Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Radić, Ivan, saziv: X, sjednica: 4

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
03.11.2020.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo na 17. pitanje zastupnik Ivan Radić postavlja ga ministrici odnosno trebao je postaviti ministrici regionalnog razvoja i fondova EU, međutim ona nije mogla viti s nama pa ga postavlja predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.
Izvolite.

Radić, Ivan (HDZ)

Hvala predsjedniče HS-a.
Poštovani predsjedniče Vlade RH.
Na 11. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održanoj 5. listopada u Našicama utvrđen je značajan napredak u ugovaranju projekata u odnosu na prethodnu sjednicu održanu u prosincu 2019. u Vukovaru. Posebno veseli činjenica da je od 30. studenog 2019. do 31. kolovoza 2020. godine ostvaren porast ugovaranja projekata na području 5 slavonskih županija od čak 5,2 milijarde kuna.
U razdoblju od 18. listopada 2016. godine do 31. kolovoza 2020. godine ugovoreno je 16,53 milijarde kuna odnosno 88,16% od ciljanog iznosa od ukupno 18,7 milijardi kuna. Brojke su i više nego jasne i to je dokaz da to nije PR projekt nego da iza ovoga stoje uistinu prave brojke.
Dodatno kao Slavonac posebno sam zadovoljan podrškom savjeta novoj nacionalnoj klasifikaciji statističkih regija RH čime je ispravljena nepravda koja je nanijeta istoku Hrvatske za vrijeme Vlade SDP-a.
Imajući na umu sklapanje dodatka br. 2. razvojnom sporazumu na području Slavonije, Baranje i Srijema, a kada govorimo o ulaganjima kroz eu fondove u Osječko-baranjskoj županiji ja bih vas molio odgovor koji bi se veliki projekti mogli sufinancirati iz EU poput Pelješkog mosta i Zagrebačkog rotora, a osobito kroz Projekt „Slavonija, Baranja i Srijem“.
Hvala vam.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor predsjedniče Vlade.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala vam lijepa zastupniče Radić.
Evo ja vjerujem da vi imate malo drukčiju sliku aktivnosti Projekta „Slavonija, Baranja i Srijem“ nego vaš kolega iz 4. izborne jedinice, a možda i rezultat na tim izborima gdje ste vi osvojili 8 mandata, a SDP samo 3 govori o tome koliko tko razumije, cijeni i poštuje od naših sugrađana u Slavoniji rezultate ovoga projekta kroz protekle 4 godine. To je ipak najbolje ogledalo, možda čak bolje nego čitanje recimo i isključivo jednog portala.
Što se tiče aktivnosti na zadnjem sastanku u Našicama koji je bio vrlo kvalitetan i dobro pripremljen, ovaj put u vašoj županiji Osječko-baranjskoj županiji, mislim da je važno spomenuti da je sklopljen dodatak 2. razvojnom sporazumu gdje je njegova okvirna vrijednost narasla na 11,7 milijardi kuna, on obuhvaća čak 67 projekata.
Vi kada ste spomenuli Pelješki most, kada ste spomenuli Zagrebački rotor činjenica je to su među vidljivijim projektima koje financiramo kroz europska sredstva. Jedan koji je osigurati i teritorijalnu povezanost Hrvatske države po prvi puta sa južnim dijelom Dubrovačko-neretvanske županije, a ovaj vrijedan 330 milijuna kuna za koji smo što iz Ministarstva prometa, što iz europskih sredstava sa nacionalne razine dali čini mi se 320 milijuna kuna.
Tu postoji popis projekata i prijedloga i sugestija koji se odnosi na područje čak 18 na područje bioekonomije, turizma, prometa, zdravstva, prehrane, poljoprivrede, svih aspekata društvenoga infrastrukturnoga i gospodarskoga razvoja Slavonije.
Ono što je ključna zadaća pred nama sada i to je dobro da ponovimo hrvatskoj javnosti su da ćemo imati dva modula. Jedan modul redovitoga financiranja kroz operativne programe gdje nam je bitan partnerski sporazum za sedmogodišnji proračun, ovaj drugi modul eu iduće generacije nacionalni program oporavka i otpornosti. Prava pametna, mudra trijaža može nas dovesti do toga da onih ukupnih kada tome dodamo kvalitetno izborenih 683 milijuna eura za obnovu Grada Zagreba, dakle ukupni iznos novaca, ne računajući još provedbu aktualne financijske perspektive na raspolaganju idućih 7 plus 3 godine je već sada 24,2 milijarde eura.
To je šansa i za sjever Hrvatske, to je šansa i za Slavoniju koju smo mi zbog objektivnih razloga da li veliki naglasak, ali je to šansa i za Dalmatinsku zagoru, i za Liku, i za Gorski kotar i za Banovinu za sva ona područja Hrvatske gdje je potreban dodatni napor sa središnje razine države i nacionalnog planiranja uz korištenje poluga financijskih iz EU kako bismo omogućili ravnomjerni regionalni razvoj.
Meni je posebno drago da je u fokusu jedne teme koja je bitna za grad Osijek iz kojeg vi dolazite, a to je izgradnja novog KBC Osijek, znam da smo o tome razgovarali, da se za to snažno zalažete. To je dio jačanja ukupnog zdravstvenog sustava, a pogotovo ovih najvećih centara koje moraju podnijeti najveći teret. To će biti amblematičan projekt u sljedećim godinama za razvoj zdravstvenoga sustava u Osječko-baranjskoj županiji i u glavnom gradu Slavonije i vašem gradu.
Hvala vam lijepa.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje.

Radić, Ivan (HDZ)

Poštovani predsjedniče Vlade RH zahvaljujem se na odgovoru, nadam se i siguran sam da je to čuo i moj sugrađanin kolega Hajduković. Naime, na vlasti u Osijeku je upravo SDP proteklih 8.g., svi veliki projekti na području grada Osijeka odnosno Osječko-baranjske županije su djelo Vlade RH i Osječko-baranjske županije.
Projekt koji ste naveli KBC Osijek je bitan ne samo Osijeku, ne samo Osječko-baranjskoj županiji nego uistinu cijelom istoku Hrvatske koji to treba i uistinu zaslužuje.
Na ovom putu imate punu podršku, posebno imajući na umu kako sve što se planira, tu smo se dotakli KBC-a, ima utjecaj na ono najbitnije, a to je poboljšanje kvalitete života na istoku Hrvatske. Hvala vam.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala i vama.
PDF