Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Karlić, Mladen, saziv: X, sjednica: 6

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
19.01.2021.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Sada će zastupnik Mladen Karlić postavit pitanje ministru zdravstva, Viliju Berošu, izvolite.

Karlić, Mladen (HDZ)

Hvala poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora, poštovani predsjedniče hrvatske Vlade, uvaženi potpredsjednici, ministri, kolegice i kolege.
Evo moje pitanje je g. ministru Viliju Berošu, naravno vezano je uz ovu našu pandemiju korona virusom. Obzirom da smo već zadnjih 10 mj. svakodnevno od strane svih medija informirani do detalja o stanju, o broju zaraženih, o broju hospitaliziranih, umrlih i svih drugih, čini mi se bolje nego o vremenskoj prognozi, naravno svi građani su time uključeni i nekako je zdravstvo došlu u vrh nekako zanimanja svih.
Ono što mi je drago, da Hrvatska sada u ovom vremenu ima nekako jedan dobar trend i da postajemo najbolji u Eu po najvećem padu novozaraženih, ono što bi htio naglasiti, znači prije mjesec dana smo bili prema medijima među najgorima, ali evo zahvaljujući upravo svim ovim dobrim, umjerenim epidemiološkim mjerama koje je poduzela hrvatska Vlada, stožer, mi imamo jedan izuzetno dobar trend pada broja zaraženih, umrlih, ljudi na respiratoru i to je jako dobro. i naravno, postavlja se pitanje kad ćemo se vratiti u normalan život, to je ono što svi građani što prije žele.
Znači vrijeme je da polako idemo sa razmišljati o popuštanju mjera, ali ono što mene, što bi ja pitao g. ministra, što napraviti sa ovim novim sojem virusa, onim tzv. britanskim virusom koji se brže širi, koji je zarazniji, kako njega zaustaviti da nam se ne dogodi onaj treći val zato da se ne bi se pogoršalo stanje? Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite, odgovor ministre.

Beroš, Vili (HDZ)

Zahvaljujem gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora.
Poštovani gospodine saborski zastupniče, da 330-ti je dan od početka epidemije u RH i naša epidemiološka situacija u ovom trenutku je zadovoljavajuća. Prema zadnjim službenim podacima ECDC, a oni su od 10.1. ove godine prosječna odnosno incidencija 14-to dnevna na 100.000 stanovnika je bila 367,42 jučer je ona bila nešto manja i iznosi oko 288. Bilježimo pad od 29% u odnosu na raniji tjedan, ali i to je riječ dakle samo o novo zaraženima. Bilježimo i pad hospitaliziranih, dakle opterećenje na zdravstveni sustav je manje. Ono što i nadalje nije dobro je relativno visoka stopa pogotovo kumulativnog mortaliteta koji u ovom trenutku iznosi 1.117 na milion stanovnika. Međutim, uvijek stopa mortaliteta prati pad novo zaraženih 3 do 4 tjedna nakon što počimamo bilježit taj pad. Ono što je činjenica da dobro epidemiološki u ovom trenutku stojimo međutim moramo biti i oprezni. Sami ste rekli da se u Europi pojavio novi soj virusa i iz tog razloga, a i iz razloga što mnoge zemlje koje su do prije nekoliko tjedana bile uzor i iznimno dobrog epidemiološkog stanja bilježe nikad gore rezultate. Sve to nas tjera na oprez. Činjenica da je ovo epidemiološko stanje postignuto odgovornim ponašanjem građana, ali i pridržavanjem mjera, prema tome kada je riječ o relaksaciji i popuštanju mjera moramo ne samo broj novo zaraženih nego i iz navedenog proizlazi, neke druge elemente uzeti u obzir, a to je postojanje novog soja virusa, epidemiološku situaciju u okolnim zemljama, činjenicu da se nalazimo u zimskom periodu koji pogoduje širenju virusa. Nadalje, činjenicu da se ovih tjedana očekuje povećana mobilizacija i mobilnost hrvatskih građana zbog toga što su godišnji odmori završili, što počinje škola za razrede od prvog do četvrtog i za naše maturante. Sve su to razlozi zbog kojih moramo biti i dalje oprezni i nekakvo naglo popuštanje mjera mislim da ne bi bilo opcija. Ono što treba kao i do sada činiti iz dana u dan pratiti epidemiološku situaciju, balansirati sa tim svim mjerama, iz dana u dan promatrati koje su to mjere i koji je njihov učinak i koje bi se eventualno s obzirom na novonastalu situaciju mogle relaksirati. Tako da naši građani na neki način i gospodarski i društveno počnu na neki način bolje živjeti.
Kada je riječ o novom soju odnosno varijanti virusa mi smo već poduzeli određene mjere koje se odnose na prelazak državne granice i svi oni građani i putnici koji dolaze iz onih zemalja koje su u ovom trenutku pogođeni pojavom novog soja virusa imaju i obavezu prilaganja PCR testa, ali isto tako i karantene posljedične. HZJZ dakle Hrvatski zavod za javno zdravstvo na dnevnoj bazi prati incidenciju, pojavnost te nove varijante virusa te shodno tome mijenja našu listu zemalja iz kojih vrijede ta pravila. U svakom slučaju nema nam druge nego i dalje promišljati intenzivno epidemiološku situaciju na dnevnoj bazi, pratiti zbivanja u okolnim zemljama i navedenome prilagođavati naše odluke. Ako će i doći, a sigurno će doći u jednom trenutku do relaksacije ona će sigurno biti postepena i prilagođena aktualnoj epidemiološkoj situaciji.
Evo toliko, hvala vam.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala ministru.
Izvolite očitovanje zastupniče.

Karlić, Mladen (HDZ)

Hvala gospodinu ministru na odgovoru.
Ma ono što je meni najvažnije je stvarno da su mjere bile epidemiološki izuzetno dobro balansirane, da nismo nikada imali policijski sat, mislim da on nije nikome donio nekakav dobar efekt, niti potpuno zatvaranje i upravo mislim da je odgovornost građana se pokazala u ovim mjesecima izvanredna i neki način popuštanje blago mjera bilo bi možda nagrada građanima za ovo što su odradili u ovih zadnjih 2 mjeseca.
Hvala.
PDF