Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Cappelli, Gari, saziv: X, sjednica: 6

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
19.01.2021.

Reiner, Željko (HDZ)

Sada će zastupnik Gari Cappelli postavit pitanje ministru vanjskih i europskih poslova poštovanom dr. Gordanu Grlić Radmanu.

Cappelli, Gari (HDZ)

Hvala lijepo potpredsjedniče HS, predsjedniče vlade, ministri.
Poštovani ministre vanjskih i europskih poslova, kao što znamo sutra je inauguracija u SAD-u i naravno da cijela međunarodna zajednica je uprla oči u ono što će se dalje od sutra, pa na dalje događati. Svjedoci smo ovih dana šokantnih zbivanja u SAD-u, posebice u kontekstu napada na kongres od strane pristaša predsjednika u odlasku Donalda Trumpa, čime su mnoge zemlje međunarodne organizacije pokazale ozbiljnu dakle zabrinutost i pozvale na poštivanje demokratskih načela. Ujedno predsjednik na odlasku Trump je posljednjih nekoliko mjeseci poduzimao i korake koji jasno narušavaju odnose s Kinom, te pojedine zemlje koje imaju osjetljiva neriješena bilateralna pitanja doveo još u nezavidniju dakle situaciju. Tu su naravno i potezi povlačenja SAD-a iz klimatskih sporazuma kao što je Pariški sporazum, a i neki drugi itekako važni.
Ako k tome pribrojimo isto tako važnost koju RH ima u odnosima s Amerikom, a to je program izuzeća od viza, Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, gospodarska suradnja koja je bila od 2019. 5% veća negdje na razini 650 milijuna dolara, pa LNG terminal i suradnja na području obrane.
Moje pitanje je, kako vi vidite budućnost transatlantskih dakle odnosa osobito nakon potvrde kongresa ovih dana Joe Bidena za predsjednika SAD-a, koja su očekivanja dakle daljnjeg razvoja odnosa EU i SAD-a, pa u svemu tome naravno i interes odnosa RH sa SAD-om? Hvala lijepo.

Reiner, Željko (HDZ)

Odgovor poštovanog ministra Grlić Radmana.

Grlić Radman, Gordan (HDZ)

Hvala vam lijepa g. potpredsjedniče, uvaženi g. zastupniče, predsjedniče vlade, kolegice i kolege.
SAD globalni su akter, stjegonoša mira, slobode, demokracije, paradigma u međunarodnoj zajednici, u međunarodnom poretku, aktivni zagovornik i sudionik i svakako da je u žiži interesa svjetske javnosti upravo bilo to potvrđivanje predsjednika, sigurno da nismo navikli na ove scene koje su se dogodile i mislimo da će to biti u fokusu prije svega znači naći uzroke te krize, neredi koji su se dogodili 6. siječnja, a naravno isto tako sa najvećom krizom pandemijom zemlja koja zapravo najviše ima i zaraženih i umrlih. Evo imali smo neki dan zabilježeno 4470 umrlih, u 5 dana 20.000 znači to je velika, to je pandemija, a u najavi Bidena da će u prvih 100 dana uspjeti nabaviti 100 milijuna doza cjepiva govori o tome koji je to interes zapravo Bidenove administracije.
Naravno, uloga SAD-a je nezamisliva bez aktivne politike dakle u jačanju vanjske dimenzije jer smo navikli vidjeti SAD kao aktivnog svjetskog lidera kada je u pitanju zaštita mira, sigurnosti, demokracije i sigurno da ono što ste vi uvodno naveli isto tako, dali do znanja jačanje transatlantskih veza zapravo što očekujemo, prije svega znači očekujemo vidljivost i jasniju ulogu SAD-a u NATO-u, prije svega u vojnoj sigurnosti, a uključujući naravno i migracije i borbu protiv antiterorizma, to su zapravo i naše europske politike.
Naravno, povratak Pariškom sporazumu o klimi svakako je jedan najava dakle samog Bidena očekujemo da ćemo tu opet raditi zajedno, to su zapravo oni ciljevi i zapravo oni elementi koji nas povezuju, a naravno očekujemo i poboljšanje tradicionalnog gospodarskog, gospodarske suradnje s EU, ali prije svega i s Njemačkom.
Kada govorimo o vanjskoj politici sigurno da pitanje bliskoistočne krize bez udjela odnosno sudioništva SAD-a također je nezamisliva. Očekujemo stanoviti povratak u, dakle u nuklearni dogovor s Iranom kako bi se i kriza na Bliskom Istoku uspješno riješila. Naravno jačanje koalicije prema Kini i prema trećim zemljama zajedno sa EU to je prije svega tradicionalni saveznik SAD-a i EU.
Ono što ste vi kazali da hrvatski, hrvatski interesi, ono što niti jednoj vladi do sada nije uspjelo, to je izuzeće viznog režima ulazak u program i očekujemo da uskoro upravo državno tajništvo donese službeni podatak da je Hrvatska ispunila taj zahtjev ispod 30%, čuli smo neslužbeni podatak 2,7% što će omogućiti hrvatskim građanima turistički dakle odlazak i poslovi odlazak, a naravno i Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja prije svega će pogodovati poslovnim ljudima i boljoj suradnji u gospodarstvu. Hvala lijepa.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje.

Cappelli, Gari (HDZ)

Hvala lijepo g. ministre.
Važno je kao što ste rekli pri kraju da se pojačaju kad bude se prilika imala dakle nakon ove covid krize da se pojača mogućnost dolaska opet turista u RH, da ne zaboravimo podatak da oko pola milijuna turista dolazi u RH iz SAD-a, da smo bili pokrenuli aviolinije direktne nakon 30.g. praktički, da itekako je važno da se opet pokrenu te inicijative i da se vrati, dakle taj, taj međunarodni promet turizma i svega.
Evo nedavno je u američkim novinama isto tako vidljivo da je Hrvatska kao jedna od među prvih 11 poželjnih za američke građane za ovu godinu. Dakle, kažem spuštanjem krize i pritiska svega oko Covida-19 sigurno možemo reći optimističke rezultate da možemo očekivati upravo i sa turističkog tržišta Amerike i sa naravno uspostavljanjem kao što smo i rekli opet kontakata dakle avioprometa koji je itekako važan pogotovo za jug Hrvatske, a to je za Dubrovnik koji većinu turista upravo prima sa britanskog i američkog tržišta. Naravno očekujemo i bolju suradnju kao što je i čelnica Komisije EU rekla da očekuju se daleko bolji odnosi sa Bidenovom administracijom u odnosu na dosadašnju i da će se jačati ti, ti upravo odnosi i na svim drugim poljima dakle gospodarskim naročito turističkim ali pitanje obrane i svega drugoga.
Evo, hvala lijepo.
PDF