provedbi.
Evo, hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala vama. Sada će zastupnik Josip Šarić postaviti, pardon, evo, ispričavam se, imate pravo na očitovanje, izvolite.

Lekaj Prljaskaj, Ermina (Nezavisni)

Poštovani g. ministre, djelomično sam zadovoljna vašim odgovorom. Obzirom na stanje na tržištu rada i činjenicu da neovisno o posljedicama pandemije očekujemo zapošljavanje državljana trećih zemalja tijekom turističke sezone, nužno je unaprijediti Zakon o strancima i maksimalno eliminirati sve zapreke kako bi se ubrzao postupak testiranja tržišta rada te izdavanje dozvola za boravak i rad stranaca.
Hvala vam.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Zahvaljujem i vama.
PDF