Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Ačkar, Krešimir, saziv: X, sjednica: 6

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
19.01.2021.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo sada na pitanje koje će zastupnik Krešimir Ačkar postaviti ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu, izvolite.

Ačkar, Krešimir (HDZ)

Zahvaljujem poštovani predsjedniče HS.
Poštovani ministre, početak je drugoga polugodišta, nažalost uz pandemiju Covid-19 dogodio se i razoran potres u središnjoj Hrvatskoj koji je također otežao već znatno tešku organizacijski školsku godinu.
Ono što smo osobno i u Velikoj Gorici osjetili, ostali smo bez potpuno neupotrebljive škole u Dubravcu, ali također smo vidjeli da ste poduzeli već neke timove i neke reakcije koje bi nam znatno mogle olakšati onu budućnost koja je upitna kada govorimo o onim školama koje danas više nisu općenito u funkciji ne samo na velikogoričkome području nego i Sisačko-moslavačkoj županiji, pa vas molim da nam kažete koje ste aktivnosti proveli i poduzeli kako bi učenici dobili primjereno obrazovanje unatoč koroni, covidu i potresu? Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor.

Fuchs, Radovan (HDZ)

Hvala g. zastupniče.
Evo gdje imam vrlo ugodnu mogućnost nadovezati se na ono prethodno pitanje od gđe. Glasovac, pa vam dodatno pojasniti aktivnosti koje ministarstvo čini odnosno svih upoznati sa time ono što nisam uspio reći u onih prvih 5 minuta.
Naravno da radimo sve kako bi sva djeca u Hrvatskoj dobila što je god moguće bolje obrazovanje u ovoj izrazito teškoj i bremenitoj godini. O modelima neću govorit u ovom času, svi ste ih čuli već i maloprije, ali ću reći da je upravo imajući u vidu mogućnost cijelog dijela ispadanja procesa obrazovanja zbog u prvom redu situacije vezane uz pandemiju ministarstva napravila nešto što ranije nije postojala, a to je pored svih onih planova, savjeta, platformi i pomoći nastavnicima i ravnateljima napravili smo okvirni godišnji izvedbeni kurikul. Dakle, ponudili smo nastavnicima i ravnateljima objedinjenu varijantu planiranja i izvođenja nastavnih lekcija na način da ukoliko djelomično škole ili kompletno područje ili cijela zemlja ako bi to zahtijevala situacija ima čim više sinkroniziranu nastavu kako bi ju svi učenici koji ju prate na on line varijanti mogli istovremeno pratit. To su vam ti planovi koje škole inače i nastavnici donose za svaki tjedan ili mjesec, na ovaj način se sinkronizira kako bi on line nastava bila onda dostupna i po lekcijama na cijelom teritoriju RH, to je jedno. Do sada je napravljeno negdje oko 4 hiljade tih lekcija i na tjednoj bazi se snima po otprilike 200 lekcija, što iznosi otprilike 400 sati materijala koji se onda koristi u školama, te lekcije se snimaju sa odmakom od 2 tjedna kako bismo na vrijeme snimali nove i nove materijale kako nastavni proces teče.
Naravno da smo još dodatno pojačali distribuciju i tehničkih pomagala, pa je ukupno do sada distribuirano hrvatskim đacima oko 200 tableta, samo u 2020. 97.000. Jednako tako preko gotovo 6000 komada informatičke opreme za škole i negdje oko 1700 prijenosnih računala, što za učitelje, što za asistente i pomagače u nastavi. Jednako tako je napravljen i pristup i različite platforme na kojima nastavnici mogu se konzultirati i koristiti gdje im je od pomoći Stručni savjet za izvođenje nastave, Carnet daje kompletnu tehničku podršku, na zahtjev odlazi i na teren, a jednako tako i kontinuirano radi u procesu informatizacije škola jer znadete da nam sve škole nisu kompletno jednako opremljene, ali se sa informatičkom online opremom kontinuirano radi negdje do kraja ove godine bi trebale sve škole ili negdje, polovica sljedeće, biti informatizirane.
Imamo zbog situacija što se .../Govornik se ne razumije./... tiče i posebnu ekipu formiranu koja se stalno nalazi teretu u Sisačko-moslavačkoj županiji. Ona se sastoji od državnog tajnika, pomoćnika, ali jednako tako i drugog državnog tajnika zaduženog za financije i ekipe koja, u kojoj, u čijem sastavu su i inženjeri građevine i arhitekture kako bi se i proces obnove samih škola u Sisačko-moslavačkoj županiji odbijao što brže i kako bismo sa .../Upadica: Hvala vam./... projektima bili spremni u tom smislu.
Matura će se održati .../Upadica: Hvala vam lijepa ministre./... Molim.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje.

Ačkar, Krešimir (HDZ)

Uistinu kao čovjek koji je većinu svoga profesionalnoga života proveo u obrazovanju, svjestan sam da je ovo od Domovinskoga rata sigurno najteža organizacijska i infrastrukturalna godina pred vašim ministarstvom, tako da, evo, uistinu odrađujete to na visokoj razini i u maksimalnim mogućnostima koje su pružene, a nažalost okviri su jako uski, tako da evo, u ime svih prosvjetnih djelatnika s kojima stalno komuniciram, najsrdačnije, hvala.
PDF