Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Maksimčuk, Ljubica, saziv: X, sjednica: 4

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
03.11.2020.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Pitanje broj 31. zastupnica Ljubica Maksimčuk postavlja ministrici poljoprivrede Mariji Vučković, izvolite.

Maksimčuk, Ljubica (HDZ)

Hvala lijepo predsjedniče HS.
Uvažena ministrice Vučković, situacija s korona virusom u Hrvatskoj i u zemljama u okruženju sve je alarmantnija.
Jesu li opravdane bojazni dijela javnosti za potencijalnom nestašicom hrane?

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor.

Vučković, Marija (HDZ)

Hvala lijepa poštovani predsjedniče HS.
Uvažena gđo. zastupnice, u medijima se često čuje polemika oko hrvatske samodostatnosti u pogledu hrane. Naravno, riječ je o problemu koji traje godinama i ne može se tek tako odjednom riješiti.
Međutim, ako govorimo o korona krizi i utjecaju koji ima na hrvatsku poljoprivredu, želim ovdje prvo zahvaliti svim hrvatskim poljoprivrednicima i cijeloj prehrambenoj industriji, te ribarima, šumarima i drvoprerađivačima jer su uspjeli unatoč nepovoljnim okolnostima održati proizvodnju, pa rekla bih na otprilike i istim razinama kao što je bila prije krize, što smatram velikim uspjehom.
Također, imali smo niz inicijativa koji su, kojima su se svi oni odazvali kako bismo ojačali u ovim nepovoljnim okolnostima hrvatski lanac opskrbe hranom, povezali dionike jer bez toga nema trajnoga uspjeha, čak i bez obzira na korona krizu.
Vjerujem da Hrvatska nije ugrožena što se tiče opskrbe hranom. Hrvatski lanac opskrbe hranom dobro funkcionira, proizvodnja se održala, ove godine imamo i nešto pokazatelja u sektorima koji godinama bilježe izrazito negativne pokazatelje, pa tako u sektoru govedarstva imamo povećanje broja krava. Također u sektoru mlijeka i mliječnog gospodarstva bilježimo posljednja 4 mjeseca …/nerazumljivo/… ali ipak rast nakon 6 ili 7 godina.
Što se tiče voća i povrća pored krize postojao je niz negativnih okolnosti u klimatskim nepogodama, isto tako u onemogućavanju obavljanja određenih mjera koji su se, fitosanitarne naravi, međutim i ovaj sektor se održao. Hrvatska vlada u svemu tome pored horizontalnih mjera koje su obuhvaćale i Ministarstvo poljoprivrede i oglasne proizvođače u sektoru poljoprivrede, ribarstva i šumarstva reagirala je nizom dodatnih mjera za ovaj važan i strateški prioritet RH pa smo evo, pa smo u sektoru ribarstva za kompenzacije gubitka, za kompenzaciju gubitka prihoda u akvakulturi osigurali 180 milijuna kuna promjenama operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, 30 milijuna kuna dodatnih državnih potpora također u istom sektoru, 20 milijuna kuna za nadoknadu privremene obustave ribolova …/nerazumljivo/… i koćarima, 360 milijuna kuna za pomoć malim poljoprivrednim proizvođačima također, promjenom operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo što je natječaj koji je trenutno u tijeku. Dodatno smo reagirali kad smo imali poremećaj u sektoru mlijeka pogotovo kod malih mljekara, u sektoru utovljenih goveda i sl.
Je li to dovoljno, radimo sve što možemo, mogu najaviti ukoliko dođe do određenih manjih ili većih poremećaja hrvatska Vlada i Ministarstvo poljoprivrede će i dalje reagirati, a ja pozivam sve hrvatske potrošače da kupuju vrijedne i kvalitetne proizvode hrvatskog ribarstva i poljoprivrede.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje.

Maksimčuk, Ljubica (HDZ)

Hvala lijepo.
Pandemija je podigla svijest o važnosti poljoprivredno prehrambene industrije za gospodarstvo i sigurnost zemlje. U trenutku izbijanja pandemije u Hrvatskoj i zatvaranju granica glavnom komparativnom prednošću se, je se prepoznalo ovaj domaći poljoprivrednici odnosno domaći OPG-ovci. Hrvati žele kupovati domaće proizvode, ali ih naravno moramo proizvoditi u dovoljnim količinama.
Hvala vama, hvala Vladi što ste uvrstili poljoprivredu kao stratešku granu i što vam je u vrhu prioriteta. Ona jest i mora biti naš razvojni i nacionalni interes. Stoga apeliram još jednom na vas i na Vladu da nađete dodatnih načina da pomognete našem selu, poljoprivredi ali i svim drugim granama u resoru poljoprivrede.
Hvala vam lijepa.
PDF