Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Mandarić, Marin, saziv: X, sjednica: 6

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
19.01.2021.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Drugo pitanje zastupnik Marin Mandarić postavit će ministrici turizma i sporta Nikolini Brnjac.
Izvolite.

Mandarić, Marin (HDZ)

Zahvaljujem g. predsjedniče.
Poštovana gđa. ministrice.
Evo svjedoci smo o popuštanju drugog vala pandemije, vidimo da protuepidemijske mjere koje je uvela Vlada, očito daju rezultata, samo bih podsjetio da za te mjere platili smo i plaćamo visoku cijenu kao društvo u cijelosti, kao gospodarstvo, naš BDP plaća cijenu toga, državni proračun plaća cijenu toga, jednako tako i proračun i ostalih jedinica lokalne i područne samouprave.
Znamo i kako je cijela ta situacija oko korone utjecala na prošlogodišnju turističku sezonu i turistički promet a jednako tako znamo i koliko taj turistički promet čini ukupnog BDP-a RH pa me zanima što se čini i koje su glavne aktivnosti u pripremama za ovogodišnju turističku sezonu? Kakve su najave sa velikih svjetskih turističkih sajmova?
I već kad imam priliku postavit vam pitanje s obzirom da dolazim s kontinenta, iz Slavonije, is srca Slavonije, iz Đakova, moram se osvrnuti i na kontinentalni turizam koji ruku na srce, čini manji dio ukupnog turističkog prometa no uvjeren sam da upravo u tom kontinentalnom turizmu leži najveći prostor za napredak, pa me zanima što mogu očekivati i kontinentalne destinacije od ove, opet ćemo imat naravno izazovnu i zahtjevnu turističku 2021. godinu.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite, odgovor ministrice.

Brnjac, Nikolina (HDZ)

Hvala lijepa, predsjedniče Sabora. Hvala lijepa poštovani zastupniče.
Dakle, kao što ste rekli i sami, za ovu turističku godinu najvažnije je sigurnost. Upravo zato je Ministarstvo pokrenulo i priredilo već same sigurnosne protokole, dakle dodjeljivanjem nacionalnih oznaka sigurnosnih protokola, to je urađeno dakle prema preporukama Svjetskog vijeća za putovanja i turizam i naravno uz nadogradnju HZJZ-a.
Sve je to napravljeno u koordinaciji Savjeta za turizam dakle na kojem su bili upoznati i svi dionici turističkog sektora uz samu razradu protokola i Ministarstvo turizma i sporta će dodjeljivati svim u turističkom sektoru, dakle od hotela, restorana, nautičkih marina, OPG-ova, dakle svih dionika jednu nacionalnu sigurnosnu oznaku. Ta oznaka će se kontrolirati, uveli smo i mehanizme dakle same kontrole koji će raditi i Ministarstvo turizma i sporta na ad hoc razini a također i putem samih udruga koje su uključene u savjet.
Putem udruga također će se vršiti i edukacije za sve one dionike koji su uključeni i koji budu zatražili jednu takvu oznaku koja dodatno daje turistima dodatno gdje se točno poštuju i na koji način svi su protokoli uz poštivanje sigurnosnih standarda i samih mjera. Sama ta naljepnica dakle oznaka biti će besplatna i počet ćemo je uskoro kroz tjedan, dva izdavati.
Isto tako, pratit će se ne samo od Ministarstva i udruženja, ko poštuje same te sigurnosne mjere i protokole na jednoj web stranici na kojoj će biti svi dionici koji su korisnici te oznake, moći će dakle i sam gost odnosno turist prijaviti kakva je situacija u određenom turističkom objektu. I samim time omogućit ćemo jedan veći odnosno viši standard poštivanja sigurnosnih protokola za vrijeme same turističke sezone.
Što se tiče sajmova, kao što ste i sami rekli, sajmovi naravno zbog epidemiološke situacije nisu se odvijali, zadnje na kojima smo prisustvovali putem video veze je bio sajam u Londonu, ove godine evo imamo naznake da se pomiču upravo zbog epidemiološke situacije sajmovi se odgađaju i vidjet ćemo naravno, mi ćemo prisustvovati u bilokojem obliku, oni budu organizirani.
Što se tiče samog kontinentalnog turizma, jedan od glavnih ciljeva, dakle i samog Ministarstva turizma i sporta je upravo razvoj kontinentalnog turizma i održivi razvoj cijelog turističkog sustava kako na obali, tako i na kontinentu i mi ćemo svakako dakle i Ministarstvo je uključeno po prvi puta u sve operativne skupine za izradu dakle operativnih programa u novom programiranju i svakako će naglasak biti stavljen na razvoj kontinentalnog turizma. Hvala lijepo.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite, očitovanje.

Mandarić, Marin (HDZ)

Evo zahvaljujem, g. predsjedniče.
Evo poštovana g. ministrice, vjerujem da ćete, kao što sam rekao, u ovoj zahtjevnoj 2021. g. biti na visini zadatka, razumijem da je teško i predviditi sve što će se događati do ljeta koje je nama centralni dio sezone, da ćemo na kraju kad opet budemo zbrajali turističke rezultate krajem ove godine, moći konstatirati da smo u datim okolnostima bili uspješni i drago mi je čuti da Ministarstvo i sustavno i strateški promišlja razvoj kontinentalnog turizma tako da radujem se evo i razdoblju koje je pred nama, idemo podići taj kontinentalni turizam zajedno. Hvala.
PDF