Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Bačić, Ante, saziv: X, sjednica: 4

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
03.11.2020.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo dalje. 33. pitanje, zastupnik Ante Bačić postavlja ga ministru pravosuđa i uprave Ivanu Malenici, izvolite.

Bačić, Ante (HDZ)

Hvala poštovani predsjedniče HS-a, poštovani predsjedniče Vlade sa ministrima.
Moje pitanje ide ministru Malenici.
Uz sve probleme koje evo, prolazimo sa epidemijom bolesti Covid, normalno da su se stvorile određene poteškoće i u normalnom funkcioniranju u poslovanju javne uprave i pravosuđa. Znamo i koliki broj predmeta prolazi kroz ta tijela i te institucije i koliko su naši građani ovisni upravo kod rješavanja istih. Mene zanima što je Ministarstvo pravosuđa i uprave poduzelo kako bi se osigurali uvjeti za redovito i normalno obavljanje poslova u tijelima državne uprave, posebice tijelima kaznenog sustava i pravosuđa.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor.

Malenica, Ivan (HDZ)

Hvala lijepo predsjedniče HS-a, uvaženi zastupniče.
Dakle, kao što vam je poznato, Vlada je na svojoj 15. sjednici donijela Odluku o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja virusa epidemije Covida-19 i osiguravanju uvjeta za redovito obavljanje poslova u tijelima državne uprave.
Sukladno toj odluci, ja kao ministar pravosuđa suglasnost predsjednika Vlade, donio sam uputu o poduzimanju svih mjera za sprječavanje širenja virusa i osiguranja uvjeta za redovito obavljanje poslova. Dakle, idemo sa tom uputom, za tim da osiguramo redovito obavljanje poslova, da građani mogu ostvariti sva svoja prava, sve svoje usluge od tijela državne uprave, a također, da se kroz određene upute, kroz određene smjernice koje su usklađene sa uputama HZJZ-a zaštitimo živote i zdravlje državnih službenika.
Dakle, kroz tu uputu osiguravamo i neposredan rad sa strankama, samo u situacijama kada je taj neposredan rad nužan. Za sve ostale situacije upućujemo na korištenje digitalnih platformi i elektroničke komunikacije. Također, propisali smo i klizno radno vrijeme kako bi smanjili intenzitet dolaska državnih službenika u isto vrijeme. Propisali smo obvezu imenovanja koordinatora, Covid-koordinatora kao osobe koja bi trebala voditi računa da se poduzimaju sve mjere, sve aktivnosti kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, a istodobno da se osigura redovito obavljanje poslova tijela državne uprave.
Kako ste u svom pitanju i spomenuli, dakle u ovom resoru nalazi se i zatvorski sustav, dakle tu se poduzimaju iznimni napori kako bi se spriječio proboj koronavirusa u zatvorski sustav. Poduzete su određene aktivnosti na dnevnoj osnovi, kontaktiramo sa svim upraviteljima zatvora, kaznionica, ali i zatvorske bolnice. Dakle trenutačni su pokazatelji dakle da je u određenim kaznionicama, određenim zatvorima došlo do proboja virusa, međutim, dakle preraspodjelom, pogotovo zatvorskih policajaca, ali i službenika dakle sve je nastavljeno sa redovitim radom.
Što se tiče pravosudnih tijela, tu smo također, u dogovoru sa predsjednikom Vrhovnoga suda ili glavnom državnom odvjetnicom pronašli način kako će pravosudna tijela i uslijed epidemije korona virusa nastaviti neometano s radom, dakle cilj nam je da i sudovi i državna odvjetništva neometano mogu nastaviti s radom, dakle korištenjem digitalnih alata, ali isto tako korištenjem određenih odnosno pridržavanjem određenih uputa koje su temeljene na smjernicama HZJZ.
Dakle, u suradnji sa Nacionalnim stožerom civilne zaštite pratimo razvoj situacije, tek ćemo po potrebi revidirati donesenu uputu. No svakako nam je cilj kao što sam na početku i rekao da tijela državne uprave, pravosudna tijela nastave neometano sa redovitim radom, a isto tako da se kroz poštivanje ovih uputa i smjernica zaštite životi i zdravlje državnih službenika odnosno službenika u pravosuđu, sudaca i državnih odvjetnika. Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje.

Bačić, Ante (HDZ)

Hvala predsjedniče.
Hvala ministru na ovom iscrpnom odgovoru, drago mi je da su podnesene određene akcije i na temelju odluka vlade, ali evo sad i odluke vas kao ministra na čelu samog ministarstva. Ne moramo naglašavati uopće koliko je bitno za naše građane da upravo tijela državne uprave, a posebno sada kada je pod resorom i pravosuđe i pravosudna tijela da funkcioniraju i nesmetano obavljaju svoje poslove.
Uz ovo ću samo dati malu napomenu, uz sve reforme koje su pred vama, posebice ovo što je dosta sada aktualno i vezano za reformu lokalne samouprave, ne smijemo zaboraviti, a vjerujem da ćete i ulagati maksimalno napore u to, a to je upravo i reforma i digitalizacija samog sustava, posebice digitalizacija javne državne uprave, ali i pravosuđa i pravosudnih tijela jel evo i sad u ovoj krizi vidimo koliko blagodati nam to može donijeti, kolko može ubrzati određene procese i normalno biti dostupnije našim građanima, tako da evo uz sve napore i probleme koje nam covid stavlja ispred nas i predstavlja, nemojte ni slučajno odustajat od digitalizacije, te je maksimalno …/Govornik se ne razumije/… Hvala.
PDF