Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Šašlin, Stipan, saziv: X, sjednica: 6

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
19.01.2021.

Jandroković, Gordan (HDZ)

37. pitanje, zastupnik Stipan Šašlin će postaviti potpredsjedniku Vlade ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu, izvolite.

Šašlin, Stipan (HDZ)

Poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora, poštovani ministri, kolegice i kolege.
Moje pitanje upućeno je ministru hrvatskih branitelja g. Tomislavu Medvedu a vezano je uz pomoći hrvatskim braniteljima i stradalnicima na potresom zahvaćenom području.
Naime, radi se o ljudima i obiteljima koji su u proteklih 25 g. na tom području doživjeli dvije teške tragedije. Prva u Domovinskom ratu, kada su naišli odnosno dočekali sve razoreno i opljačkano svoja domaćinstva a danas evo, ovaj razorni potres to je ponovio. Mislim da ćemo se svi složiti da takve dvije tragedije doživjeti u životu jednog čovjeka, običnog pojedinca ili obitelji, sigurno nije lagano.
Isto tako moje pitanje vezano je i uz ulogu i aktivnosti udruga proisteklih iz Domovinskog rata koje su nastradalom području prema informacijama provjerenim od prvoga dana, koje marljivo i strpljivo rade, pomažu na terenu a nažalost u medijima se o svemu tome vrlo malo da vidjeti i pročitati. Ispada opet da hrvatski branitelji marljivo i samozatajno rade dok pojedinci dolaze tamo da bi prikupljali jeftine političke poene, pravili selfije itd. Molio bih vas za vaš komentar situacije na terenu.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite.
.../Govornik se ne razumije./...
…/Upadica predsjednik: Samo isključite se zastupniče, samo malo potpredsjedniče. evo izvolite./…

Medved, Tomo (HDZ)

Hvala lijepa g. predsjedniče, gđe. zastupnice i zastupnici, uvaženi zastupniče Šašlin, hvala vam na ovom pitanju. I dozvolite mi da istaknem ulogu hrvatskih branitelja i u ovoj katastrofi koja je nažalost pogodila Sisačko-moslavačku, dijelove zagrebačke i dijelove Karlovačke županije, sav njihov doprinos u sanaciji štete i pomoći stradalima u ovom potresu.
No, jednako tako želim se osvrnuti i na njihov doprinos svim ranijim krizama koje smo imali, pa tako i na potres koji je bio zahvatio Grad Zagreb i dijelove Krapinsko-zagrebačke županije i Zagrebačke županije. Isto tako hrvatski branitelji su dali izrazito veliki doprinos na teritoriju cijele Hrvatske u borbi protiv širenja virusa Covid-19.
Poglavito je važno naglasiti da su hrvatski branitelji u najvećoj mjeri uključeni u sustav civilne zaštite kao sastavnice sustava i sustava domovinske sigurnosti i u najvećoj mjeri svoj doprinos daju upravo kao aktivni dionici i aktivni čimbenici u tom sustavu.
Jednako tako iznimno mi je drago da su naše udruge hrvatskih branitelja proistekle iz Domovinskog rata i kroz svoju organizaciju kako onaj administrativni dio koji udruga organizira kroz okupljanje svoga članstva, svojih članova hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata stalno prisutna i čini izrazito velike napore u cilju smanjivanja posljedica odnosno ublažavanja posljedica ovog potresa.
Ono što svakako moramo naglasiti kao što ste i sami rekli, dakle Sisačko-moslavačka županija jedna je od onih županija koja je u Domovinskom ratu prošla najteža stradanja, dakle na području Sisačko-moslavačke županije imamo 26.000 hrvatskih branitelja, 3750 HRVI, poginulih hrvatskih branitelja je 611. Od završetka Domovinskog rata do danas umrlo je preko 5500 hrvatskih branitelja, nažalost 480 hrvatskih branitelja i civila još uvijek tražimo, još uvijek su u kategoriji nestalih hrvatskih branitelja i civila na području te županije, dakle to govori o razmjerima na razini Sisačko-moslavačke županije, a o materijalnoj šteti da se i ne govori. I ovi su ljudi nakon Domovinskog rata na tom području ponovno vratili život, započeli su svoj život i sad je uslijedila i ova druga katastrofa.
Ono što želim naglasiti je i uloga Ministarstva hrvatskih branitelja kao što je to bilo nakon potresa u Gradu Zagrebu gdje smo ciljano raspisali natječaj za naše udruge za pružanje psihosocijalne pomoći gdje imamo oko 42 udruge koje su prošle na tom javnom natječaju gdje smo financirali sa gotovo 10 milijuna kuna ciljano programe koji su usmjereni prema hrvatskim braniteljima i da smo isto tako započeli sad postupak za pozivanje udruga da se uključe i kroz svoje kvalitetne programe i projekte doprinesu potpori hrvatskih branitelja. Isto tako čitav niz mjera koje smo organizirali, a vezano za pružanje psihosocijalne pomoći i potpore, ali i kroz angažiranje svih naših područnih jedinica koje su dostupne svim hrvatskim braniteljima. Dakle, hrvatski branitelji su dali svoj veliki doprinos u saniranju štete odnosno u smanjivanju posljedica ovog potresa …/Upadica: Hvala vam/… kao i Ministarstvo hrvatskih branitelja. Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje.

Šašlin, Stipan (HDZ)

Poštovani g. ministre, zadovoljan sam apsolutno vašim odgovorom i doista nisam ni očekivao nešto drugo s obzirom da se radi o hrvatskim braniteljima, da se radi o ljudima koji su prošli krizne i još možda i teže kud i kamo životne situacije i da jednostavno moramo konstatirati da hrvatsko jedinstvo, hrvatska solidarnost, hrvatsko domoljublje još jednom je došlo potpuno do izražaja, kazalo se na djelu, to niko ne može osporiti, na to moramo biti ponosni i to je ono što je trenutno najvrijednije u hrvatskom narodu. Hvala.
PDF