Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Ćelić, Ivan, saziv: X, sjednica: 4

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
03.11.2020.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Sada je na redu kolega Ivan Ćelić, postavlja pitanje potpredsjedniku Vlade i ministru unutarnjih poslova, Davoru Božinoviću.
Izvolite.

Ćelić, Ivan (HDZ)

Hvala gospodine predsjedniče.
Poštovani potpredsjedniče Vlade RH u najnovijem europskom izvješću o drogama koje je 22. rujna Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama objavio ističu se opasnosti koje proizvodnja ilegalnih droga i trgovina tim drogama predstavljaju za zdravlje i sigurnost građana EU. Upravljanje unosnim tržištima droga u rukama zločinačkih organizacija, najveće zabilježene zapljene kokaina, velike zapljene heroina dovode do izražaja stalnu prijetnju koju predstavljaju zločinci koji žele iskoristiti lance opskrbe, pomorske rute i velike luke u svrhu trgovine drogom. Povećana dostupnost svih ilegalnih droga dovodi do povećanja zdravstvenih rizika. Nova agenda i akcijski plan EU za borbu protiv droga za razdoblje od 2021. do 2025. nudi politički i strateški okvir za djelotvoran i sveobuhvatan odgovor na izazove u području sigurnosti i javnog zdravlja povezane s drogom i to primjenom svih relevantnih instrumenata na lokalnoj i nacionalnoj razini, razini EU te na međunarodnoj razini. Dva temeljna stupa svake nacionalne strategije jesu smanjenje ponude i smanjenje potražnje.
Možete li nam molim vas reći što MUP RH čini na području suzbijanja krijumčarenja, proizvodnje i zlouporabe droga na nacionalnom ali i na europskom i međunarodnom planu?
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor.

Božinović, Davor (HDZ)

Hvala lijepo uvaženi gospodine zastupniče i hvala što ste ovo pitanje stavili u fokus javnosti, mislim da ono to zaslužuje. Dio koji ste ispravno ovdje naveli je upravo taj europski okvir i kroz europsko izvješće o drogama i borbi protiv ovisnosti o drogama koje nam ukazuje zapravo da kroz presretanje velik pošiljki je primijećen trend infiltracije organiziranih kriminalnih skupina upravo u te zakonite, zakonite lance opskrbe, pomorske rute luke, što je za Hrvatsku kao članicu EU i s obzirom na naš zemljopisni položaj itekako relevantno, a također i ovaj politički i strateški okvir iz europskog akcijskog plana koji upravo ukazuje na važnost nošenja s ovim problemom koji predstavlja jedan od većih izazova ne samo za sigurnost već i za javno zdravlje stanovništva. Hrvatska policija je, ja mogu slobodno reći postala i prepoznati i pouzdan partner svim relevantnim europskim, američkim pa i svjetskim agencijama zbog toga što ima jasno načelo da u borbi sa krijumčarenjem droga, međunarodna suradnja zapravo nema alternative i u tom smislu je pokazala i svoju odlučnost i efikasnost i profesionalnost.
Što se tiče dijela koji ste spomenuli vezanog za nacionalnu razinu tu je samo u prvih 9 mjeseci hrvatska policija imala više od 6.100 pojedinačnih zapljena. Znači nekih 20-tak zapljena dnevno što je mislim vrlo relevantan podatak koji govori o njezinoj učinkovitosti i na lokalnoj razini i na regionalnoj razini i na nacionalnoj razini i na međunarodnoj razini. Naravno ova lokalna razina se odnosi prije svega na reduciranje, redukciju prisustva droge na ulicama, međutim što kad govorimo o međunarodnim akcijama one su i dugotrajno i planirane, fokusirane su na nositelje organiziranoga kriminala i to su opsežna i složena kriminalistička istraživanja. Upravo kroz njih vidimo tu učinkovitost. Ja bih samo spomenuo ove godine Falkušu otprilike tonu kokaina, a od ranije znamo u zadnje vrijeme akcije i Nanu i Nexus i Tebru u kojima je hrvatska policija stvarno se pozicionirala kao nezaobilazna agencija u borbi protiv krijumčarenja droga na europskoj i svjetskoj razini.
Ono što bih posebno naglasio da unatoč epidemiji koronavirusom, ne samo da ovaj posao nije usporen, već bilježimo rezultate koji su na razini i prošle godine, ali vjerujem da će biti i premašeni. Evo, hvala vam.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje.

Ćelić, Ivan (HDZ)

Hvala vam na vašem odgovoru.
Kao predsjednik Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Grada Zagreba, svjestan sam važnosti interdisciplinarnog pristupa jer kada govorimo o ovisnosti o drogama, to nije samo zdravstveni problem, tu je važnost itekako i resora Ministarstva unutarnjih poslova, pravosuđa, obrazovanja, socijalne politike. Mi se nalazimo pred mjesecom borbe protiv ovisnosti koji će se obilježiti od 15. studenog do 15. prosinca. Mi se nalazimo na „Balkanskoj ruti“, dakle puno je tu sigurnosnih problema tom „Balkanskom rutom“ idu migranti, ali nažalost ide i droga već više desetljeća koja se za godišnji promet tim ilegalnim drogama brojke kreću u milijardama dolara. Vi ste spomenuli dakle samo jednu od akcija Falkuša, to je vrijednost 40 milijuna eura zaplijenjene droge i zapravo učinkovito djelovanje Ministarstva unutarnjih poslova je zasigurno doprinijelo da proteklih godina imamo sve manji broj ovisnika o heroinu jer su blokirani ti putovi heroina zapravo u značajnom broju.
Preventivna aktivnosti su ključ uspjeha i tu Policijska uprava Zagrebačka radi sjajan posao, edukacije po osnovnim školama i ovom prilikom, dakle, želim zahvaliti vama, vašem timu i osobito službi kriminaliteta droga koje rade posao koji je, kao što ste rekli, prepoznatljiv na globalnoj razini.
Hvala.
PDF