Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Stier, Davor Ivo, saziv: X, sjednica: 6

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
19.01.2021.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Osmo pitanje postavit će zastupnik Davor Ivo Stier i uputiti će ga ministrici kulture i medija, Nini Obuljen Koržinek, izvolite.

Stier, Davor Ivo (HDZ)

Hvala g. predsjedniče.
Prošli tjedan saborski zastupnici primili smo dopis od ravnatelja knjižnice u Petrinji u kojem nas izvještava o potrebi zaštite skladištenja 44 000 knjiga i taj dopis me potakao da vam ministrice, postavim pitanje ne samo o tom slučaju nego općenito o tome što čini ministarstvo, što čini Vlada u zaštiti naših kulturnih institucija, naše kulturne baštine uključujući naravno i one sakralne.
Svi ćemo se složiti da danas prioritet je pronaći, osigurati sigurni smještaj za sve koji su pogođeni ovim potresom ali isto tako želimo čuvati odnosno vratiti u taj kraj život a tu kulturne institucije sasvim sigurno imaju jednu itekako važnu ulogu.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite, odgovor.

Obuljen Koržinek, Nina (HDZ)

Hvala vam g. zastupniče Stier.
Da, istina je, prioritet je u ovom trenutku naravno bio za cijelu Vladu i za sve koji smo bili uključeni zbrinuti i smjestiti ljude, međutim mi smo odmah od prvog dana pokrenuli sve akcije jer štete na kulturnoj baštini u kulturnim institucijama su ogromne, da ih se sad ne nabrajam, .../Govornik se ne razumije./... komunicirali najviše je stradalo središte Petrinje, međutim i Sisak i Glina i Kostajnica ali zapravo i Zagrebačka i Karlovačka županija na kulturnim dobrima, štete su skroz do Varaždinske, Bjelovarsko-bilogorske županije, dakle zaista velike i razorne štete.
Mi smo odmah tjedan nakon potresa formirali timove i prošli tjedan je više od 40 konzervatora iz cijele Hrvatske popisalo kompletnu štetu, ovaj tjedan se ta šteta obrađuje i izrađuju se procjene tako da budemo brzo spremni i za onaj dio prijave Fond za solidarnost koji se odnosi na kulturnu baštinu. Ja sam donijela dvije važne odluke, donijeli smo odluku o nabaci i podupiranju, dakle o hitnoj nabavci teških skela da se podupru oni spomenici koji se još mogu spasiti, isto tako i odluku o načinima uklanjanja dijelova zgrada koje treba razgraditi i koji su opasni za stanovništvo, paralelno s time rađene su hitne evakuacije pokretne i kulturne baštine, dakle sakralnih, svjetovnih inventara, obnovili smo brzo muzej u Sisku da može primiti svjetovne inventare, u biskupskom dvoru su smješteni sakralni, dio etnografskih je u konzervatorskom odjelu u Sisku odnosno bit će smješten u Ludbregu. Zahvaljujem se i ovom prilikom talijanskom kolegi ministru Fraceschiniju koji je uputio plave kacige, talijanske plave kacige za kulturnu baštinu koji su nam pomogli u zgrade koje su nesigurne i pomogli u evakuaciji djela inventara.
Započeli smo ono što je jako važno, posebno to ističem za Petrinju u kojoj su štete razorne na svim zgradama u kulturno-povijesnoj cjelini sa pripremom dokumentacije za obnovu, vodit ćemo se dobrim iskustvima poslijeratne obnove Vukovara i tu ćemo angažirati sve naše stručnjake, digitaliziramo svu dokumentaciju koja postoji a da odgovorim i na ovo konkretno pitanje vezano uz petrinjsku knjižnicu, knjigama se ne može prići međutim knjige nisu ugrožene jer zgradi ne prijeti urušavanje i ne prijeti rizik od dakle da bi atmosferilije uništile knjige, tako da je procijenjeno da u ovom trenutku nije prioritetno izmještati te knjige jer nemamo niti prostor u kojem bi ih mogli smjestiti. Čim nabavimo takav prostor onda ćemo vidjeti hoće li se te knjige evakuirati. Počeli smo i s planiranjem posebne bibliobusne službe knjižničarske tako da možemo pokriti one dijelove županije koji neće imati pristup knjigama i knjižnicama.
Na kraju voljela bih reći da je to područje u Domovinskom ratu zaista jako stradalo i veliki, veliki dio kulturne baštine je tad nepovratno izgubljen, tako s posebnim senzibilitetom spašavamo sve ono što sad nije uništeno, jer kao što ste i sami rekli to je zaista pitanje identiteta i vidimo da su i svi građani bez obzira na tešku situaciju u kojoj se nalaze za tu temu iznimno zainteresirani i za nju senzibilizirani.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje zastupniče.

Stier, Davor Ivo (HDZ)

Hvala gospodine predsjedniče.
Zahvaljujem ministrici na iscrpnom odgovoru i podržavam aktivnosti koje čini ministarstvo i Vlada u očuvanju kulturne baštine koje kao što ste ministrice rekla doista u velikim razmjerima oštećena ovim potresom i to ne samo na Banovini iako je tamo doista naravno najviše, ali evo čak i u mojoj Zagrebačkoj županiji u Samoboru npr. teško je stradala i crkva franjevačkog samostana stara 300 godina, to kažem samo da vidimo koliko su doista razmjeri te, tog oštećenja, ali još jednom naglašavam i podržavam ove aktivnosti koje žele staviti kulturu u prvi plan shvaćajući kulturu ne kao neku disciplinu s kojom se bavi neka manjina, neka elita, nego doista jednom širom shvaćanju kulture kao način života jednog naroda. I upravo je to ono što želimo zaštiti odnosno u ove područje, na ovim područjima koji su pogođeni potresom vratiti i osnažiti.
Hvala vam.
PDF