Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Bušić, Zdravka, saziv: X, sjednica: 4

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
03.11.2020.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Sada će zastupnica Zdravka Bušić postaviti piranje ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu, izvolite.

Bušić, Zdravka (HDZ)

Hvala lijepo poštovani g. predsjedniče Sabora.
Poštovani g. ministre vanjskih i europskih poslova. Početkom prošloga mjeseca, mislim da je to bilo u Dubrovniku je g. predsjednik Vlade i vi, g. ministre, sastali ste se sa u Dubrovniku sa državnim tajnikom SAD-a g. Pompeom. Taj susret je zasigurno pružio priliku za razmjenu mišljenja o nizu tema koje se tiču odnosa između Hrvatske i SAD-a koje su se razvijali svih ovih godina i slažemo se da je u zadnjih 30.g. smo daleko došli, kako je sam, kako je to naglasio i sam šef američke diplomacije. Tom prilikom su posebno istaknute dvije teme koje su doista od vrlo bitne i važne važnosti za Hrvatsku, kako za Hrvatsku, ali tako i za hrvatske građane, tako i za američke, a to su Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanje i vizni režim ili bolje poznato Ugovor o bezviznom režimu za, za hrvatske građane.
Ova oba sporazuma su definitivno vrlo bitna za Hrvatsku i jako dobro znamo kako je nepostojanje ovoga, pogotovo ovoga prvoga svih ovih godina znatno je otežavalo pokretanje poslovanje u SAD-u hrvatskim građanima, a tako je otežavalo i ulaganje u, u Hrvatskoj.
Gospodine ministre, možete li nam reći je li hrvatska vlada već počela postupak, je li pokrenula postupak za sklapanje ovog sporazuma o izbjegavanju .../Upadica: Hvala vam lijepa/...o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i kada će hrvatski državljani .../Upadica: Hvala/...ići u SAD bez vize? Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala vam lijepo.
Izvolite odgovor.

Grlić Radman, Gordan (HDZ)

.../Govornik nije uključen/....
Naravno, hvala lijepa uvažena gospođo zastupnice, g. predsjedniče, uvažene gospođe zastupnice i gospoda zastupnici.
Naravno da je uvijek susret jednog hrvatskog dužnosnika sa dužnosnikom američke administracije, visokim, dakle državnim tajnikom uvijek privuče pozornost ne samo medijske nego i svekolike javnosti. Naravno susret je bio u Dubrovniku kako ste rekli 2. listopada na ministarskoj razini osnažen i na premijerskoj dodatno.
Uloga SAD-a, ne treba o tome govoriti, je od globalne važnosti, snaga, moć i utjecaj Amerike je vidljiva, generator svih važnih sigurnosnih, vanjskopolitičkih, trgovinskih itd. utjecaja i promjena.
Nakon 8.g. taj susret se dogodio ovdje i ja bih rekao da je tu u drugoj polovici jedan od važnijih vanjskopolitičkih događaja u RH.
Vi ste spomenuli ovdje ovaj nekoliko tema, da mi jesmo bilancirali naše bilateralne teme, ali imamo puno toga zajedničkoga budući da su SAD i saveznik u NATO-u, a SAD cijene zapravo upravo geopolitički položaj RH i njezinu sigurnosnu važnost ovdje u ovom dijelu Europe.
Razgovarali smo o Bliskom Istoku, razgovarali smo dakle i o širim znači temama od zajedničkog interesa. Al ono što je važno, al niste spomenuli zapravo smo razgovarali o jugoistoku Europu, sveobuhvatno o zapadnom Balkanu s posebnim naglaskom na BiH uoči obilježavanja obljetnice 25., obljetnice potpisivanja Dejtonskog sporazuma gdje smo zapravo zamolili opet i snažniji zalaganje i aktivnost SAD-a kada je u pitanju stabilnost, funkcionalnost i prosperitet BiH 25.g. nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.
Naime, položaj hrvatskog naroda u BiH naglasio sam da nije u skladu sa duhom i slovom Dejtonskog sporazuma, a mi dakle RH kao supotpisnica Dejtonskog sporazuma je u obvezi i u ustavnoj obvezi skrbiti i brinuti za hrvatski narod u BiH. Mislimo i pratimo da je u ovih 25 godina određenim tzv. puzajućim reformama i izmjenama ili iskrivljenjem Dejtonskog sporazuma se išlo u pravcu zapravo koji je štetio položaju hrvatskoga naroda. Naime, hrvatski narod ima pravo birati sve svoje predstavnike u sva tijela znači politička tijela države BiH. To zapravo sada nije slučaj i na taj sam problem ukazao, naime tročlano predsjedništvo je upravo refleksija slika takvoga jednoga stanja. Tako da sam molio aktivniju potporu znači vraćanje političke ravnopravnosti Hrvata u BiH u svim razinama vlasti, a što će ići implementacijom svih odluka Ustavnog suda i promjenom izbornog zakona. Naravno ove dvije stvari su vrlo važne, ja bih tu istaknuo ulogu MUP-a koji su stvorili preduvjete da bismo mi došli do aplikacija ili onih odbijenica ispod praga ispod 3%. Oni su i kasnije nakon ovoga ovaj isto tako sklopili odnosno dva sporazuma o sigurnosti u zračnom prometu i o izmjenama informacija o putnicima. A ovo drugo čujte to nije sporno, mi smo sad je to u proceduru znači naša ova …/Upadica: Hvala vam./… sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.
Hvala lijepa.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje.

Bušić, Zdravka (HDZ)

Hvala.
Hvala vam lijepa gospodine ministre, naravno da sam ja htjela i Dejtonski sporazum je tako široka, široka tema da doista nije bilo dovoljno vremena da ja, da bi postavila sva ta pitanja i sigurno da je to jedno ključno, ključna tema koju ćete naravno dobiti kasnije.
Međutim, ja sam htjela baš sada koncentrirati na ove dvije teme koje se odnose baš na odnose Hrvatske, Hrvatske i SAD-a što se tiče i ulaganja i naših građana. Ovaj sporazum o izbjegavanju sigurno će ojačati gospodarske aktivnosti između Hrvatske i SAD-a, ali također što sam htjela naglasiti da sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja pogotovo je zanimljiv i interesantan i vrlo bitan za Hrvate, Hrvate koji žive u Americi koji su u trećoj životnoj dobi, a žele svoju mirovinu uživati u Hrvatskoj, a da njihove mirovine koje su zarađene u Americi ne budu dvostruko oporezivane. Evo to je meni nekako, to sam htjela naglasiti kao lajtmotiv.
Evo, hvala lijepa.
PDF