Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Hasanbegović, Zlatko, saziv: X, sjednica: 6

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
19.01.2021.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala vam.
Idemo na 18. pitanje zastupnik Zlatko Hasanbegović, postavit će ga ministri kulture i medija Nini Obuljen Koržinek.
Izvolite.

Hasanbegović, Zlatko (Blok za Hrvatsku)

Poštovana.
Višegodišnja agonija HNK u Zagrebu koju glavnu ulogu ima vaša miljenica Dubravka Vrgoč kulminirala je ne provođenjem epidemioloških mjera kojima je u tom trenutku bilo podvrgnuto cijelo hrvatsko društvo.
Prema tvrdnjama sindikalnih predstavnika intendantica Vrgoč zaokupljena megalomanskim održavanjem privida normalnosti i svoje slike u zrcalu i tzv. ženskim revijama prekršila je važeće propise te izbjegla zaštiti svoje djelatnike.
Kao što vam je poznato, sindikat je podnio i kaznenu prijavu protiv intendantice koja je nadopunjena nakon smrti člana zbora Ante Topića. Sindikalni povjerenici zatražili su smjenu intendantice Vrgoč i zbog citiram „suptilnog zastrašivanja zaposlenika“ što je inače najomiljenija njezina upravljačka metoda. U zahtjevu dalje stoji da intendantica Vrgoč citiram „u potpunosti izgubila profesionalno povjerenje većine zaposlenika kazališta, njegov repertoar, mnogobrojna publika i svi umjetnici i zaposlenici danas su taoci spašavanja karijere jedne osobe što je na sramotu cijele RH“. Konačno car je, točnije carica gol tj. razgolićena.
Moje pitanje glasi, kada ćete sukladno zakonskim odredbama i statutu HNK čl. 25. do 28. hrvatskoj Vladi uputiti zahtjev za razrješenje Dubravke Vrgoč s dužnosti intendantice HNK u Zagrebu?
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor ministrice.

Obuljen Koržinek, Nina (HDZ)

Poštovani g. zastupniče na ovo izravno pitanje za ovu intendanticu ili nekog drugog intendanta, to ću napravit kad se za to steknu uvjeti i kad za to budem imala razlog.
Mene čudi da vi citirate ovdje u vašem pitanju upravo one medije i one osobe koje su i vas najviše napadale.
I ne razumijem otkud tolika netrpeljivost i otkud potreba za ovakvim plasiranjem informacija koje očito niste provjerili i niste se o njima informirali.
Optužbe u situaciji globalne pandemije bilo kome da namjerno krši zakon i širi bolest vrlo su ozbiljne. Ja sam na to upozoravala zadnja dva mjeseca. I mislim da se svi moramo jako suzdržati u trenutku kad veliki broj građana nije znao gdje se zarazio kad su bili otvoreni kafići i restorani, javni prijevoz itd., da upiremo prstom u neku osobu i proglašavamo ju odgovornom.
Ja sam prikupila u zadnja dva mjeseca apsolutno sve podatke koji su mi bili dostupni, međutim budući da je podignuta kaznena prijava naravno da ću prepustiti državnom odvjetništvu da procijeni je li bilo kršenja zakona ili ne. Međutim, razgovarala sam i s upravom i sa predstavnicima sindikata i sa predstavnicima umjetnika koji imaju potpuno drugo mišljenje. Imat ćemo u četvrtak i sjednicu Odbora za kulturu, uputili smo sve te podatke koje smo prikupili i Odboru za kulturu ovog visokog doma sa zamolbom da se pristupi s pažnjom jer je tu veliki broj osobnih podataka. Nikakvog dokaza nema da su se kršile mjere, upravo suprotno, tri inspekcije koje su dosad bile u HNK to su utvrdile, a jučer sam u razgovoru sa predstavnicima radničkog vijeća ih upozorila i na situaciju da je jedan broj umjetnika mimo odluke uprave i uz izričitu zabranu da nastupaju izvan kazališta, nastupao izvan kazališta, pa to je slučaj i sa nekima koji su nažalost kasnije bili testirani pozitivno, što se sve može provjeriti iz dokumentacije koju smo dostavili.
Što se tiče ovih drugih teza, ja sam bila državna tajnica kad je vaša kolegica i suradnica gđa. Lederer bila intendantica, doživljavala slične napade i nju sam tad branila vjerujući da o rezultatima kazališta govore publika, uspjesi, rezultati. Dakle, rezultat HNK u prošloj godini je više od 6 milijuna prihoda, iznad dakle onoga što su prenijeli u Novu Godinu, to je preko 400 izvedbi, to je više od 90% popunjenosti kazališta, to su brojne koprodukcije, brojna međunarodna gostovanja, više od 14, mislim 14 ili 15 nagrada. Dakle, sve dok publika dolazi u kazalište, sve dok publika hrli u to kazalište i traži kartu više, dok su umjetnici koji tamo rade zadovoljni s repertoarom, dok postižu rezultate, po mom dubokom uvjerenju neće se steći uvjeti da preispitujem je li netko uspješno ili neuspješno radio. Ako se to pokaže da više nije tako onda će se uzeti u obzir i citirani zakoni, međutim to nikad neću raditi na temelju paušalnih procjena, a pogotovo u ovakvim okolnostima globalne pandemije …/Upadica: Hvala vam/… Evo.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje.

Hasanbegović, Zlatko (Blok za Hrvatsku)

…/Govornik naknadno uključen/… selu tzv. uspjeha nema potrebe ovdje docirati s ministarskog položaja, koga zanima taj privid svakodnevno će čitati različite petparačke medije u kojima mreža interesno osobno povezanih s gđom. Vrgoč svakodnevno izvješćuje o njezinu djelovanju. Dakle, državno odvjetništvo je javno reklo da su pokrenuti redarstveni izvidi koji trebaju utvrditi činjenice. Dakle, vi ministrice, kao i vaša miljenica gđa. Vrgoč uporno pobijate činjenice označujući ponižene i sustavno zlostavljane djelatnike HNK kao šačicu uvijek istih nezadovoljnika, lažova, širitelja poluinformacija, dakle i koje javno i u kuloarima bez ijednog dokaza povezujete s mojim djelovanjem. Vidite, ovdje sada umjesto šačice uvijek istih ovaj zahtjev za smjenu poduprlo je više od 2/3 zaposlenika HNK. Dakle, što se tiče sjednice odbora u četvrtak u materijalima ne mi nismo službeno dobili nikakvo vaše očitovanje, dakle dobili smo dvije nečitke fotokopije gđe. Vrgoč, a u vašem očitovanju koje smo pojedinačno dobili stoji da još čekate očitovanje predsjednika kazališnog vijeća g. Ljuštine, pa ga zamolite da do četvrtka ako se vratio iz samoizolacije …/Upadica: Hvala vam/…u svom rodnom selu kako je rekao, dostavi hitno očitovanje. Vidimo se u četvrtak na raspravi.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Kolega Hasanbegović, hvala vam lijepo, vrijeme je isteklo.
Ja vas molim da poštujete kao i svi ostali zastupnici vrijeme.
PDF