Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Ačkar, Krešimir, saziv: X, sjednica: 4

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
03.11.2020.

Jandroković, Gordan (HDZ)

26. pitanje zastupnik Krešimir Ačkar postavit će ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu, izvolite.

Ačkar, Krešimir (HDZ)

Poštovani predsjedniče HS, poštovani ministre znanosti i obrazovanja jedno od čestih pitanja koje se pojavljuje u posljednje vrijeme u nastavcima je ono o anonimnim prijavama.
Čuli smo u posljednje vrijeme u javnosti da će to pitanje biti riješeno i da će krenuti se u proceduru jer svi koji dolazimo iz obrazovnoga sustava svjesni smo koliko su nastavnici zapravo stupovi društva i koliko je njihova odgovornost velika i koliko oni zapravo obavljaju težak dio posla i bez onih neutemeljenih anonimnih prijava kojih je u posljednjih 5.g. bilo gotovo 24%.
Pa možete li nam molim vas konkretno reći kada bi taj problem ukidanja anonimnih prijava mogao biti riješen? Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor ministre.

Fuchs, Radovan (HDZ)

Hvala g. predsjedniče sabora, g. uvaženi zastupniče, gospođe i gospodo zastupnici.
Da, ovo je jedno pitanje koje se vrlo često spominjalo od strane prosvjetnih djelatnika. Ta kategorija anonimnog prijavljivanja prosvjetnoj inspekciji koja se u ne malom broju slučajeva zlorabila bilo zbog toga što je neko izvan škola ili čak neko unutar škola zlonamjerno prijavljivao. To se dalo iščitat i prepoznat, pa je to čak spadalo i u nekakvu kategoriju, ja bih se usudio reć, i nekog internog mobingiranja svojih kolega i kolegica, što svakako nije dobro, a konačno i prosvjed, djelatnici su između ostaloga i na zadnjem prosvjedu upravo ukazivali na takvo nešto.
Posljednjih ili zadnjih 5.g. bilo je negdje oko 11500 prijava prema prosvjetnoj inspekciji, od čega je otprilike ¼ ili negdje oko 24 cijelih i nešto posto bilo anonimnih prijava i opet sad ako to idemo raščlanjivat vidjet ćemo kolko je bilo onih koji se mogu prepoznat kao zlonamjerni.
Mi smo upravo zbog toga prošli tjedan uputili u proceduru izmjenu Zakona o prosvjetnoj inspekciji u dva članka. U jednom u kojem smo rekli da prijava prema prosvjetnoj inspekciji osim samog inkriminiranog dijela na koji se želi ukazati mora sadržavati ime i prezime, dakle ona mora bit potpisana.
S druge strane smo pojačali, u drugom članku garanciju da će takva prijava prema trećim osobama biti u principu anonimna. Dakle, prosvjedna inspekcija dužna je to čuvat kao poslovnu tajnu. To je u proceduri. Ja mislim da smo na ovaj način udovoljiti obim zahtjevima mogućnošću ukazivanja na greške i nedostatke, a jednako tako i spriječili zloupotrebu anonimnog prijavljivanja jer smo imali primjere da je i u nekim školama po 15 puta se prijavljivalo i jedno te isto ili slično djelo bez razloga. Evo, hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje.

Ačkar, Krešimir (HDZ)

…/Govornik nije uključen/…
Izražavam zadovoljstvo s ovime što ste nam sada rekli, te se zahvaljujem u ime svih kolega nastavnika kojima će biti sigurno olakšan u tome dijelu rad u ovome obrazovnome procesu. Kao što također izražavamo zadovoljstvo sa svime onime što radite i najavljujete u 2021.g. kada govorimo o reformama osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja. Hvala.
PDF