Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Tušek, Žarko, saziv: X, sjednica: 6

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
19.01.2021.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Slijedeće pitanje postavit će poštovani zastupnik Žarko Tušek ministru gospodarstva i održivog razvoja dr. Tomislavu Ćoriću.

Tušek, Žarko (HDZ)

Hvala uvaženi potpredsjedniče Hrvatskog sabora.
Kolegice i kolege, uvaženi ministre generalno mislim da ne trebamo se ponavljati, svi smo svjesni okvira u kojemu naše gospodarstvo, naši gospodarstvenici, poduzetnici i obrtnici posluju u ovoj pandemijskoj godini, naravno da je u fokusu ove godine bilo prije svega očuvanje zdravlja svakog čovjeka, pogotovo ugroženih skupina, ali također sve države EU pa i svijeta globalno činile su što kroz nacionalne instrumente što kroz u našem slučaju EU institucionalno velike napore kako bi se očuvala vitalnost gospodarstva, pogotovo onog malog, srednjeg poduzetništva, obrtništva koje je na neki način u ovoj krizi možda i najugroženije. Nažalost ono što se dogodilo nama ovdje u Hrvatskoj pogotovo sjeverozapadnoj Hrvatskoj, središnjoj Hrvatskoj i na području Banovine jest tragedija potresa koja je dodatno oslabila investicijski i ekonomski potencijal našeg gospodarstva naših poduzetnika i obrtnika generalno, a znamo da je to područje pogotovo Banovine jest i u tom smislu deficitarno i ima poteškoće u razvoju. Upravo zbog toga eto postavljam konkretno pitanje koje su mjere koje vi kao ministarstvo u ovom trenutku predlažete, osmišljavate, kreirate s jedne strane kako biste pomogli ove gospodarstvenike, poduzetnike i obrtnike sa područja Banovine i Sisačko-moslavačke županije kojima je najugroženije u kontekstu tragedije potresa, ali i generalno što kao ministarstvo predlažete, što osmišljavate i što kreirate kako bismo što je to moguće predvidivo nastupili u slijedećoj ekonomskoj godini 2021. u kojoj smo već došli i što bi to naši gospodarstvenici mogu očekivati kao potporu za jačanje svojih investicija, svojeg gospodarstva da to bude što je to moguće predvidivo kako u segmentu sanacije onoga što je iza nas, tako i u segmentu razvoja koji je ispred nas.
Eto, hvala vam lijepo.

Reiner, Željko (HDZ)

Poštovani ministar gospodarstva i održivog razvoja Ćorić.

Ćorić, Tomislav (HDZ)

