Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Perić, Grozdana, saziv: X, sjednica: 6

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
19.01.2021.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Sada je na redu zastupnica Grozdana Perić koja će postaviti pitanje ministru rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josipu Aladroviću. Izvolite.

Perić, Grozdana (HDZ)

Hvala lijepo poštovani predsjedniče HS-a, poštovani predsjedniče hrvatske Vlade, prisutni ministri, kolegice i kolege.
Evo ja ću postaviti pitanje ministru Aladroviću. Naime, činjenica da smo, svi spominjemo upravo recentna događanja, ali i ona koja nas prate od 2020. a to je i pandemija, a sada evo i potres koji je zahvatio, zapravo kada gledamo po broju stanovnika, onda gotovo pola Hrvatske. Sagledavajući u cjelini, vidimo da je zaista potrebno voditi cjelovitu brigu o tome što se događa i kako se može funkcionirati u takvim uvjetima i vrlo je značajno upravo i naše članstvo u EU gdje na taj način koristimo solidarno i okvirima mogućnosti EU sredstva koja će pomoći da bi mogli i da možemo održati gospodarstvo, da bi mogli održati zaposlenost.
Svi smo ili naši članovi obitelji su isto tako poduzetnici ili zaposleni kod poduzetnika, jako je važno kako ćemo planirati svoju budućnost. Tako me, a poznato je koliko je već do sada uloženo u sve te mjere. Zanima me, ministre, uz poznate mjere, što sve još planirate u okviru svog programa poduzeti za upravo ova područja koja su zahvaćena sada, potresom, pogotovo Sisačko-moslavačka i Karlovačka županija?
Hvala lijepo.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor.

Aladrović, Josip (HDZ)

Poštovani g. predsjedniče HS, poštovana zastupnice, poštovani zastupnici.
Poštovana gđo. Perić, ja se zahvaljujem na ovom pitanju. Danas smo već iz rasprave u HS-u mogli čuti djelomičan odgovor na ova pitanja, no naravno, napomenut ću one najvažnije aspekte koji su se dogodili tijekom 2020. g. i naravno, osvrnuti se na sve ono što nas čeka u 2021. g.
Vezano za očuvanje radnih mjesta odnosno vezano za COVID krizu koja je nas je snašla od mjeseca ožujka 2020. g., hrvatska Vlada je adekvatno i pravodobno odreagirala iz konteksta tržišta rada, naravno želeći zaštititi tržište rada i želeći očuvati tržište rada.
Kako bi se to sve provelo, formirali smo mjere za očuvanje radnih mjesta za koje je do sada isplaćeno više od 8 milijardi kuna, kojima su obuhvaćeni odnosno utjecalo se na sudbine više od 600 000 zaposlenih kako bi oni ostali u zaposlenosti i više od 100 0000 poslodavaca je koristilo ove mjere kako bi nastavili svoju poduzetničku odnosno poslovnu aktivnost.
Svjesni smo s druge strane da COVID kriza nije završena, da nas očekuju dodatne turbulencije iz ekonomskog konteksta u svim državama okruženja pa tako i u RH, stoga smo odreagirali i prema 2021. godini. Već ranije smo najavili da mjere koje se tiče samog očuvanja radnih mjesta su produljene za mjesec siječanj i mjesec veljaču, za sve one kojima je obustavljen rad, kojima je zabranjen rad i čija poslovna aktivnost iz objektivnih okolnosti COVID krize u ovom trenutku ne može polučiti poslovne rezultate.
S druge strane možemo vidjeti na tržištu rada da svi oni ciljevi koje smo željeli ispuniti smo ih uspjeli ispuniti, dakle očuvali smo tržište rada i kada se uspoređujemo s drugim europskim zemljama, zaista možemo izraziti zadovoljstvo rezultatom mjera koje smo, ekonomskih mjera prije svega, koje smo poduzeli u proteklom razdoblju.
Ono što nas čeka u 2021., dakle produljenje mjera za prva dva mjeseca, ukoliko to bude potrebno, bit će i duže, zatim mjera skraćenog radnog vremena kao jedna mjera ažurirana do 90% ne efikasnih sati koje pokrivamo poduzetnicima za cijelu godinu, dakle od početka siječnja do kraja prosinca te naravno, ostale mjere koje ćemo donositi sukladno vremenu odnosno epidemiološkoj situaciji u kojoj se bude kretali.
Želim još napomenuti da povrh toga, izdvojili smo više od milijardu i 200 milijuna kuna za mjere aktivne politike zapošljavanja, očekujemo da ćemo ih iskonzumirati i na taj način investirati dodatnih više od milijardu kuna za stvaranje novih radnih mjesta, za generiranje novih radnih mjesta u onim granama, u onim sektorima za koje smatramo da mogu kreirati najviše dodane vrijednosti i na taj način očuvati ali i osnažiti ekonomiju i u 2021. g. i vi ste spomenuli u vašem pitanju pa ću dat odgovor i na taj dio pitanja, dakle europski fondovi su maksimalno iskorišteni upravo za rješavanje izazova na tržištu rada i moramo napomenuti da više od 300 milijuna eura planiramo samo u 2021. g. iz .../Govornik se ne razumije./... iskoristiti na očuvanju tržišta rada.
Još jednom napominjem, adekvatno, kvalitetno i pravodobno ćemo odreagirati i na sve one izazove na tržištu rada s kojima se nađemo u 2021. godini. Hvala vam.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite, očitovanje.

Perić, Grozdana (HDZ)

Hvala lijepo.
Ministre, zaista možemo posvjedočiti i to na kraju potvrđuju i sami poslodavci da je Vlada reagirala vrlo promptno i zahvaljujući upravo tome što smo članica jedne velike obitelji koja promišlja kako što bolje formulirati mjere i za vlastite poduzetnike, dakle svim tim saznanjima zapravo pomažemo i sami sebi i na ovaj način što je više nego očito, nije došlo do drastičnog povećanja broja nezaposlenosti, ono što su mnogi priželjkivali da će se dogoditi i zaista evo, očekujemo da će i ova pandemija s vremenom jenjavati kako bi zapravo u novom periodu i u ovom ciklusu koji pred nama, omogućiti da možemo zaista nastaviti što kvalitetnije raditi i u tom smislu eto, uz sve ove mjere koje ste naveli, da će onda biti moguće i pokretati određene poslove i davati šansu i mladima na svim područjima pogotovo na tim potpomognutim, da mogu stvarati svoja domaćinstva i na kraju krajeva, obitelj. Hvala.
PDF