Hvala vam lijepa.
Zastupniče Tušek dopustite da odgovor na vaše pitanje podijelim u dva dijela. Prije svega mjere koje su poduzete uslijed šoka koji je naša ekonomija doživjela tijekom pandemije Covid-19 virusa, dakle tu ću se prije svega referirati i na činjenicu da smo i od strane Ministarstva rada kolege Aladrovića, ali isto tako i u okviru nadležnosti Ministarstva gospodarstva kroz kreditne linije i HAMAG BICRA odnosno Hrvatske banke za obnovu i razvoj učinili sve kako bi naši poduzetnici ovu fazu u kojoj dio djelatnosti ne funkcionira odnosno zaključan je uslijed mjera protiv daljnjeg širenja zaraze kako bi tu fazu preživjeli odnosno kako bi im omogućili da budu spremni za postfazu, a to je otvaranje ekonomije i ekonomski oporavak. Tu bih naglasio mjeru 4.000 kuna s jedne strane, s druge strane isto tako namirenje fiksnih troškova kao što znate za naše poduzetnike koji su najviše pogođeni ovom krizom, ali isto tako i kredite HAMAG BICRA Covid-19 program koji je u kontekstu drugog dijela vašeg pitanja, a to je riječ o potresu koji je pogodio naša područja Siska odnosno Banovine koji je prouzročio dodatnu štetu. U tom kontekstu mi smo reagirali odmah onoliko brzo koliko je to bilo moguće kroz proširenje Covid-19 programa kako bi oni koji su s područja Sisačko-moslavačke županije odnosno njihovi zahtjevi za kredite bili što je moguće prije obrađeni i kako bi im se omogućila likvidnost. S druge strane spustili smo ljestvicu za nekoliko županija koje spadaju u ovu tzv. prvu skupinu s obzirom na svoj stupanj razvoja i na taj način omogućili s područja svih tih županija poduzetnicima lakši dolazak do likvidnosti. Isto tako naglasit ću program koji će zapravo biti interventne naravi i koji će biti objavljen u slijedeća dva tjedna, to je program od 10 milijuna kuna koje je ministarstvo na svojim stavkama iznašlo, a prije svega u smjeru opremanja odnosno obnove prostora odnosno sanacije šteta u tim prostorima. Govorimo o mikro i malim poduzetnicima kojih na području Sisačko-moslavačke županije odnosno pogođenim područjima ima nekoliko tisuća, naravno i obrtnicima. Ideja je da im s interventnih 30.000 kuna pomognemo u ovoj prvoj fazi u kojoj je njihovo poslovanje onemogućeno uslijed šteta koje su pretrpjeli uslijed kvarova na opremi odnosno uništenju opreme da zanove opremu za svoje obrte odnosno mala i mikro poduzeća.
Što se tiče naših dugoročnih mjera, hrvatskog gospodarstvo u narednoj fazi u normalnim okolnostima funkcioniranja mora biti orijentirano na održivi razvoj odnosno na postizanje viših stopa razvoja u dugom roku koje podrazumijevaju isto tako i reorijentaciju nacionalne ekonomije i promjene njezine strukture. Upravo zbog toga držimo jako važnim natječaj koji ćemo otvoriti nadam se početkom drugog kvartala u ovoj godini. Riječ je o natječaju koji bi sa milijardu i pol kuna trebao omogućiti prije svega povećanje proizvodnih kapaciteta odnosno dizanje njihove tehnološke razine odnosno digitalizaciju procesa u hrvatskim poduzećima upravo vizavi kreiranja njihove dugoročne konkurentnosti. Što se tiče naših planova za naredno razdoblje, nacionalni program oporavka i otpornosti savršena je prilika da se dio sredstava iz ovog dijela višegodišnjeg financijskog okvira usmjeri ka poduzetništvu odnosno ka gospodarskom sektoru i upravo zbog toga Ministarstvo gospodarstva u okviru naših planova, internih konzultacija …/Upadica: Hvala./… na razini Vlade inzistira da što je moguće veći dio ove omotnice ide prema …/Upadica: Hvala./… nama.
Hvala vam lijepa.

Reiner, Željko (HDZ)

Poštovani zastupnik Tušek.

Tušek, Žarko (HDZ)

Zahvaljujem vam na odgovoru ministre i inače o tome komuniciramo i razgovaramo tako da sam upoznat i sa vašim naporima i treba ih apsolutno pohvaliti i intervencijom i onime kao što se reagiralo u ovoj situaciji govorim u kontekstu samog potresa, ali i generalno treba iznova reći da velika većina gospodarske i poduzetničke zajednice RH je vrlo realna i prizemna u svojim zahtjevima i svojim prohtjevima itekako znaju cijeniti mjere i instrumente koje Vlada RH u vremenu koje je iza nas učinila kako bi se zadržala i likvidnost hrvatske ekonomije i kako bi se očuvala radna mjesta. Tako da u tom smislu mislim da je iza nas jedan kvalitetan i ozbiljan zajednički posao i treba svima koji su u tom poslu sudjelovali čestitati.
Ono što sam htio samo spomenuti za godinu i za vrijeme koje je ispred nas jest ta kategorija predvidivosti. Užasno je važno da gospodarstvenici, poduzetnici i obrtnici, pogotovo u ovako kompleksnom i teškom vremenu, predvidivo otprilike mogu znati koji se to operativni programi očekuju, u kojem se oni kvartalu očekuju, koji će biti financijski iznosi tih programa, koji će eventualno financijski instrumenti ići kroz naše potporne financijske institucije, HBOR i Hamag Bicro. Naravno i kroz komercijalne banke, jer u ovoj godini kada je uistinu potrebno pokrenuti iznova taj ekonomski gospodarski zamašnjak, upravo ta predvidivost može više gospodarstvenika, poduzetnika uključiti u proces oporavka i na neki način ih osnažiti da se počnu pripremati za vrijeme koje je ispred nas.
U tom smislu, eto, puna podrška. Hvala lijepa.
PDF